Menys pressupostos, menys democràcia: desballestament de la Universitat Pública

El Govern català critica el Govern central pel mateix que els Rectors (ACUP) critiquen la Generalitat

L'educació superior es veurà greument retallada.
El Govern de Mas critica que el Govern central no li faci els traspassos econòmics corresponents a la Generalitat en matèria d'inversions, sobretot, en infraestructures. El mateix li passa a les Universitats públiques catalanes, que encara no han rebut bona part del finançament públic de la Generalitat de Catalunya, des de fa uns anys (també amb el tripartit). A sobre del dèficit públic que han acumulat -jo crec que en part, de forma responsable i lògica degut al baixíssim finançament públic dedicat a Espanya a l'educació superior i també a una mala gestió i distribució dels recursos-. Que a la UB arribava als 100 milions i a la UAB als 50, i que la UB ha pogut -amb el seu Rector al capdavant- aturar-ne l'augment fent cas del sistema de "finançament per objectius". Finançament que hauria d'haver arribat a la UB per complir els objectius (aturar "el dispendi"), però que tampoc ha rebut.

El Govern de CiU ha fet retallades per reduir el dèficit públic. A les Universitats serà del 10%  i tot i que al principi el Conseller Mas-Colell parlava de reduir la despesa universitària amb "taxes de matrícula progressives segons el nivell de renda" (formula progressista i justa), al final, ha optat per fer pagar el doble o triple als repetidors. Entre d'altres mesures. També s'ha parlat, com informa el catedràtic E. Canela, de reduir el pressupost del sincrotró Alba. Exposat pel Conseller i la Ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia; fa uns pocs dies. A la UAB també hi hagut retallades per part de l'Equip del Rectorat: pàrquing de pagament, augment de la taxa complementària per l'ús del campus virtual, etc. Mas-Colell amb aquesta notícia de reduir el 20% del finançament a Universitats, ha posat altre cop als Rectors ha fer més "Plans de xoc" per reduir despesa universitària. El PDI i el PAS de la UAB ja n'estan informats per part de la Rectora, via correu electrònic oficial. És per això que s'esperen més retallades pressupostàries a la UAB, després del PRIM i del Primer Pla de xoc pressupostari. Cal recordar que el moviment estudiantil (CAF, EPICA i E-UAB) conjuntament amb bona part del PDI i del PAS de la nostra Universitat va presentar diverses mocions aprovades en l'últim Claustre en les quals demanaven que no s'apliquessin les retallades previstes (perquè anaven en una direcció antisocial i antilaboralista) i que es fessin un altre tipus de reduccions pressupostàries (reducció del sou del Gerent -que feia poc se l'havia augmentat considerablement-, etc.).

Les subvencions a la CEOE no es retallen pas.
D'entrada el deute total de l'Estat és cert que caldria reduir-lo ja que no és pot viure sota uns barems econòmics poc sostenibles. Això no vol dir que estigui a favor del pressupost zero (equilibrat). El que caldria potser és o augmentar els impostos a les rendes més altes, o reduir despesa pública no en retallades socials sinó en subvencions a certes entitats que no les necessiten, a béns de luxe de titularitat pública i a reduir l'incrementalisme administratiu (el creixement de càrrecs intermitjos i alts); entre d'altres mesures. Hi ha partides del pressupost que no afecten els serveis socials a les persones que no s'estan retallant. Algunes com reduir els càrrecs de confiança que ha dut a terme el Govern nacionalista de  centre-dreta m'han semblant correctes.
Diners als bancs, eliminació impost de successions: aquí no es retalla

Ara bé, Artur Mas està augmentat el dèficit amb l'últim anunci després dels 100 nefastos dies d'inici del "govern dels millors": eliminar l'impost de successions. El tripartit ja l'havia reduït al màxim i només quedava un 5% dels catalans que l'hauria de continuar pagant, que són els de rendes més altes. Aquests, ara, en quedaran exempts i ho voldran vendre com una ajuda (rebaixa d'impostos) a la classe baixa, i sobretot, a la classe mitjana. Això és una pressa de pèl i va en la contra direcció de reduir dèficit públic. Es tracta de molts diners que anaven a les arques públiques, que ara es perden pel camí. Una altre mesura contra l'esforç i el credencialisme: viure del treball dels meus avantpassats, que en el cas del 5% que quedava amb l'última reforma del tripartit, quasi vol dir "viure de rendes". "Es deixaran d'ingressar" 1.02,4 milions segons el Conseller d'Economia, Mas-Collel.

En educació obligatòria (la bàsica) també hi ha "tisoradetes".
Cal recordar també que la crisi econòmica no és culpa del dèficit dels Estats i que aquest s'ha vist augmentada pels bilions que ha donat Occident per "salvar" els seus grans bancs, mentrestant els mals gestors privats es repartien els grans beneficis bancaris. També cal exposar que l'Estat del Benestar ja s'havia començat a retallar amb Tatcher i Reagan i els governs social liberals i neoliberals europeus que ens estaven (estan) governant avui dia. També caldria recordar que el keynessianisme econòmic (els neokeynesians) aposten precisament per tot el contrari: per augmentar el dèficit públic, perquè el que cal ara és invertir en futur (educació i I+R+D) per tal de sortir de la crisi, internacionalitzar-se, buscar nous mercats, acabar amb fallades del mercat que no cobreixen necessitats socials i augmentar els llocs de treball (amb grans infraestructures). Només retallant no s'avança.

Des del segon govern tripartit que la Universitat Pública no podia contractar nou professorat. Ara, el Govern de Mas demana reduir el professorat (un 5%) que ja treballa a les Universitats catalans. És un autèntica broma de mal gust. Ja hi ha hagut prejubilacions, jo en conec alguns professors que ja no exerceixen tot i encara tenir edat i virtuts per fer docència i recerca; com el gran professor d'Anglès, Jeroni Sureda.
També s'ha parlat de reduir el número de màsters. Però un 50%!!! (n'Enric Canela ho comenta en un article al seu bloc). Una cosa es reordenar el mapa de màsters, al qual hi estic molt d'acord, i l'altre posar un número concret i tant exagerat i amb tant poc temps. És que és el súmmum!!! I en educació bàsica, la consellera Rigau vol reduir milers de professors!!!

 
Mobilitzacions a Europa

El mateix Cuquet explica al seu bloc que a part de "l’últim anunci del nou Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, és d’una reducció del 10% en els pressupostos a les universitats, que es traduirà en un augment de les taxes als estudiants, la no contractació de personal nou després de jubilacions i la no cobertura de baixes temporals", a tot Europea hi hagut retallades (i n'hi haurà més) a la educació superior i que la resposta ha estat més manifestacions i més protestes que les poques que s'han fet aquí:

"Sí que han despertat, però, a molts altres llocs. Ja he anat comentant com ho han fet a Itàlia i el Regne Unit, i com s’està despertant una lluita universitària contra l’austeritat. Però les notícies es multipliquen: a Portugal, on fa poc hi va haver una enorme manifestació contra la precarietat, sembla que milers de professors poden perdre la feina; a Montreal, la policia utilitzava granades atordidores per dispersar les protestes d’estudiants contra l’augment de taxes; a Corea del Sud també protesten contra aquests augments; a la Universitat Pública de Navarra, centenars d’estudiants protestaven contra la nova normativa que els impedeix recuperar assignatures suspeses; a Xile tenen la sort que els propis rectors protesten contra el baix pressupost destinat a l’educació superior; i a Colòmbia, els estudiants lluiten contra la llei que permet a les universitats convertir-se directament en societats amb ànim de lucre. "

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic