Què hem fet fins ara (ÈPICA)?

És un bon moment; i més tenint en compte que el bloc només l'actualitzo quan escric articles d'opinió o cròniques als diaris del Grup NacióDigital.cat; per exposar un resum de tot allò que hem estat fent fins ara com a coordinadora d'estudiants (Èpica UAB) des de que ens vàrem presentar com a candidatura electoral al Claustre. I més en concret, de la feina com a responsable de formació i debat d'aquesta coordinadora, així com un dels representants de la UAB al CEUCAT.

Usaré el web d'ÈPICA per tal de fer aquest breu resum deixant-me qüestions de facultat... També voldria dir que tot allò que ja he anat explicant (adhesió a SomEscola, etc.) durant aquest curs 2010-11 no ho explicaré.

  • També deixo a una banda la feina que he estat fent com a portaveu de GEP (Grup d'Estudiants de Postgrau). Aquesta associació que vàrem liderar, jo i un company (en Marc Nadal), actualment està innactiva a causa de la gran activitat que és liderar una coordinadora. Properament al bloc de GEP en surtirà un resum...

Primerament, explicaré tot allò que hem fet, com a ÈPICA UAB a nivell d'èxits pels estudiants:

Seguidament, també m'agradaria explicar la nostra adhesió a la PUDUP i alllò que hem fet a nivell de mobilització:

  • Primerament amb un comunicat que vaig redactar després de la manifestació:

17-N un èxit!

L’associació d’estudiants plural de la UAB, ÈPICA manifesta la seva satisfacció amb la vaga i manifestació convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) de la qual ha estat membre activa; per les següents raons:
- El caràcter pacífic, cívic i reivindicatiu de la manifestació que ha reunit milers de joves estudiants, PAS i professorat a Barcelona, Lleida, Manresa i altres ciutats de Catalunya
- El caràcter pacífic, a grans trets, de la jornada de vaga a les Universitats Públiques
- El caràcter plural unint diverses associacions d’estudiants (SEPC, AJEC, ÈPICA, etc.) que s’han sumat a la convocatòria arreu dels Països Catalans i Madrid; així com l’adhesió de tot el Consell d’Estudiants de la UdG (Universitat de Girona).
Continuem considerant necessària qualsevol tipus de mobilització social del moviment estudiantil plural. Primerament, perquè el treball institucional sense pressió, debat i aportacions de tots els estudiants és més difícil, en l’assoliment dels objectius per una Universitat pública i de qualitat i per millorar les condicions d’estudi dels universitaris i de la resta d’estudiants. I després, perquè estem en contra de les retallades socials que s’estan produïnt a l’educació preuniversitària i universitària: aquestes són completament regressives,es plantegen amb molt poca participació estudiantil i s’impulsaven i s’impulsen de forma caòtica i amb criteris que no han estat explicats ni consensuats amb la comunitat universitària. És per això que reclamem:
- Un debat públic amb tota la comunitat universitària i la societat civil sobre el nou model d’Universitat que s’està plantejant. Més enllà de les retallades socials a la Universitat i per tant a un element de futur estratègic del país, s’està debatent sobre govern i finançament universitari sense comptar amb una participació activa dels estudiants universitaris. Tant en la Comissió de Governança del Parlament, com dintre dels Consells Socials, com en d’altres espais menys transparents; el pes dels estudiants és baix o nul.
Potser seria l’hora d’iniciar un debat per construir un Pacte Nacional per l’Educació Superior que complís les expectatives que tenim els estudiants per visualitzar un futur que nosaltres haurem de construir i que necessita del suport de les institucions i de la societat. Un Pacte Nacional amb debat públic, democràtic i transparent. Que inclogués les reivindicacions d’un sistema de beques just ide major democratització i participació estudiantil.
- Una explicació de les retallades i un debat sobre prioritats i alternatives viables, serè i obert a les propostes que sorgeixen dels Claustres de les Universitats.
Des d’ÈPICA ens mantindrem en aquestes propostes i reivindicarem una millor Universitat pública, i seguirem reivindicant a les institucions i al carrer la defensa dels drets dels estudiants i una millor docència,
Felicitats a tots per la jornada i ara toca construir

ÈPICA, Units sumem contra les retallades i per la vaga del 17N

ÈPICA, Units Sumem denuncia les retallades de les universitats públiques catalanes i en especial l’atac que aquestes suposen tant en l’estudiantat com en la resta d’estaments de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Les retallades han suposat per l’estudiantat un increment de gairebé un 20% del cost de la nostra matrícula, un increment del 50% del cost dels màsters que l’actual espai europeu d’ensenyament superior ens obliga a cursar i l’abusiu increment del cost de segones i terceres matrícules.
Totes aquestes retallades han estat imposades per l’actual govern de la Generalitat de Catalunya i per tant la nostra reivindicació s’ha de dirigir cap a aquells que prenen les decisions que ens agredeixen, d’aquesta manera cal desenvolupar mobilitzacions pacífiques que pressionin al govern, no sense oblidar la importància de la participació en les institucions de la universitat per tal de que aquestes actuïn també pressionant a la Generalitat.
De la mateixa manera, és precisa una major implicació de l’estudiantat en les mateixes mobilitzacions per tal de conscienciar a la societat de la importància de la universitat com a ens de cohesió social i, que aquesta importància no es dilueixi en d’altres reivindicacions contràries a retallades en d’altres serveis socials.
És per tots aquests atacs a els i les estudiants així com per les retallades que també pateixen els altres estaments universitaris, PAS i PDI que ÈPICA, Units Sumem convoquem a tot l’estudiantat de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la resta del sistema públic català a la vaga general d’universitats del proper 17 de Novembre i a la manifestació unitària que sortirà de la plaça Universitat de la ciutat de Barcelona a les 18 hores de la tarda.


També hem aconseguit alguns objectius pels estudiants:

  • ÈPICA ens reunim amb l'Equip de Rectorat, per incloure el programa electoral en la seva agenda universitària. Fa ben poc, i en un moment crític per l'Equip -que és quan es té força- vàrem decidir negociar els Pressupostos. Al principi, en una primera reunió de la comissió del Consell de Govern dedicada a Economia. N'Andreu Criquet, representant d'Èpica a la comissió, no va votar que Sí. Després ens vàrem reunir amb l'Equip de Rectorat per reclamar-li un seguit de punts. Reclamacions històriques dels estudiants. Per què vàrem decidir, primerament, negociar? Doncs va ser difícil. Primerament, perquè tres membres de la Permanent ens desagradava. Era una idea que feia incoherent la nostra postura antiretallades. Però també era cert que les retallades no les havia decidit l'Equip de Govern (UAB). Alhora vàrem llegir les reivindicacions de la CGT. Durant el procés de diàleg. Sempre obert. Ens vàrem adonar que potser si que algunes reinvidicacions podien ser acceptades. A canvi de votar Sí: finalment, els tres que hi estàvem en contra vàrem canviar d'opinió; d'aquí el nostre vot favorable. I amb això, vàrem reduir les retallades. Als estudiants. Si no hagués estat així, s'haguessin produït. És per això que el fet que la plataforma E-UAB digui en el seu bloc que és gràcies a ells (una altre cosa és que ho reclaméssin) és una vergonya. Prou ens va costar decidir-nos a votar que sí a uns pressupostos amb algunes retallades -però amb menys de les de l'esborrany, com perquè d'altres s'emportin les medalles. Aquí està l'escrit: http://www.estudiantsuab.com/2011/12/pressupost-2012.html

    ÈPICA, Units sumem retalla les retallades


    El passat Consell de Govern de la UAB va aprovar els pressupostos pel proper any 2012 que, en el marc d’un període de fortes retallades imposades pel Govern de la Generalitat de Catalunya, han suposat retallades en els diferents estaments que configurem la comunitat universitària: estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis.
    Des d’ÈPICA, Units sumem vam enfocar la negociació d’aquest pressupost des d’un punt de vista pragmàtic alhora que exigent. D’aquesta manera, sent conscients de la impossibilitat d’aturar les retallades tot i votar en contra els pressupostos, vam exigir a l’equip de rectorat tres grans demandes que vam recollir de l’estudiantat:
  • Reducció de taxes per l’elevat cost que el Govern de la Generalitat està carregant a les espatlles de l’estudiantat.
  • Reducció de la retallada en les beques de col·laboració que ajuden a força estudiantat a pagar i millorar la seva formació.
  • Posicionament clar contra unes retallades que ens vénen imposades i que malauradament no troben una forta resposta més enllà de l’estudiantat.
    Aquestes demandes esteses entre tota la comunitat estudiantil van ser el nostre cavall de batalla i van ser resoltes, tal i com va informar el vicerector d’economia i organització, de la següent manera:
  • Aprovació per part del Consell Social (22/12/2011 – aprovat) que les taxes de suport a l’aprenentatge (com la del Campus Virtual) es redueixin a nivells del 2010, abans de les primeres pujades, durant els propers 3 anys com a forma de compensar la més que probable pujada anual de preus de l’IPC+4% com ja hem patit aquest 2011 i patirem el proper 2012
  • Reducció de la retallada de les beques de col·laboració d’un -15% a un -5% equiparant-la al personal d’administració i serveis i la convocatòria d’oferta d’aquelles beques que, per diverses raons individuals, havien quedat vacants el primer semestre d’aquest curs 2011-2012. Aprovat pel Consell social el dia 22/12/2011.
  • Posicionament clar i per escrit del claustre de la UAB en contra d’unes retallades que ens imposen i que podrien ser evitades amb el suport de tota la comunitat universitària i del mateix equip de rectorat. Aprovat pel claustre de la UAB el dia 20/12/2011.
    És per això i per la convocatòria d’eleccions a rector/a que ÈPICA, Units sumem va donar suport a aquests pressupostos, uns pressupostos que han comportat un greuge comparatiu a professorat i personal administratiu respecte l’estudiantat, dos estaments claus pel futur de la nostra universitat i als que agraïm amb força tot el suport que hagin donat a les propostes estudiantils. Gràcies

  • Com a representant d'estudiants de la UAB al CEUCAT vaig aconseguir -amb la col·laboració del meu company (Carlos Pérez, d'E-UAB)- crear una web que centralitzés tota la informació d'ajuts universitaris. Era una idea que feia temps que tenia i veia viable. A la presentació d'ÈPICA a la facultat de Ciències de la Comunicació. En un moment de la presentació d'Èpica. Una estudiant es va voler informar. Això demostra l'utilitat del web.

A més, com a coordinadora estudiantil hem anat informant d'allò més significatiu:


Aquest matí s’ha celebrat la primera comissió d’estudis de grau d’aquest curs 2011-2012 amb l’ordre del dia següent:
Voldríem destacar l’informe de la Vicerectora de política acadèmica, Montserrat Farell. La setmana passada es va celebrar una comissió extraordinària de la SGU per tal de posar les bases per crear un nou mapa de titulacions, tan de grau com de màster. Els criteris de regulació d’aquest nou mapa en els graus es basaran en la demanda de cada titulació, la ocupabilitat, la necessitat social de la titulació – és a dir, la quantitat de titulats que necessita la societat en cada àmbit -, un anàlisi comparatiu de les titulacions en la comunitat europea i indicadors de seguiment i qualitat.
Pel que fa als màsters es crearà un petit grup de treball per discutir la planificació de cada un dels màsters, preveient que al pròxim curs hi haurà d’haver un mínim de 20 estudiants per màster. En aquest sentit caldrà decidir si s’aposta per unificar màsters entre universitats, és a dir fer màsters conjunts, o si apostem per la via actual, en la que cada universitat té el seu màster. La quantitat mínima d’estudiants per grau serà de 40 i la de doctorat 10.
Ha destacat també la preocupació perquè hi ha un nombre reduït d’estudiants de màster ja matriculats i, si aquest no augmenta considerablement en els propers dies, s’haurà de replantejar alguna d’aquestes titulacions, “els màsters amb molt pocs estudiants no podran tirar endavant”. En aquest mateix sentit s’han demanat solucions per tal d’aconseguir una política de preus que permeti a la Universitat combatre la crisi.
Finalment s’han tractat les ràtios d’estudiants per classe. De moment, la UAB no pot reduir aquesta xifra perquè desde la Generalitat s’intenta maximitzar. Però hi ha el compromís de fer un anàlisi acurat dels graus per veure en quins es pot reduir la ràtio d’alumnes i pressionar la Generalitat perquè així sigui.

En un marc de crisi econòmica galopant, l’estudiantat universitari català, en el nostre cas l’alumnat de la Universitat Autònoma de Barcelona, estem patint un nou atac a la nostra capacitat adquisitiva i a la nostra capacitat formativa.
Aquest atac afecta a allò que la universitat pública s’hauria de dedicar: la cohesió social i la formació de la ciutadania. Concretament, pel curs 2011-2012, s’ha imposat un increment de taxes en múltiples vessants: l’increment màxim dictaminat per la Generalitat de Catalunya del IPC+4% (7’6%) així com l’increment d’altres taxes que, en el cas de la UAB, incrementen aquest augment fins un 9’58%.
A aquesta agressió a la capacitat adquisitiva i per tant a la cohesió social, que en cap cas es compensa pel desviament del 25% d’aquest increment a beques, cal sumar-hi la pèrdua de nivell formatiu derivat del menor nombre d’hores que es destinen al que hauria de ser un dels principals objectius del sistema universitari català: la formació del seu alumnat.
Si bé el curs 2011-2012 ja va ser dur per l’estudiantat, el 2012-2013 no serà millor. Tal i com ja ha aprovat la Generalitat de Catalunya l’increment de taxes serà del IPC+4% altre cop. A més, s’ha implementat un descomunal increment del 50% en el preu de màsters (de la cobertura del 80% del cost al 70% d’aquest).
Serà amb la negociació dels pressupostos de la UAB pel proper 2012 on l’estudiantat i per tant ÈPICA – Units Sumem podrà actuar per no veure afectats els drets de l’estudiantat, sempre tenint clara la fal·làcia que tot sovint ens venen de que es pot fer més amb menys.

Què hem fet al CEUCAT?
En Joan Gil, representant de la UAB al CEUCAT a proposta d’ÈPICA, vol informar d’algunes tasques que s’han dut a terme dins del’òrgan unitari dels estudiants catalans i algunes consideracions al respecte. Més enllà de recordar l’apartat web INFOBEQUES com a objectiu assolit per la nostra associació en el si del CEUCAT, voldríem explicar que:

  • El CEUCAT està mantenint una bona relació amb el CEMCAT (Consell de l’Estudiantat de Medicina de Catalunya) i es va elaborar un conveni finalment anomenat “de reconeixement”, tal i com el representant estudiantil de la UAB, membre d’ÈPICA va esmenar. Així unirem esforços i no crearem duplicitats innecessàries.
  • Cal considerar el CEUCAT com un òrgan útil pels estudiants degut a la informació actualitzada i directe que rep per part d’algunes autoritats polítiques del Departament de Recerca i Universitat, AGAUR i altres organismes. A més, és manté un contacte directe i constant amb aquests en referència a afers que afecten molt la vida dels estudiants (preus i beques en són alguns exemples de reunions informatives i consultives –recordem que el CEUCAT és un òrgan consultiu-).
  • Els membres més actius del CEUCAT tenen ben clar el compromís social i la responsabilitat de la seva tasca representativa.
  • L’òrgan ha de continuar sent el punt de referència de la reivindicació dels estudiants a nivell institucional però el membre d’ÈPICA present al Consell va recordar la necessitat d’establir ponts de diàleg i col·laboració amb aquells espais que lideren la mobilització dels estudiants a nivell de carrer com la PUDUP. Plataforma on la nostra associació hi és present a través dels seus membres i per això donem suport a les manifestacions que es convoquen a nivell català.
  • Aquest pont de diàleg serà el mateix representant de la UAB per ÈPICA, amb l’objectiu d’unir esforços institucionals i mobilitzadors en pro d’una Universitat de qualitat. El Consell així ho va decidir.
  • També voldríem fer saber que hem estat consultats i hem aportat millores en totes aquelles actuacions polítiques universitàries; per tant valorem positivament aquest primer curs de funcionament del Consell
  •  
Seguidament, comentaré aspectes alguns aspectes organitzatius: (Cal entendre la dificultat de teixir, i més per primer cop, una coordinadora d'estudiants alternativa a la CAF)

  • Després de les eleccions per elegir els representants d'estudiants al Claustre, quedant com a segona força estudiantil, vàrem iniciar el treball dels representants al Claustre. Tot i això, pel camí vàrem perdre activitat i activistes estudiantils (com en les facultats d'ETSE) així com vàrem donar "per perdudes" per la situació de "conflictivitat estudiantil" i per la dificultat d'establir una alternativa (vistos els resultats electorals) a Psicologia i Lletres. Vàrem intentar activar-les: més d'un cop. Perquè crec i creiem en els estudiants. Però no va ser possible. Per altra banda, vàrem exposar que el nostre objectiu a llarg termini, era que l'òrgan més democràtic (el Claustre) "es reunís molt més" al Delegat d'estudiants; amb el qual ens vàrem reunir sovint, sobretot al principi (com la resta d'associacions estudiantils)

  • Vàrem organitzar-nos en una Permanent (responsables interns d'ajuda a les facultats i per decissions urgents).

  • Després d'un any vàrem legalitzar i registrar l'associació. Era una idea que ja havíem pres els primers tres impulsors d'ÈPICA UAB (Oriol, Guillem i jo mateix). Però que no es va poder fer fins fa pocs mesos. Així, podrem organitzar una activitat important o demanar una subvenció pública -si és estrictament necessari.

  • Després d'un any, vàrem dur a terme i davant la meva insistència als companys de la Permanent: l'Assemblea General. També, m'agradaria que es reunís l'òrgan de coordinacions. Però per raons de pes, no es pot... A més, va ser un desastre a nivell de convocatòria: volia que l'òrgan de base més democràtic es reunís, tal i com vàrem redactar jo i el company Oriol Ibàñez en els Estatuts...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic