Sobre la capella de la UB (últims comentaris)

Perdem el temps en ximpleries perquè no tenim poder polític.
Un company de Manresa (D.P.) em va demanar aquesta opinió per Facebook.


Afegeixo d'entrada un enllaç sobre una amenaça d'un grup falangista als que s'oposen a la capella. Em sembla vergonyós; vagi per endavant.

La meva opinió al respecte és ben senzilla: tota persona és físic (cos), psicologia (ment) i esperit (alma) -[el "cor" el situaria en la part sensorial/sentimental, ho sigui, en l'entremig]-. Tenir un lloc per dur a terme cultes religiosos -això sí, de totes les religions majoritàries i que no sóc sectes- em sembla un servei més als estudiants universitaris. No cal que tothom ho entengui, com tampoc cal que tothom tingui religió.

Només cal respectar-ho. En tot cas, podem entrar a parlar de si és prioritari, de qui ho de pagar, etc. Però del fet en si, no trobo el qüestionament. No s'està entrant a les aules en una lluita Ciència i Religió -que per altra banda, molts religiosos o persones amb espiritualitat compatibilitzen sense cap tipus de problema-. Abans em feia dir laicista i laïc però m'estimo més parlar de respecte mutu i de pluralitat de creences, perquè sinó alguns volen recular la religió a l'espai privat i aquesta també té dret a expressar-se en l'àmbit públic. Sinó correm el perill que els creients de no creure en res imposin la seva creença. A més, el fet de tenir un espai religiós en una Universitat és símbol de pluralitat, respecte mutu, normalitat democràtica, respecte a la diversitat, etc. com ho seria en el cas dels LGTB. El mateix. Si no, llavors jo i moltes persones que tenen certa creença, religió o espiritualitat (o vàries) no haurien de sortir de casa, perquè part de la seva personalitat està forjada per elements religiosos/espirituals, i el fet només d'interactuar l'espai públic ja està "contaminant-lo" (sic.).

Comentaris

Nowel ha dit…
Discrepo.

Per començar no entenc perquè una secta petita no la respectes i una de gran, sí. És a dir, si una secta enganya a molta gent i genera una església poderosa aleshores ja té drets. No ho entenc.

Per altra banda jo entenc que l'església catòlica és intrínsecament contrària al model d'universitat pública, democràtica i de qualitat.
Aquesta capella ve d'un conveni firmat durant el franquisme, quan l'església catòlica era un pilar ideològic del règim feixista.
Però al marge d'això, l'església té un passat fosc en relació a l'ensenyament. Com a poder ideològic-cultural, l'església ha intentat dominar els espais educatius per ensenyar la seva visió del món. L'ésglesia catòlica no és una creença bonica que s'assumeix lliurement per alguna gent. Ha estat una organització que s'ha dedicat a concentrar moltíssim poder, a manipular masses socials i difondre un discurs conservador i de resignació vital. Ha donat suport a tots els règims. Ha enriquit una estructura burocràtica. En el passat dominava la generació d'idees.

També podem parlar de la lluita contra el progrés científic que ha exercit l'església, amb galileu com a exemple paradigmàtic entre molts altres. Si els bisbes poguessin reformularien la universitat amb una pedagogia encara més vertical, dividirien les facultats per sexes i prohibirien doctrines en ciències socials d'esquerres i coneixements científics com la teoria de l'evolució o el coneixement sobre les cèl·lules mare etc.

A banda d'això, l'església catòlica difón encara avui dia un discurs patriarcal masclista, ataca els drets de les dones i la seva propietat del cos, manté moltes escoles on es practiquen violacions sistemàtiques d'infants sense repercusió legal, condemna l'homosexualitat com a pecat i persegueix també l'ús de preservatiu, fet que es guanya milers de vides cada any arreu del món.

L'església catòlica no només no mereix un espai a un espai públic i científic com la universitat. L'església catòlica hauria d'estar ilegalitzada pels crims que ha comès i els que segueix cometent.

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic