Educació // Mobilització dels 0-3 a la Universitat



Nova mobilització de la comunitat educativa contra les retallades


Imatge de la manifestació contra les retallades en educació. Foto: Jordi Pueyo.


Prop d'un miler de persones vinculades amb la comunitat educativa, segons els convocants, s'han concentrat aquest dissabte a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona en una nova protesta contra les retallades plantejades pel Govern en els pressupostos d'aquest any. Mestres i professors, estudiants i també moltes famílies han acudit a la crida unitària feta pels sindicats per reclamar una educació pública "de qualitat" que garanteixi "l'accés a aquest dret en condicions d'igualtat" en totes les etapes educatives, des de l'escola bressol fins a la universitat. Durant l'acte, els convocants han llegit un manifest anunciant la seva decisió de constituir-se en un Observatori per l'Educació Pública de Catalunya.

Els manifestants volien impedir que el Govern tiri endavant els pressupostos que ha previst pel sistema públic educatiu per aquest any i que, segons la FAPAC, s'equiparen als que el sector assumia l'any 2007. La diferència és que en aquests cinc anys el sistema públic ha sumat 150.000 alumnes més, ha explicat a la premsa Enric Llurba, president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC).

Tant des de la FAPAC com des de la resta dels sindicats es critica els greus efectes que diuen que tindran aquestes retallades, i que recorden, "s'han de sumar a les de l'any passat". En aquest sentit, remarquen que les retallades pressupostaries suposen retallades en el finançament propi de cada centre, en la contractació de la plantilla així com a nivell de les AMPES, "que no tenen diners per oferir els serveis d'acollida o d'extaescolars", ha dit Llurba.

"No volem més retallades, perquè suposen retallar el futur del nostres infants i robar-nos l'escola pública de qualitat que és clau per a la igualtat d'oportunitats i la cohesió social", ha assenyalat Rosa Canyadell, portaveu d'USTEC, que assegura també que de continuar així pot suposar "l'enderroc" de l'actual sistema d'educació pública.

Un sistema que és "clau" pel futur del país i de la seva economia per això cal "prioritzar l'educació", ha destacat per la seva part el secretaria general de CCOO, Joan Carles Gallego, que també ha estat present a la concentració. I ha recordat que per fer el canvi de model productiu que tant defensa el Govern calen persones preparades i formades. Gallego ha insistit en reclamar que s'aturin les polítiques de retallades perquè "s'ha demostrat que no ens porten enlloc" ni "són útils per combatre la crisi".

També des de la UGT, el seu secretari general, Josep Maria Álvarez ha insistit en dir que la concentració d'aquest dissabte és "un pas més" en la lluita per la defensa d'una educació de qualitat. Segons el seu parer, el sector educatiu és un dels més afectats per les retallades impulsades pel Govern, "no només amb la supressió de la sisena hora sinó també per les retallades brutals que s'han fet en els seus pressupostos", ha afegit, fent referència també a la proposta anunciada per l'Ajuntament de Barcelona de no fer més escoles bressol.

De fet els pares i mares d'infants de 0 a 3 anys de la ciutat de Barcelona ha estat un dels col·lectius més nombrosos i sorollosos de la concentració a la plaça Sant Jaume. Amb una gran pancarta, moltes famílies s'han concentrat just davant l'entrada de l'Ajuntament de Barcelona per exigir a l'alcalde Xavier Trias que tiri enrere la seva proposta de no construir més escoles bressol municipals i també el seu model de centres privats concertats.

Un observatori per a la "vigilància" del sistema

Durant la concentració de la comunitat educativa, els sindicats han llegit un manifest conjunt amb dotze reclamacions concretes per a la Generalitat i on han anunciat també la seva decisió de constituir-se en un Observatori per l'Educació Pública de Catalunya.

Un organisme, l'objectiu del qual serà principalment el de "vigilància", tant dels pressupostos destinats al sistema públic educatius com les polítiques públiques que les administracions duguin a terme en aquesta matèria, segons ha explicat Enric Llurba.

Els altres sindicats convocants de la concentració eren l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), l'Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS), la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes d'Educació Secundària (FAPAES), la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) i el Sindicat d'Estudiant (SE)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic