Les notícies més destacades de la setmana (a 25 de novembre)

Notícies comarcals / Bages, Manresa i Sallent / Procés sobiranista
Els Estatuts de la Fundació Rosa Oriol impedeixen fer fora del Patronat a Rahola i Rackosnick com volia la família Tous
Tal i com informava el director de Nació Manresa, Pere Fontanals, els Estatuts de la Fundació Rosa Oriol que agrupa els horts solidaris i el Banc d'Aliments de Manresa entre d'altres iniciatives caritatives i solidàries, mantenen a Elena Rackosnick, la dona del ex president Artur Mas, i a la periodista Pilar Rahola com a membres del seu patronat.
Els propietaris de la empresa Tous, la família manresana que porta el mateix nom, tenien la intenció de fer fora del patronat de la fundació a dues de les seves integrants més il·lustres per les seves posicions independentistes o processistes. La decisió que és política però sobretot també econòmica i empresarial, intentava aturar un possible boicot comercial d'un sector de consumidors espanyols de cara a la campanya de consum de productes Tous d'aquest Nadal, per la relació dels empresaris amb ambdós famoses independentistes.

Notícies nacional catalanes / Procés sobiranista
El PDECAT i ERC decideixen fer una renúncia política a la via unilateral per aconseguir la independència
Els programes electorals de la llista del PDECAT, Junts per Catalunya, i la llista electoral d'ERC, ERC-Catalunya Sí, que s'estan configurant, no duran propostes legislatives i institucionals en la línia de continuar la via unilateral engegada amb la convocatòria del referèndum unilateral sobre la independència de l '1 d'octubre. La portaveu de la llista electoral dels Comuns, Catalunya en Comú, Elisenda Alamany havia aconsellat a que les dues grans formacions independentistes optéssin per la via bilateral i pel referèndum acordat i legal amb l'Estat espanyol, tal i com ells sempre han defensat. Càrrecs electes o dirigents d'ERC i el PDECAT com Joan Tardà recorden que mai havien renunciat “al diàleg i a la via bilateral”.

Notícies de l'Estat espanyol / Poc divulgada, poc esmentada / Important
La empresa SEAT entra a formar part de la gran patronal espanyola CEOE per primera vegada en la seva història
La filial espanyola que va absorbir la multinacional Wolksvagen, ha decidit integrar-se a la organització empresarial. Això comporta, que el capital alemany que forma part del conglomerat Seat-Fiat-Wolksvagen tindrà plena decisió en la patronal nacional espanyola. La gran icona de la indústria espanyola i del sorgiment d'una classe mitjana consumista en plena dictadura franquista, després de ser comprada per la multinacional alemanya Wolksvagen, decideix doncs, entrar a formar part del club empresarial espanyol més ampli.

Notícies internacionals / Veneçuela / Procés sobiranista
El president de la República Bolivariana de Venezuela obre la porta a l'asil polític del President Carles Puigdemont
En una entrevista del periodista català Jordi Évole, que va durar dos programes consecutius de Salvados a la Sexta, al president veneçolà, davant la pregunta d'Évole d'una suposada petició d'asil del president del govern català, Nicolàs Maduro va fer aquestes declaracions favorables a l'asil. [So] En canvi, i per altra banda, el president d'Equador vol marcar distàncies amb l'independentisme català. A través de l'embaixada que té a Londres on hi té assiliat al fundador de Wikileaks i pròfug per la justícia nord americana Julian Assange, li ha criticat el seu posicionament polític públic favorable al procés sobiranista català.
Mentrestant Carles Puigdemont i mig govern gaudeixen de la llibertat que el jutge belga els ha concedit abans de ser jutjats per sedició i malversació de fons, a diferència de la presó incondicional de l'altre mig govern que va ordenar l'Audiència Nacional espanyola. A excepció de Santi Vila, que va pagar una fiança per poder sortir de la presó, degut a que va dimitir abans de que es fes la declaració simbòlica d'independència -que és tal i com la defineixen als jutjats la presidenta del Parlament dissolt i de la Diputació Permanent d'aquest, Carme Forcadell, i l'ex vicepresident del govern català, Oriol Junqueras (sigui per por, perquè no està publicada al DOGC o perquè no es va fer políticament efectiva, o per totes tres).

Notícies internacionals / Qatar
El govern qatarí denuncia maniobres polítiques i financeres per fer caure el seu govern
El preu de la divisa de Qatar ha tingut unes grans pèrdues econòmiques degut a una baixada del seu valor cotitzat en la borsa internacional. Segons el periodista de La Vanguardia, això pot ser degut per la recent baixada de compra de divisa per part de govens àrabs que volen la caiguda del govern actual qatarí. No obstant això, membres del govern de Qatar encara estan investigant aquestes suposades accions governamentals d'altres països àrabs a través de les maniobres per fer caure la divisa i el preu del deute públic qatarí.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic