Faig ressò d'un article d'un company

Arrencant les mobilitzacions: que no ens els toquin

Vénen temps d’estretor, els mercats marquen el ritme i tots l’hem d’obeir… el ritme sembla frenètic i imparable… la Generalitat no s’ajusta el cinturó, se’l treu i comença a fuetejar a l’educació i la sanitat.
Avui, estudiants i professors, principalment de l’Escola Tècnica Superior de Barcelona (de la UPC), han tallat la diagonal i han forçat el rector de la UPC a assistir a una assemblea per discutir les retallades de personal i l’augment de taxes. Eren entre 500 persones, segons alguns mitjans com 3cat24 o El País, i 1.000 persones, segons La Vanguardia i els mateixos organitzadors. Les demandes d’estudiants i professors són ben senzilles: “criteris educatius a l’administració”, “conservar el model classe-taller”, “una universitat pública i de qualitat per a tothom” i mantenir els llocs de treball dels professors: “que no ens els toquin“.



L’Enric Canela opina que la cosa no anirà a més. Té raó amb una cosa: s’acosten exàmens i vacances d’estiu, i això, unit a un curs de poca mobilització estudiantil a Catalunya, juga en contra de la universitat i a favor de les retallades. Però aquest cas és diferent del conflicte més recent a la universitat, el Pla Bolonya. Si abans eren els estudiants els primers afectats, i només alguns professors anaven darrere seu, ara el canvi de model —l’assassinat del model, podríem dir, perquè sembla que primer volen matar-lo i després crear-ne un de nou— afecta en primer lloc el professorat i el PAS, que s’enfronten ja a acomiadaments massius (de moment uns 200 professors a la UAB, per exemple). I no crec que ens quedem de braços plegats per exàmens i estiu que s’acostin, perquè sinó per a molts el setembre ja serà un mes d’atur.

Però més enllà de la pèrdua de llocs de treball —que és molt greu—, mai s’insistirà prou en què el que estem presenciant és la mort definitiva de la universitat de tots. Per això la mobilització d’avui tindrà continuïtat i s’extendrà. Si bé encara no tenen repercussió als mitjans, hi ha petits grups que van creixent i que només cal relligar. Esperem que, com diu @UniPrecària, “això tot just comença”. 

Més articles d'interès: 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic