Les notícies més destacades de la setmana (a 24 de febrer)

Portem una mica de retard en la publicació de la secció de Les notícies més destacades de la setmana. Aquella setmana per problemes personals la Laura, fer les notícies amb mi. Vàrem tenir la Gemma.
Recordant fotografies de fa molt temps.

Notícies comarcals / Navarcles
El rector de Navarcles i mossèn de la presó de Sant Joan de Vilatorada dels Lledoners, Josep Escòs, va morir aquest dimecres
Aquest divendres es va dur a terme el funeral de Josep Escòs, ex director de l'Institut de Ciències Religioses, ex capellà de les Joventuts Obreres Cristianes (JOC) del Bages, impulsor de tallers bíblics, gran pensador amb alts coneixements de teologia i persona compromesa amb el seu entorn social, ben enxarxat amb el moviment cristià de base i els ciutadans de la seva comarca.

El funeral catòlic el va oficiar el bisbe de Vic, Xavier Novell, com és habitualment quan mor un membre de l'Esglèsia. Es va produïr a la parròquia de Navarcles on Josep Escòs ha fet de rector durant la seva vida de servei als altres; parròquia que va quedar plena a vessar de clergues, polítics, amics, familiars i un munt de ciutadans agraïts per la seva tasca espiritual i social. Van venir familiars de l'Aragó i hi va haver més de sis intervencions de navarclins, bagencs i gent que se l'estimava i va tenir l'oportunitat de fer-li un petit homenatge pòstum. Després de dues hores de missa es va dur a terme l'enterrament a Aiguafreda, el poble dels seus pares.
Des de Gintònic de Tarda enviem les nostres condolències a la família i als seus amics i coneguts.
ACS.

Notícia comarcal / Procés sobiranista / Presos polítics / Polítics a l'exili / Denúncia / Periodisme / Notícia nacional catalana
La sallentina, ex portaveu de la CUP-CC al Parlament, Anna Gabriel, ja dóna per descompatada una llarga estada a Suïssa
L'ex diputada i ex portaveu al Parlament de Catalunya de la CUP-Crida Constituent nascuda a Sallent, i que fins fa poc s'havia mudat a Barcelona, Anna Gabriel, en declaracions als mitjans de comunicació suïssos ha reconegut que preveu una estada molt llarga vivint a Suïssa, on des de la setmana passada viu com a exiliada política davant la convicció de que a l'Estat espanyol no tindria un judici just pel que se l'acusa.
A Sallent, i també en d'altres indrets del país, s'han produït vàries concentracions de solidaritat amb l'Anna Gabriel.
Com és de costum, molts mitjans de comunicació espanyols s'han fixat més en qüestions banals i estètiques que en els elements clau de la notícia, amb redactats que han estat denunciats per la CUP i varis periodistes catalans i espanyols com a “actituds masclistes”.

Notícia nacional catalana / Procés sobiranista
Les negociacions polítiques per l'investidura del president de la Generalitat rel·leguen al candidat a la presidència, Carles Puigdemont, del primer partit independentista al Parlament Junts per Catalunya, a una investidura simbòlica
Entre declaracions polítiques, filtracions, especulacions i anàlisis i informacions dels periodistes catalans així com contactes interns als quals disposem des de Gintònic de Tarda, podem concloure varis elements amb els quals s'està treballant i avançant en la negociació política entre el PDECAT i ERC. El primer element destacable el va filtrar aquest dimecres Nació Digital. Notícia que fou difosa per la majoria de mitjans de comunicació durant aquesta setmana. Es tracta de la decissió personal de Carles Puigdemont -acceptada pel seus fidels (els diputats no del PDECAT de JxCat), de finalment fer un pas al costat en la seva fermesa de ser investit formalment com a president del govern català legitimant així el govern legítim, tal i com va exposar en campanya electoral. Era probable que això succeís ententen la dificultat d'una investidura presencial tenint una ordre de detenció a Espanya i l'oposició dels lletrats del Parlament a fer-ne una interpretació flexible del reglament per fer una investidura telemàtica. És per això que la taula de debat entre ERC i el PDECAT es centra en la fòrmula d'investir o dotar d'un caràcter simbòlic, com a president del govern l'exili o d'un Consell de govern republicà, el president Puigdemont. I també s'està centrant la discussió en la distribució de les noves Conselleries i el nom dels nous consellers. Fins i tot podrien canviar les Conselleries, segons TVC, d'aquells consellers que van sortir de la presó, no replicant cap element del govern de l'anterior legislatura.
Des de la CUP-Crida Constituent -que s'han mantingut al marge de les negociacions, a través del seu portaveu parlamentari Carles Riera es demana que se'ls passi un document sobre l'acord polític dels anteriors partits sobiranistes (programa de govern, distribució de poder entre JxCat, PDECAT i ERC i acord d'investidura) per debatre'l en els seus òrgans de decissió i posar-ho a votació de la militància. 

Presos polítics, democràcia política, llibertat d'expressió i injúries a la Corona / Notícia nacional catalana i de l'Estat
Setmana de debat mediàtic i social sobre la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol
Mentrestant el raper lleidetà Pablo Hasel espera la decisió del jutge per l'acusació d'enaltiment al terrorisme, el raper de les Illes Balears Valtonik ha rebut la notificació dels 3 anys i mig de presó al qual l'ha condemant el jutge per incitació a l'odi. Alhora, la directora d'ARCE, la gran sala d'exposicions d'art de Madrid, censurava una obra d'art que denunciava els presos polítics que hi ha a l'Estat espanyol, entre els quals els presos sobiranistes catalans..
També han censurat el llibre titulat Farinha
Tot plegat ha comportat converses de cafè, tertúlies televisives i radiofòniques i un seguit d'actes de solidaritat amb el que es coneix com a efecte Streissand, la resposta ciutadana basada en la solidaritat i la defensa de la llibertat d'expressió davant la censura provoca una major visibilització, mediatització i dóna de major importància al missatge (d'alt contingut polític o no) que s'intenta amagar, prohibir o marginar. Valtonik ha estat contractat
També es va referir a llibertat d'expressió, el president del Parlament Roger Torrent quan en una intervenció criticant la presència de presos polítics a l'Estat va veure com alguns advocats de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) van decidir abandonar la sala, entre d'altres mostres de rebuig. En aquesta ocasió insinuava a Twitter que la llibertat d'expressió és un dret que s'anteposa al respecte institucional.

Notícies internacionals / Seguiment a Veneçuela / Poc mediatitzat
La primera moneda electrònic (Bitcoin) fomentada i impulsada per un Estat, el Petro, comença a circular a Veneçuela
Davant la situació econòmica precària, el govern de Nicolàs Maduro ha presentat el Petro aquesta setmana als seus ciutadans i als inversors internacionals. És el primer estat que regula i promou una moneda electrònica perquè circuli de forma legal que s'anomena Petro perquè es basa en la solvència del cru veneçolà, el recurs econòmic més segur a nivell financer del país.
 
Notícia positiva de la setmana / Ciència  / Medicina / Malalties mentals
S'aconsegueixen avenços científics mèdics sobre la esquizofrènia
Un avenç científic assolit pels investigadors del King's College London ha aconseguit disminuïr les alucinacions auditives en la esquizofrènia usant unes tècniques anomenades “neurofeedback amb rtfMRI”. Mitjançant un entrenament personalitzat amb aquesta tècnica que es basa en una resonància magnètica funcional en temps real (rtfMRI), s'ha aconseguit un avenç mèdic. I és que s'ha pogut demostrar que les persones amb esquizofrènica poden autoregular la seva activitat cerebral. 12 persones amb aquesta malaltia han confirmat aquesta tesi amb les seves experiències personals. Tot i això, un dels metges, Allen explicava que “encara estem en els inicis de la nostra investigació, els pacients que van participar en l'estudi pilot han dit que l'entrenament els ha ajudat a clalmar les veus externes, de manera que poden interioritzar-lo”. I per tant, reclamava calma en les expectatives altes que estaven generant.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic