Enllaços al bloc d'Enric Canela sobre les retallades universitàries

Copio literalment un dels seus articles i poso algun fragment d'algun comentari que li han fet sobre les retallades a la UAB i la estratègia de la Rectora de voler reordenar el mapa català prioritzant l'AMB universitària.

La retallada a la UAB

Enric I. Canela

Senzillament no m’ho crec del tot, ho comento al final. 

Diu la notícia que la UAB reduirà en 2,2 milions d’euros el pressupost en personal docent, el que pot comportar la pèrdua de dues-centes places de professors a temps complet, segons els càlculs del comitè d’empresa.

El comitè ha informat avui a través d’un comunicat que la retallada de l’aportació de la Generalitat a la UAB, que passarà de 184 a 150 milions, pot suposar la pèrdua de 195 places de professorat a temps complet, a més d’altres places temporals i la no contractació de personal per substitucions.

El gerent de la universitat, Santiago Guerrero, ha confirmat a EFE que el passat dia 28 d’abril es va comunicar als diferents departaments del centre la necessitat de ‘aprimar’ l’estructura docent, per poder complir la necessitat d’estalviar 33,5 milions d’ euros que la UAB deixarà de percebre aquest any de la Generalitat.

Guerrero assegura que aquesta mesura no afectarà els professors de plantilla de la UAB, sinó sobretot a professors associats als quals se’ls acabi el contracte, i no ha volgut donar xifres concretes perquè afirma que “depèn de cada departament” projectar els ajustos en les plantilles.

Aquestes mesures, afirma, “en cap cas” afectarien a professors amb contracte i seguiran un model de reducció asimètric que es decidirà segons la capacitat investigadora i docent de cada departament del centre.

Per la seva banda, el membre delegat del Comitè d’Empresa pel sindicat CGT, Ermengol Gassiot, ha reclamat al Rectorat de la UAB una major “transparència” i ha lamentat que no s’hagi tingut en compte als representants del Comitè en el procés de informació sobre la magnitud de les retallades.

A més, ha denunciat que aquesta mesura pot afectar a professors que porten “més de 10 anys” exercint docència a l’Autònoma i ha recalcat que aquest tipus de decisions no farà més que augmentar la “ràtio” d’alumnes per professor.

“El rectorat deixa una patata calenta als departaments que hauran de decidir com estalviar-se entre 120.000 i 130.000 euros”, ha emfatitzat Gassiot, que ha confirmat que els sindicats de docents estan preparant manifestacions en contra d’aquestes mesures.

Guerrero ha insistit que cada secció docent haurà d’estudiar quines són les mesures més adequades per complir les exigències de reducció, provocant que es redueixin des del nombre d’hores de personal associat, fins jubilacions.
Bé, aquests diners s’han de reduir en el pressupost del 2011, o sigui els 2,2 milions d’euros en 6 mesos aproximadament i tenint en compte el que queda de curs… 

Un professor associat de dedicació màxim i paga extra (molts no tenen aquesta dedicació) costa a la universitat uns 9.900 euros, comptant la quota patronal (més o menys). Això ens portaria a uns 222 associats. Això en un any, si s’ha de fer enguany, voldria dir el doble. Segons les paraules del gerent la mesura no serà per a tothom, així que dubto que el 2011 redueixin aquesta quantitat. El 2012 i comptant amb les jubilacions, potser sí, però és difícil.

Estanislau Fons
Per això la rectora advocava fa uns dies per la racionalització dels recursos, que, sense dir-ho explícitament, consistiria a suprimir o reduir les universitats i centres de recerca de fora de l’àrea metropolitana, cosa que deixaria els recursos a l’abast de la UAB i les altres del pinyol demogràfic del país…

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic