Les Notícies més destacades de Gintònic de Tarda (a 28 d'octubre)

Com ja us vaig informar en l'anterior escrit, aniré publicant les notícies més destacades de la setmana (sense les fonts periodístiques) per tal de que les pugueu llegir amb calma. Qui estigui interessat en saber els reportatges, notícies i entrevistes que agafo com a font per a redactar les notícies del programa, em pot parlar pel xat privat del compte de Facebook.
Cal esmentar que s'han fet alguns retocs a la redacció i per tant, no és l'àudio del programa literalment passat a escrit.

Notícia comarcal
Les escoles catalanes i del Bages pendents del Ministeri d'Educació
Les escoles de la comarca, com totes les escoles catalanes, han rebut la notícia de que Ministeri d'Educació posarà en marxa el conveni de col·laboració amb el Ministeri de Defensa, que es va redactar i firmar fa un any. Tal i com informa eldiario.es, els infants rebran coneixements sobre l'himne, la bandera i la defensa d'Espanya: "El acuerdo se firmó en diciembre del 2015 y también incluye formación sobre el papel que desempeñan las Fuerzas Armadas para garantizar "el ejercicio de las libertades cívicas". La decisión final de añadir este temario al currículo recaerá sobre los gobiernos autonómicos”.

Notícia nacional catalana / Poc mediatitzada
Es realitzen les Jornades d'Equitat de Gènere per la Salut
Aquesta setmana s'han reunit a Barcelona experts de la salut del país en les Jornades d'Equitat de Gènere per la Salut. Ho han fet, per parlar sobre com reduïr la bretxa de gènere en la salut, que comporta desigualtats per part de la dona, en comparació amb la realitat sanitària de l'home. La Revista digital Mètode que informava d'aquestes jornades, també va oferir un estudi sobre el canvi climàtic per afegir a aquesta desigualtat sanitària de gènere, el fet que les dones també eren les més perjudicades pel canvi climàtic.

Notícia nacional catalana / Procés sobiranista / Mitjans de comunicació
Els mitjans internacionals informen de que el Parlament vota la declaració d'independència de Catalunya
Per primer cop en la seva història el Parlament català -i no com en anteriors ocasions històriques en que s'havia declarat una declaració unilateral de federació ibèrica, el Parlament va dur a votació la declaració d'independència per tal de fer efectius els resultats del referèndum sobre la independència de l'1 d'octubre. 
Al Parlament es van aprovar tres resolucions presentades per diferents grups parlamentaris. Les més trascendentals políticament foren la resolució que instava a començar un procés constituent amb els vots favorables de Podem Catalunya, Junts pel Sí i la CUP i la declaració d'independència. Aquesta darrera, es va votar en una urna amb vot secret per por a les conseqüències judicials que els lletrats del Parlament van avisar als diputats que podrien tenir per part de la justícia espanyola.
El President Carles Puigdemont aquesta tarda, en una compareixença televisada per TVC, ha dit que aposta políticament per la via pacífica i que a ell el cessa el Parlament de Catalunya. El govern central emperò, continua redactant decrets governamentals en que cessa a tots els màxims càrrecs públics (electes o no) de la Generalitat de Catalunya, com el vicepresident Junqueras.

Notícia de l'Estat espanyol / Procés sobiranista 
El govern espanyol executa l'interpretació votada i consensuada pel Senat de l'article 155
Ahir es van reunir al Senat espanyol tots els grups parlamentaris per aprovar o no l'article 155 de la Constitució espanyola que suspèn l'autonomia política de Catalunya. L'article constitucional es posa a votació parlamentària perquè el govern català s'ha saltat la legalitat espanyola desobeïnt les sentències del TC sobre el referèndum unilateral que es va celebrar a Catalunya l'1 d'octubre. El President Montilla va decidir abstindre's, i PP, PSOE i Ciutadans hi van votar a favor aconseguint que s'aprovés.
Tot i els atacs d'Anonymous al BOE perquè no es publiqués la decisió del Senat i el govern espanyol pugués executar ordres precisses per aplicar-lo, ahir ja estava publicat i el govern central ja va poder començar a prendre el control polític d'algunes institucions autonòmiques. Per exemple, ahir a la nit, el director dels Mossos ja va dimitir. Avui, ho ha fet el Major dels Mossos, Trapero; que també ha acceptat que l'hagin cessat. 

Notícia de l'Estat espanyol / Múrcia / Moviments socials / Poc mediatitzada
El conflicte polític a Múrcia pel mur de l'AVE que dividiria la ciutat, continua
El projecte per construïr un tram de l'AVE per la ciutat de Múrcia continua dividint responsables polítics i Associacions de Veïns de la ciutat. Aquests darrers critiquen que l'AVE passarà pel mig de Múrcia i dividirà la ciutat. Amb els problemes socials i econòmics que això pot comportar a la vila. És per això, que fa uns dies, un grup de veïns va destrossar amb pales i piques el mur de l'AVE. Aquests actes vandàlics i violents no han tingut gaire resposta policial i judicial per part de les autoritats autonòmiques. I alhora han aconseguit paralitzar l'obra i generar un debat mediàtic i social a Múrcia sobre l'obra. 
Els veïns organitzats reclamen que es faci un soterrament de vies.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic