Les notícies més destacades de la setmana (a 9 de desembre)

Notícies comarcals / Bages, Manresa i Sallent / Eleccions autonòmiques / Notícia un pèl personalista però interessant / CUP-CC
L'exportaveu municipal de la CUP Manresa trenca amb el seu partit i passa a ser un independentista d'esquerres sense carnet

Àdam Majó, actual comissionat del Centre Històric de la ciutat de Manresa pel govern local de CDC i ERC, ha decidit informar públicament de la seva baixa com a militant del partit polític que va ajudar a créixer. Durant 27 anys ha estat militant de base, portaveu del grup municipal durant dues legislatures al Ple de l'Ajuntament de Manresa, i membre del Secretariat Nacional fins que el van fer dimitir per exposar que votaria ERC en unes eleccions on la CUP havia decidit no presentar-s'hi.
En una entrevista al diari Regió7 explica alguna de les raons polítiques del seu distanciament: “(quan) escolto el que diu la CUP de Barcelona sobre Ada Colau, i penso en el que fa l'Ajuntament de Berga, on hi ha una alcaldessa d'Endavant. I penso que entre el que es diu en un lloc i el que es fa en un altre, hi ha massa distància. Això a vegades em produeix certa vergonya aliena.” Alhora critica l'obediència leninista, el centralisme democràtic, típic en la majoria d'organitzacions i estructures internes de funcionament dels partits: “Jo sempre he entès les opcions polítiques com a eines i no com a grups als quals deus una fidelitat gairebé incondicional. Entenc a més a més que inevitablement hi ha d'haver gent que pensi diferent. Una organització política que s'autoanomena d'unitat popular ha de ser gran o ha de tenir vocació de ser-ho, i per tant de ser plural.”

Tot i la rumorologia de les xarxes socials del seu acostament a ERC, Majó aclareix que "ERC té un perfil polític molt difús, i marcar perfil polític és molt més que aixecar el puny quan es canta Els Segadors”.


Notícies nacional catalanes / Presos polítics / Judicialització de la política (i Notícies de l'Estat espanyol) / Censura / Poc mediatitzat
Desenes de ciutadans que van participar en el referèndum unilateral sobre la independència estan sent jutjats

Tot i que no s'està informant prou en la majoria de mitjans de comunicació des de Gintònic de Tarda volem exposar aquest fet que considerem notícia de primer ordre. I és que, tot i que sense gaires càmeres i micròfons de periodistes, desenes de catalans poden ser multats per la seva participació a l'1d'octubre i estan sent duts als jutjats per delictes d'ordre públic -algun amb raons evidents (com el que va llençar una cadira a un Guàrdia Civil). Maria Borras, militant de la CUP també serà jutjada però per injúries als Mossos.

L'Audiència Nacional ha condemnat a dos anys i mig de presó als integrants de la banda de música rap Los Insurgentes per delictes d'odi per unes lletres de mal gust en que deia que volia que el periodista i director d'OK Diario “Carne de Gulag es Eduardo Inda, verlo sudar sangre necesito”. La Parroquia del Cristo de la Victoria de Vigo, d'on són aquest grup gallec, van fer un acte en defensa de solidaritat amb els artistes llegint un manifest titulat “¡Juntos por la libertad de expresión! Contra la represión ¡VIDA!” que ha estat durament criticat pel diari del periodista.

Des de que s'està desarticulant la banda armada ETA que les causes per delicte d'odi o terrorisme jutjades per l'Audiència Nacional han continuat i s'han dirigit a cantants de rap, titellaires, humoristes i d'altres petits líders d'opinió política i social d'Espanya.


Notícies de l'Estat espanyol / Crisi econòmica-conseqüències de la crisi econòmica / Dades microeconòmiques
Aquest any 2017 10.738 autònoms hauran tancat el seu negoci privat a l'Estat espanyol

Tal i com informa el diari El Público, i segons les dades del Ministeri espanyol d'Ocupació, a l'Estat espanyol hem passat de tenir 432.719 autònoms actius a reduïr aquesta xifra a 334.089. Aquesta reducció ha estat deguda a la crisi econòmica i la situació econòmica que aquesta ha deixat. Però també a les polítiques econòmiques, comercials i financeres dels governs espanyols durant aquesta etapa. El diari recollia les declaracions d'Eduardo Abad, secretari general d'UPTA (Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos): "La idea sembla ser acabar amb un sistema comercial tradicional per a que les grans estructures que operen a través de plataformes obtinguin grans beneficis (…) mentrestant s'estan reduïnt els treballadors per compte propi i aliè en el comerç”.

Segons el mateix diari, “les vendes comercials de les botigues familiars i petits comerços s'han desplomat 27.000 milions des de la crisis mentrestant les mitjanes i grans superfícies li han agafat antics clients en tots els sectors”. De fet, també recorden que les ciberplataformes d'Internet de distribució de productes estan posant en qüestió la pròpia funció i la solvència econòmica futura de la botiga tradicional. 


Notícies internacionals / Veneçuela / Corrupció política endèmica, històrica i estructural
El nou Fiscal General de l'Estat veneçolà multiplica les seves accions judicials contra suposats funcionaris i empresaris corruptes

Des de que Tarek Willian Saab, militant del PSUV, el partit de Nicolàs Maduro, ha substituït l'antiga Fiscal General de l'Estat, Luisa Ortega Díaz, actual opositora al govern bolivarià, la investigació policial i judicial entorn les estructures de poder de la República Bolivariana de Venezuela ha donat un salt qualitatiu. Tan que el mateix president ha decidit cessar a alts càrrecs públics del seu govern que podrien estar implicats en casos de corrupció política que s'estarien investigant. 

El govern ha informat des de la Misión Verdad, nom de la política pública de propanganda governamental chavista, que aquesta setmana el Ministeri Públic dirigit per Saab ha detingut 900 empresaris i funcionaris públics per participar suposadament en trames de corrupció política, i a diversos alts càrrecs de la petrolera estatal PSDVA com Eulogio del Pino i Nelson Martínez, que van ser ministres en l'etapa d'Hugo Chávez, per fer importacions fraudulentes i atacs a l'economia nacional; entre d'altres processos de detenció, investigació i imputacions.

A inicis de la legislatura presidida per Nicolàs Maduro, aquest ja va fer dimitir a alts càrrecs del seu govern que estaven sent investigats per l'anterior fiscal, però que no van arribar a cap punt de concreció judicial. L'ex governador de Guárico, varis secretaris d'Estat foren alguns dels cessats.

Ortega Díaz, que segons l'influent diari econòmic Bloomblerg és una de les 50 persones més influents del món d'aquest any, i que ha estat des de la seva destitució la que ha liderat l'acció judicial de presentar càrrecs de crims de baixa humanitat a la Cort Penal Internacional al govern chavista que la va col·locar de fiscal, i ja com a membre destacada de la oposició antichavista, no reconeix les acusacions de que protegís tots aquests investigats per extorsió empresarial i corrupció política.


Notícies internacionals / Procés sobiranista
La policia belga xifra en 45.000 persones les que es van manifestar a Brusel·les per la democràcia i l'alliberament dels presos polítics a Espanya

Aquest dijous les entitats sobiranistes ANC i Òmnium van organitzar una manifestació a la capital de Bèlgica per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans i per pressionar social i políticament als dirigents de les institucions europees perquè mediïn en el conflicte territorial espanyol, en el procés sobiranista català. La policia belga va xifrar en 45.000 persones les concentrades als carrers de Brusel·les. L'associació artística no lucrativa Cultura per la Llibertat va amenitzar l'acte i va oferir gratuïtament varis petits concerts durant la setmana. L'eurodiputat popular González Pons va demanar públicament a Twitter explicacions al govern belga per considerar que les dades eren falses, tot i que durant els dies previs es va poder contabilitzar 5 punts xàrter i 70 punts de sortida d'autobusos. No és la primera vegada que hi ha una manifestació independentista a Brusel·les. El 7 de març del 2009 se'n va produïr una per part de la entitat independentista de base liderada pel catedràtic Enric Canela, Deu Mil a Brusel·les. I el 2014, l'associació Internacional Comission of Eruopean Citizens dirigida per la catalana Anna Arqué va convocar també una manifestació per reclamar un referèndum d'autodeterminació per Catalunya amb el suport de varis moviments nacionalistes europeus. 

També en va informar de la manifestació independentista el canal infomatiu de TVC 324 -tot i les queixes d'alguns treballadors de la casa per no transmetre-ho en directe per por a les represàlies de la Junta Electoral Centrl espanyola (la RTBF belga se'n feia ressò).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic