Firmant manifestos (el primer)

Un grup d'estudiants -entre els quals hi ha en Jordi Gasulla, activista estudiantil de Girona, on hi hagut la primera gran mobilització d'estudiants i PDI de l'any- PAS i professors estan recollint firmes per fer pal·lès el descontentament. Bona iniciativa que estem valorant i debatent des de la Permanent d'ÈPICA Units Sumem, la coordinadora de la UAB de la qual en sóc responsable de formació i debat. Cal constatar el desànim generat per les retallades socials, molt mal plantejades i centrades en sectors estratègics i de futur. Es firma a títol personal, jo ja ho he fet:

Manifest contra les retallades a l'educació pública superior

Alarma a la Universitat Pública Catalana!

Manifest contra les retallades a l'educació pública superior

En el marc de l'actual crisi econòmica i el dèficit existent en els comptes de la Generalitat de Catalunya, el nostre Govern ha anunciat unes retallades importantíssimes en les partides que assigna al finançament de les universitats públiques catalanes, que se sumen a la retallada de sou que ja vam patir fa uns mesos els que treballem a la funció pública.
No se'ns escapa que en la situació tan difícil que està passant la nostra economia, cal prendre mesures que, a vegades, poden resultar impopulars. Però, la retallada en la inversió en educació pública superior, sense cap altra mesura de reestructuració i racionalització, comporta només un empobriment del país. Els països desenvolupats, avui, no poden competir en mà d'obra barata amb els països emergents. L'únic valor afegit que podem oferir al mercat de treball és la mà d'obra qualificada i la innovació. I això pressuposa que tinguem un sistema d'ensenyament superior, universitari i de formació professional, de primera qualitat.
Cal explorar les maneres de fer que el nostre sistema d'ensenyament superior sigui més eficient (millorant-ne la qualitat, racionalitzant el mapa de titulacions, articulant millor la relació entre ensenyament presencial i no presencial, etc.). Però no és això el que avui es proposa dur a terme el Govern de la Generalitat: el que ens imposa és simplement una retallada brutal de la inversió, que empobreix el país, empitjora el servei públic i obre la porta a la implantació d'universitats privades que ofereixin un servei millor.
En aquest marc, sorprèn la passivitat i un cert "continuisme" que han tingut els rectorats de les Universitats públiques catalanes, que s'han limitat a traslladar les mesures d'estalvi per fer front a les retallades, sense aixecar la bandera de l'educació pública i exigir-ne el seu respecte. Així, se'ns proposa:
  1. Suprimir grups teòrics i pràctics, fent grups més grans, a vegades per sobre dels 120 estudiants, mentre se'ns diu que hem d'aplicar mesures de millora de la qualitat docent!
  2. Suprimir assignatures optatives, de manera que l'estudiant veurà reduïda substancialment l'oferta docent per a poder dissenyar un currículum adaptat a la seva especialització.
  3. Suprimir tots els complements formatius, com ara pràctiques tutoritzades en empreses, etc., que són essencials en la formació integral de l'estudiant.
  4. Augmentar la dedicació docent del professorat, de manera que es veu molt reduïda la disponibilitat de temps per a la recerca, que és essencial per al desenvolupament econòmic del país.
  5. Suprimir el finançament de màsters, de manera que el professorat hagi de fer-los "a cost zero", és a dir, per amor a l'art!.
  6. Retallar drets del personal d'administració i serveis que han costat molt d'aconseguir, alhora que se'ls demana treballar més amb menys gent; la qual cosa farà baixar la qualitat i l'eficàcia dels serveis a les universitats.
Tot aquest empitjorament del servei públic, a més, va acompanyat de l'anunci d'un augment molt important de les taxes universitàries que paguen els estudiants com a matrícula, sense que això reverteixi en una millora de la política de beques. És a dir, la solució a la crisi és pitjor servei públic i més car!.

Per tot això, els signants exigim:

  1. El replantejament immediat de les retallades en l'educació pública superior, i l'estudi de mesures d'estalvi que no comportin una disminució de la qualitat educativa.
  2. La defensa decidida de l'educació pública i del finançament de les nostres Universitats per part de tots els estaments: socials, polítics i universitaris (estudiants, personal d'administració i serveis i professorat).
  3. Els equips de govern de les universitats públiques cal que es posin al capdavant de la defensa de l'ensenyament públic. Per aquest motiu, han d'assumir la responsabilitat de dissenyar mesures d'estalvi que no afectin a la qualitat del servei públic que oferim a la nostra societat i exigir al Govern de la Generalitat l'aturada dels seus plans de retallada.
EL FUTUR DEL NOSTRE PAÍS I DELS NOSTRES ESTUDIANTS ESTÀ EN JOC!

Comentaris

Anònim ha dit…
Home, Joan, la primera gran manifestació d'estudiants i PDI de l'any? Segur?
Joan G. ha dit…
Jo crec que va ser la més massiva.
Anònim ha dit…
No sé si va ser la més massiva, però les que van parar els consell de govern de la UAB i la de l'Assemblea de l'ETSAB de la UPC que va tallar la Diagonal van ser del mateix ordre.

En tot cas està bé perquè sembla que les coses s'estan movent, encara que sigui tard i tocant ja el final de curs.
Joan G. ha dit…
Certament cal posicionar-se públicament i sortir al carrer. Tot i això continuo veient faltar organització i full de ruta sobre alternatives viables, però segurament algun dia si que hi arribarem :).

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic