Sobre medicina alternativa


Xarlatans llicenciats

El dijous passat el programa Banda Ampla es va atrevir a debatre el tema de les medicines dites alternatives. D'aquestes, només n'hi ha una que és genuïnament eficaç, segons els assajos clínics: l'acupuntura. Totes les altres, pel que es veu, són placebos.

L'homeopatia, sens dubte, és la teràpia alternativa més popular, tot i ser basada en una teoria altament improbable, inventada a finals del segle XVIII pel doctor alemany Samuel Hahnemann, que va decidir que es podria curar qualsevol malaltia amb productes que en reproduïen els símptomes; com que aquests productes resultaven ser força tòxics, els diluïa en aigua de manera que només en quedaven, segons ell, unes quantes molècules; ara bé, ell no sabia quin era el límit de la dilució, més enllà del qual no hi ha ni rastre d'un ingredient actiu (aquest límit –el número d'Avogadro- es va descobrir el 1810). Així mateix, Hahnemann estava venent pastilles i xarops que no contenien res que no fos sucre i aigua. A partir del 1810, Hahnemann va “solucionar” el problema, en proclamar que l'aigua tenia memòria i era capaç de “recordar” els ingredients actius. Alguns dels seus seguidors actuals diuen que han aconseguit digitalitzar aquesta “memòria”, que envien als pacients via Internet.

Posar aquest frau al descobert costa força: hi ha un bon llibre sobre el tema, escrit per un amic meu genetista, que ha estat rebutjat per cinc editorials perquè no volen ofendre els homeòpates del país, que són legió i mouen milions. El que no diuen és que sovint els seus pacients prenen medicines convencionals juntament amb productes homeòpates, de manera que és impossible determinar com s'han curat. Sí que sé que quan ma mare va ser tractada exclusivament amb “medicines” homeòpates, a l'edat de sis anys, gairebé va morir. Tant de bo, doncs, que se'ls acabi veient el llautó, als homeòpates, de la mateixa manera que se'ls hi va veure, fa temps, a aquells metges nord-americans dels anys 40 que deien que el tabac era bo per a la salut

COMENTARIS

talibanisme
Anònim, 12/07/2011 a les 12:20
La ciència oficial serveix bàsicament interessos militars i econòmics, com tots sabem. I es volen apropiar de la "veritat" com feia abans la religió.
Curiosament, s' "oblida" totes les errades que aquesta ciència totalitària i feixista ha comès al llarga de la història: des de dir que no e spodia fer un aparell que voles a afirmar que el cos humà no estava fet per a anar en els primers cotxes per les altes velocitats(15-20 km/h !!).
Per no parlar de l'insecticida DDT o la talidomida: científicament demostrat que són inocus per a la salut.
Pel que fa a la medicina, els mateixos que abans deien que curar amb plantes era una collonada són els que pressionen els governs per a que prohibeixin agafar-les del camp i les hagis de comprar a la farmàcia (a canvi d'una calerada, és clar). Per no dir que la maeixa ciència oficial a servir placebos.
En resum, que la ciència ho té molt clar: si pot donar negoci, és bo. Si no, és dolent, s'ha d eprohibir i se n'han de censurar les informacions.
La ciència, com sempre, buscant el progrés (de ja sabem qui).
Afortunadament, hi han enquestes que diuen que el 50% d ela població no es refia dels científics. Tenim esperança

Metge de família
Oriol (CH), 12/07/2011 a les 12:20
El meu metge és cardiòleg, homeòpata, alòpata i acupuntor.
Utilitza tots els mitjans possibles per a guarir els seus pacients.

Com deia Hipòcrates, no hi ha pas malalties sinó malalts.

La malaltia és un símptoma extern d'un desgavell més profund.

Conec un home que als 55 anys li va sortir una osteoporosi. NO hi ha pas manera de guarir-se'n. I se n'ha sortit.

Els metges de l'hospital que l'han tractat no s'ho creuen però tot confirma que el guariment és real.

No us dic el que ha fet aquest home per guarir-se. Només que ha canviat de vida.

Conclusió: tot serveix. Antibiòtics, plantes, homeopatia, alopatia,... TOT éS QüESTIÓ de dosi i que sigui el tractament que convé.

La resta és sectarisme o simplement propaganda de la Pharma, lobby amb comportaments mafiosos i sovint criminals.

Sabeu quant cobren els metges que treballen per a NOVARTIS (en Vassella, el PDG, cobra 30 milions de CHF) ? CHF 15'000 per mes sense els bonus.

En conec que fastiguejats tocaren el dos per raons ètiques.

Comentaris

Anònim ha dit…
Hola Joan. Jo també vaig veure el Banda Ampla. El que em va semblar més curiós és que en cap moment es va explicar en què consistia l'homeopatia. Potser si comencéssim fent una mica de pedagogia sobre el seu funcionament seríem capaços de veure que no té cap fonament. El problema és que en general tenim un dèficit d'educació crítica.

El que em sorprèn dels dos comentaris anteriors (i en general de molts defensors de l'homeopatia) és que utilitzen repetidament l'argument que la medicina tradicional està recolzada per les grans farmacèutiques i per tant és dolenta. Deixant de banda que aquest recolzament no implica que sigui o no sigui dolenta, trobo curiós que s'obviï que l'homeopatia també té empreses farmacèutiques darrera.

(Que hi ha un gran problema amb les farmacèutiques i el conflicte d'interessesos és obvi, però és una altra història completament diferent.)
Joan G. ha dit…
Hola Martí!

En realitat jo no el vaig poder veure, simplement, em semblava interessant penjar l'article ja que l'havia llegit i feia temps que debatia amb altres companys sobre l'homeopatia.

Estic d'acord amb això que has exposat; però també he posat els dos comentaris perquè no em considero un dogmàtic de la ciència i crec que si altres formules -psicològiques per exemple- funcionen; cap problema!
MartiGi ha dit…
Bon dia,

Per culpa meva el el programa Banda Ampla del dia 7 de juliol no es va tractar el tema dels curanderos que arreglen dislocacions i nervis fora de lloc. Vaig penjar un comentari al bloc del programa que ho explica:

http://blogs.tv3.cat/bandaampla.php?itemid=41171

Si us interessa el tema, puc ampliar informació.
MartiGi ha dit…
Joan, dius que no vares veure el programa. El pots veure al web de TV3 sencer:

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3614570

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic