Les Notícies més destacades de Gintònic de Tarda (a 21 d'octubre)

A partir d'aquest escrit, aniré penjant les "Notícies més destacades" del programa que fem a Sallent. A excepció de les fonts primàries en que m'he basat per redactar el cos de cada notícia, també exposaré els vídeos o talls de veu que hi anem incorporant.

Notícia Comarcal
L'Ajuntament de Manresa condemna la brutalitat policial de l'1 d'octubre
Dijous passat, que hi havia Ple a l'Ajuntament de Manresa, i com en molts d'altres pobles de la comarca, van aprovar exigir la llibertat dels pressos polítics Jordi Sánchez, líder de l'ANC i Jordi Cuixart, líder d'Òmnium Cultural. De fet, mentrestant fem aquest programa, s'està fent una manifestació política en contra d'aquests empresonaments. També el Ple de l'Ajuntament va condemnar la brutalitat policial.

Notícia Nacional / Procés català
La situació política de Catalunya genera canvis en les grans empreses i no en les mitjanes i petites
La seu social de 900 grans empreses s'ha traslladat des de fa dues setmanes de Catalunya a altres regions de l'Estat espanyol degut al procés sobiranista. El decret-llei del govern central. En canvi, pel que fa a les PIMES (petites i mitjanes empreses) de Catalunya, segons un informe de la patronal PIMEC, només ho ha fet un 1% ha traslladat la seva seu social. També es recull que un 79,3% de les PIMES no s'han plantejat fer aquest pas.
El president de Foment del Treball, Gay de Montellà, va insinuar que “si la situació política continuava així, a Catalunya potser es passarà gana”. Josep González, president de la patronal PIMEC que ha realitzat l'informe, en canvi, ha criticat l'alarmisme, “té una importància sentimental o de propaganda” tot el que està passant.

Notícia de l'Estat espanyol / Procés català
El govern espanyol decideix aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola
El govern central acorda en el Consell de Ministres, amb el suport del PSOE i del PP, d'aquest matí aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola per, segons la portaveu Soraya Saenz de Santamaría “garantir l'ordre constitucional espanyol”. En la nota de premsa s'indica que el govern central pot traslladar tots els cossos de seguretat a Catalunya que siguin necessaris pel compliment de la legalitat, decidirà i designarà òrgans per controlar i substituïr els directius de TVC i Catalunya Ràdio. També passarà a controlar els Mossos. Fonts internes entrevistades dels Mossos, exposen que podria ser que molts càrrecs mitgos seguint la seva lleialtat al Major dels Mossos actual, Trapero, no accedissin a rebre ordres d'un consell tècnic o polític de l'Estat i no de la Generalitat.
Cal esmentar que fins a dia d'avui, el govern central ja estava controlant diàriament els ingressos i despeses de la Generalitat de Catalunya, així com la seva capacitat financera, i per tant, limitant la seva autonomia econòmica, a través de l'amenaça de suspendre el FLA.

L'ex ministre i fundador del PSC Joan Majó ha trencat el carnet del seu partit, el PSC, per fer seguidisme del PSOE en la suspensió de l'autonomia que comporta l'aplicació de l'article 155.

Notícia Internacional
La coalició de partits proNicolas Maduro guanya les eleccions regionals de Veneçuela
El 17 d'octubre se sabien els resultats electorals de les eleccions regionals en que la oposició de la Mesa de la Unidad por la Democracia (MUD) podria demostrar que els antichavistes eren majoria. Tot i això, els observadors internacionals espanyols a Veneçuela certifiquen el procés electoral com a net. Després de guanyar les eleccions, Gran Polo Patriótico, la coalició del chavisme respira més tranquil i ha tingut unes paraules per la situació política entre Catalunya i Espanya.


Notícia Internacional / Censura
Dos assassinats sense resoldre, amb rerefons polític, colpeixen les societats d'Argentina i de Malta
Després de dos mesos i mig de la desaparició de l'activista prodrets mapuches per part de la Policia argetina, Santiago Maldonado, i de múltiples manifestacions socials perquè el govern argentí de Macri expliqués i aclarís on parava, l'han trobat al riu Chubut, tal i com confirma la seva família. (Ha parlat el portaveu dels familiars, molt enfadat, el germà del Santiago Maldonado).

A Malta, van assassinar a la periodista, i Premi Pulitzer, Caruana Galizia que va descobrir els Papers de Panamà, un recopilatori de proves sobre corrupció política a tot el món, en que hi ha membres de la Casa Reial espanyola i del govern central. Segons la policia, ha mort per l'estallit d'una bomba lapa al seu cotxe.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic