Article d'opinió al Facebook sobre el documental "La fi d'eta"

#lafiETAtv3 és brillant. La #pauaeuskadi fou complicada i encara està en ple procés de reparació, esclariment i dignificació de les víctimes. Totes les víctimes. En el documental no s'ha parlat de tota la història de l'organització armada ni de tot el #terrorismedestat des de la creació dels primers #antifranquistes armats moderns després dels #maquis (els #polimili).

Així comença el meu comentari al Facebook sobre el documental. Molt interessant, per cert.
https://www.facebook.com/joangiloliveras/posts/10212239074961777


Hi ha la #tripleA, el #batallonvascoespañol, la #extremadreta, les #tortures, la #dispersiodepresos (les famílies són les víctimes), els familiars morts per aquest fet polític (i no judicial), el terrorisme del #franquisme propi de les dictadures polítiques, els #GAL, els desapareguts. Són menys en número de persones i segurament no comporta considerar-ho un "conflicte polític", però mereixen tot el condol dels ciutadans bascos, espanyols i catalans. I llavors hi ha els principals, que són els més coneguts, però que en la majoria de casos són els més poc interessats en la política de la violència: els centenars de morts civils per part d'aquesta colla de fanàtics assassins. Que mereixen la reconversió, una reinserció social, per ser persones, no pel que han fet i sobretot perquè les valentes víctimes dels seus atemptats (algunes, poques) així ho consideren. I la resta de víctimes també: les militars, les policials, que podien compotar #terrorismeinstitucional#opacitatpolicial i d'altres vergonyes de les #cloaquesdelestat però que tenien famílies, fills, i sentiments. Vaja, que eren persones. I alguns, i ho he escoltat en entrevistes, no eren precisament amics de la tortura als etarres. Recordeu #ernestlluch? Doncs això. Una figura política clau per la pau, molt considerada amb els qui el van disparar.
Per tant, com fa la #esglesiabasca, els #bisbesbascos, cal recordar totes les bestieses que es van produïr. I recordar-les, crear #memoriahistorica per la pau i la no violència. Cadascú des del seu relat històric i polític però amb l'objectiu social i moral de que les noves generacions no ho repeteixin. Ni la unitat territorial, ni la independència, valen una gota de sang. No es pot banalitzar.
És per això que tinc algunes reflexions polítiques: la direcció política del #PP no té cap vergonya? #Zapatero i el seu govern fou molt diferent com a oposició a Aznar, que el mateix partit dretà en la mateixa posició parlamentària.
Un partit que no recorda ni busca els morts del franquisme a les #fossescomunes, que no condemna el feixisme espanyol, i que va tenir la idea perillosa de dinamitar els diàlegs per la fi de la violència a Euskadi: que ho faci l'#AVT és comprensible. No se li pot reclamar a les víctimes dels terroristes que els perdonin, cosa que alguns fan i se'ls ha d'ajudar a passar del condol, al record, a la comprensió que la venjança no és la solució humana, ja que alhora no farà que el dolor desaparegui.

Com a humans ens hem de preguntar quelcom: certament el #terrorismeetarra fou una vergonya, i és injustificable matar per idees polítiques, pel #dretalautodeterminaciodelspobles, això és claríssim. Reclamar un dret nacional a base de morts és fastigós i deslegitima les demandes socials i nacionals per molts justes que siguin. Però saber que amb la cessió d'un #referendum sobre la independència d'Euskal Herria (menys el País Basc francès) acabarien els assassinats i no plantejar-te la idea des del #governcentral també em sembla interessant. És una pregunta que cal fer-se: la política mereix aquest convenciment ideològic? Cedir a les pretensions polítiques d'uns terroristes que usen la via armada és vergonyós, però no és millor que deixin d'aparèixer morts al país? La #unitatterritorial és tan valuosa políticament i socialment? Entenc que no es vulgui cedir al xantatge criminal perquè crea precedents però que un territori s'independitzi, és políticament?
#estimotv3 i em queden moltes preguntes: com va experimentar la família del socialista (PSE-EE) tot el procés de diàleg amb #Otegi? en sabia quelcom? tenia por pel que pugués succeïr?
cal exposar que no es parla massa de #zutikeuskalherria. El document va ser, al meu humil entendre, de politòleg, un èxit aclaparador per convèncer la esquerra abertzale que ells havien de liderar la política nacionalista socialista basca i no la banda terrorista i que la #pau era una prioritat política dels #abertzales.
Encara els queda molt temps per parlar de #dretadecidir, o de #dretsdelspobles com aquí #acatalunya. Passem de la #basquitis a la #catalanitis. Passem de les #violencies, de la #kaleborroka, a la #PDD, a #ArenysdeMunt, a l'#ANC, etc.
#jovesperlapau #cosesdelsgil #bloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic