Les notícies més destacades de la setmana (a 16 de desembre)

En Pol i en Lloys aprenent com fer funcionar
 la taula de so per part de la Sílvia
Aquesta setmana, la nostra amiga i companya Laura Martos no ha pogut estar amb mi fent la secció Les notícies més destacades de la setmana. Ens va acompanyar en Nuñez, un col·laborador que sembla tenir la intenció d'incorporar-se a l'equip del programa.

A continuació hi ha les notícies de les quals vàrem informar, tot i que amb algun canvi en algun text -degut a que va ser llegit o exposat de forma improvitzada al no tenir un cos de la notícia ben redactat o no trobar-lo en la pantalla on habitualment ho llegeixo (coses que passen, coses del directe, adrenalina periodística, intimitats del directe, ...). I també he actualitzat la primera notícia amb dades d'última hora.

Notícies comarcals / Solidaritat catalana
Mossos i FAFAC intenten recaptar 56.000 euros amb el calendari solidari per la Marató de TV3

Aquest dimarts, les 9 regions policials dels Mossos d'Esquadra de Catalunya i la Federació d'Associacions de Familiars Malalts d'Alzheimer de Catalunya (FAFAC) es van reunir a la sala d'actes 2 de la FUB de Manresa, per celebrar l'acte solidari en que presentaven el calendari solidari d'aquesta quarta edició per recaptar fons econòmics per la Marató de TV3. Recordant que darrerament ha augmentat la tradició solidària del cos policial dels Mossos, esperaven recaptar 56.000 euros. [Actualització] Finalment van recaptar més de 57.000 euros.

Notícies Nacional Catalanes / Justícia independent
Santiago Espot exerceix el seu dret de declarar en català davant de l'Audiència Nacional

L'independentista Santiago Espot, president de Catalunya Acció, va exercir els seu dret de declarar davant del jutge en català. Tot i que el jutge de l'Audiència Nacional espanyola se'n va enriure de tal fet tal i com explica al diari ElNacional.cat, Espot va exercir el seu dret durant tot el judici. Judici en el qual se l'acusa d'organitzar una de les pitades a l'himne i la Corona espanyola en una Copa del Rei més sonores que es recorden. Tot i que hi van participar més de 10 organitzacions polítiques en la campanya per impulsar als aficionats a xiular, només Espot ha estat citat a declarar.

Notícies Nacional Catalanes / Procés sobiranista / Eleccions autonòmiques
Finalitza la primera setmana de la campanya electoral 

Aquesta ha estat la primera setmana de la campanya electoral de cara a les eleccions autonòmiques al Parlament de Catalunya d'aquest 21 de desembre, en que els partits parlamentaris que s'hi presenten, el PDECAT a través de la llista Junts per Catalunya, ERC-Catalunya Sí, Catalunya en Comú-Podem, el PSC, PP, la CUP-Crida Constituent i Ciutadans han pogut presentar-se als electors amb els seus programes, promeses i compromisos electorals. 

Pel que informen els diferents experts en demoscòpia electoral, el vot cap a ERC estaria estancant-se a favor de la llista del President Carles Puigdemont, que està augmentat últimament. Pel que corrobora la darrera enquesta, fet pel diari El País, la tendència a l'alça d'Inés Arrimadas, la cap de llista de Ciutadans, la podria convertir en la primera força política parlamentària del Parlament i potser, en la propera presidenta de la Generalitat de Catalunya.

Notícies Nacional Catalanes / Procés sobiranista / Eleccions autonòmiques
Vàries organizacions de la patronal catalana defensen l'aplicació del 155 

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha rebut aquesta setmana, i per darrer cop consecutiu, el posicionament favorable de forces i diferents patronals catalanes i espanyoles. Tal i com informa el diari El Público en un article periodístic titulat “La burgesia catalana se moja a favor del 155”: El Círculo de Economía ha manifestado su posicionamiento de cara el 21-D. El espacio pide a los partidos que "se comprometan a desarrollar su futura acción política en el marco de la legislación vigente en cada momento". El texto añade que la declaración unilateral de independencia (DUI) "despertó la alarma y la reacción inmediata" de las empresas, que se tradujo en el traslado de las sedes, y advierte que "si la política catalana no reconduce de forma urgente esta deriva, los ciudadanos se verán abocados a sufrir las consecuencias, de forma directa e inmediata, como, por ejemplo, con un aumento del desempleo ". Por todo ello, el Círculo quiere que las formaciones acudan a las urnas con propuestas concretas y realista. Alhora, el Círculo Ecuestre, patronal vinculada al PP, ha convidat a tots els candidats a les eleccions, menys als tres que són independentistes, mostrant també la seva sintonía amb els que van votar al Senat l'article 155.

Notícies internacionals / Mèxic / Frau electoral
López Obrador presenta la seva alternativa de govern a Mèxic

El candidat López Obrador ha presentat el seu equip com si fos un futurible executiu mexicà de cara a la campanya electoral, per a presentar-los davant dels ciutadans com a possibles ministres. Obrador ja va perdre unes eleccions per presidir el govern de Mèxic que van acabar amb denúncies per part del partit que ell liderava de frau electoral contra el govern que n'havia de garantitzar la pulcritud democràtica. Obrador es va presentar llavors pel Partido Democrático Revolucionario (PDR). En aquestes eleccions, ho fa amb una coalició del seu Movimiento Revolucionario Nacional (Morena) amb el Partido del Trabajo i la formació política conservadora Encuentro Social. S'hi presenten també, com històricament, el partit governamental Partido Revolucionario Institucional (PRI) que ha governant les darreres dècades amb l'excepció del govern de l'altre partit que s'hi presenta, el conservador Partido de Acción Nacional (PAN). Les crítiques d'aquests darrers se centren en anomenar-lo el Chávez de Méjico. 

En aquests instants que us exposen aquesta notícia, el diari El Universal està informant d'una trifulca en un míting que està fent el seu partit a Cocoyacán. Comença doncs la precampanya electoral amb una baralla en un dels seus actes electorals.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic