De les retallades, als acomiadaments, a l'augment taxes... fins arribar a...

Enric I. Canela


Llegeixo que aquest dimecres els rectors han arribat a un acord amb la Secretaria d’Universitats i Recerca sobre la figura de l’interventor. Li dirien el síndic de comptes. Aquesta figura la enviaria el Govern a petició del rector o del president del consell social, encara que només ho demani un i l’altre s’oposi. Aquesta figura es crearia mitjançant la llei d’acompanyament del pressupost. Segons Antoni Castellà, el secretari d’Universitats i Recerca, seria per ajudar a les universitats a que acompleixin el pla de viabilitat. Seria l’encarregat d’executar el pressupost i retria comptes al Govern, al rector i al consell social.

Segueixo pensant que és un error del Govern i una ficada de pota de la UAB. Crec que el que ha de fer el Govern és deixar ben clares les competències i utilitzar els mecanismes previstos en un sistema democràtic. Torno a preguntar, quan seriosament un Parlament ha demanat comptes a la universitat. Jo no recordo que hagi fet mai com cal. Així mateix, el Govern té totes les eines per demanar comptes a totes les universitats.
El rector té l’obligació de fer executar els pressupostos que s’han aprovat i en el pressupost estan les plantilles de personal, les altres despeses corrents, les inversions… Amb un cert marge de maniobra, imprevistos sempre existeixen. Sota aquests paràmetres, seguiment mensual només haurien de produir-se dèficits, potser inevitables, si els ingressos baixen de forma important un cop aprovat el pressupost. Si els ingressos estan ben pressupostats, només poden baixar de forma important si el Govern retalla un cop aprovats els pressupostos les seves transferències. A més, de sempre, la Generalitat ha d’aprovar prèviament el capítol de personal. Si la Generalitat incompleix, aleshores mala sort, no calen interventors, el rector i el president del consell social s’han de negar. Passa com en el dèficit català, Madrid no ha pagat, doncs més dèficit, ja veurem l’exercici següent.
Igual que el Govern vol un pacte amb Madrid, el Govern hauria d’acordar unes regles de joc molt més clares i, perquè no, més rigoroses. Farien un favor als rectors. Les urgències no acostumen a portar a decisions ben reflexionades.
I tot això ho dic des de la UB, on penso que la gestió de la crisi s’estan fent prou bé, amb rigor, realisme i previsió, i on no cal cap síndic, comissionat o interventor.

La PUDUP en defensa de l’autonomia universitària i contra l’intervencionisme extern

Els darrers dies han aparegut informacions a diversos mitjans de comunicació que apunten que la Generalitat de Catalunya prepara la creació d’un interventor financer per les universitats públiques.

Davant d’aquestes informacions, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) es mostra contrària a aquesta figura, ja que suposa un atac directe a l’autonomia universitària i als principis democràtics més essencials que haurien de guiar el dia a dia d’una universitat pública.

Al llarg de l’última setmana s’han publicat diverses informacions que asseguren que la secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya té la intenció de crear la figura del “comissionat de comptes” que s’encarregaria de fiscalitzar els pressupostos de les universitats públiques.

Aquesta nova figura seria una persona externa a la universitat, proposada i escollida pel Govern, que tindria com a principal funció controlar i gestionar l’execució del pressupost de la universitat. Aquest interventor extern actuaria per voluntat de la secretaria d’Universitats o a petició del Consell Social (òrgan format majoritàriament per persones alienes a la universitat) o del Rector, d’acord amb la normativa que es vol aprovar amb la Llei d’acompanyament dels pressupostos del 2012, tot i que aquesta figura vulnera les lleis que regulen el sistema universitari català (LOU i LUC).

La primera universitat on la secretaria dirigida pel senyor Antoni Castellà vol imposar aquest interventor extern és la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on els darrers mesos s’estan vivint grans protestes contra les dràstiques retallades aprovades pel rectorat, capitanejat per la senyora Ana Ripoll.

Davant d’aquestes informacions, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa membres de tota la comunitat universitària, volem manifestar:

1.- Que la figura de l’interventor extern és un atac frontal a l’autonomia universitària i una agressió directa als principis democràtics més essencials.

2.- Que la secretaria d’Universitats, dirigida pel senyor Antoni Castellà, pretén, mitjançant la creació d’aquests interventors, imposar les retallades i silenciar les veus que s’alcen diàriament en defensa de la universitat pública.

3.- Que els màxims responsables de la situació paupèrrima que viu la universitat pública catalana són el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el president de la Generalitat, Artur Mas. 

4.- Que els equips rectorals i els deganats continuen comportant-se de forma submisa davant les directrius fixades des de la Generalitat i no defensen, com toca, la universitat pública i els professionals que la tiren endavant dia a dia.

És per tot això, que la PUDUP fa una crida a tota la comunitat universitària (Estudiants, PDI i PAS), i a la societat en general, a no restar quieta davant d’aquest nou atac a la universitat pública. Ara més que mai, hem d’exigir democràcia i fer-nos respectar!

Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública
Barcelona, 31 de gener de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic