Articles d'Enric Canela: les Universitats no accepten les retallades

Amb 41 vots a favor i 8 en blanc, el Consell de Govern va donar ahir llum verda al Pla econòmic de la institució per al període 2011-2014 amb l’objectiu que la UdL, sense paralitzar la seua activitat, s’adapti al nou context econòmic i pressupostari. És per això que el document, que reafirma el compromís de la Universitat amb la situació de crisi que viu el país i la responsabilitat de la institució amb l’ús dels recursos públics, no assumeix el nivell de retallada pressupostària que proposa el Govern de la Generalitat per a la UdL, de 6,8 milions d’euros per al 2011, ja que posa en perill els nivells de qualitat en la docència i la recerca.
Les accions del Pla, que haurà de ratificar el Consell Social, s’agrupen en dos àmbits, l’increment dels ingressos (que inclou bàsicament les actuacions de tipus general, les taxes i preus públics i altres tipologies d’ingressos) i la reducció de la despesa. Pel que fa al 2011, l’augment dels ingressos es xifra en 1.293.033 euros, mentre que la disminució de la despesa programada per aquest any és de 2.837.626 euros. El Pla estima assumir 4,8 milions de retallada com a màxim i destinar els altres 2 a dèficit, amb el compromís d’eliminar-lo al 2014.
Em sembla que ningú assumeix la retallada i els dèficits augmentaran.
Avui hi ha hagut compareixença de rectors davant la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament de Catalunya. L’havia demanat el rector de la UB, Dídac Ramírez.
Podeu llegir diferents informacions:
En síntesi: han reclamat aquest dimecres al Parlament que les retallades pressupostàries no siguin tant severes, perquè podrien afectar el nivell de docència i, sobretot, el de recerca i innovació, un camp en el qual els centres catalans han millorat molt els últims anys. Així, han demanat al Govern que no retalli les aportacions a les universitats un 16%, sinó un 10%, per no haver d’aplicar reformes estructurals que podrien dificultar l’èxit futur de les universitats. D’aquesta manera, les reformes podrien ser conjunturals i temporals. Els diputats també han elogiat el paper de les universitats i han reflexionat sobre possibles millores de futur.
El rector de la UB i president de torn de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, Dídac Ramírez, ha recordat que les retallades previstes, de fins a 400 milions d’euros, suposa tornar a les xifres del 2006, o del 2002 si es descompta la inflació. Tot i així, ha assegurat que no és un “pidolaire” ni ha vingut al Parlament a “demanar diners”, ja que comprenen la situació econòmica del país i volen ser solidaris, però també han volgut ser responsables i avisar dels riscos que comportaria una retallada massa dura.
Com vinc dient, retallades impossibles que aportaran més dèficit. El Govern fa amb les universitats com Elena Salgado amb Catalunya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic