Consens estudiantil contra el Nou Pla Docent de la meva antiga Facultat

Aquests dies he estat ocupat -entre d'altres qüestions estudiantils i acadèmiques- per aconseguir que 10 ex representants d'estudiants -incloent-me- de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB donessin suport a l'associació plural EPS (impulsada per EPA i AJEC) i a tots els estudiants mobilitzats en contra del Nou Pla Docent

Ahir, hi va haver vaga (completament secundada) i una Sessió Debat en la qual tots els estudiants van criticar la proposta d'eliminar el torn de matí i de tarda que impossibilita el fet d'estudiar plenament les dues titulacions que ofereix la Facultat als estudiants que han de treballar. Pel matí o la tarda -de forma parcial- (els altres si van a la UOC). Majoritàriament per pagar-se els estudis o per dur a terme una activitat obligatòria (cuidar un avi malalt, etc.) -no són casos "excepcionals"-. O perquè du a terme un "treballet" (en negre?) perquè vol independitzar-se a nivell de despeses familiars.

Hi havia una representant dels estudiants d' EPS -Júlia Mas, substituïda perquè precisament havia d'anar a treballar, per la portaveu d' EPS Sandra Lorite-, dos representants de l'Assemblea (una juntària) i un altre assembleari conjuntament amb un estudiant independent, parlant en nom d'una plataforma unitària -que en el seu web té enllaços "molt plurals" (sarcasme) sobre "repressió al campus de la UAB per part del Rectorat", etc.- contra el nou pla docent que ha proposat l'Equip de Deganat.

Em va agradar molt la postura de la Júlia Mas explorant totes les situacions d'estudiants que no podrien fer cap de les dues carreres per aquest canvi, obrint-se a canviar l'horari del Pla Docent però no impossibilitant la compaginació feina i estudis. Fou la Júlia Mas qui va avisar al Degà -qui ha canviat la proposta inicial- de que aquells que s'han matriculat aquest curs de tardes de Graus no se'ls pot canviar les regles del joc després de firmar-les. Ara cal que retiri tota la proposta. També em va agradar la crítica al nou Pla Docent de la de la portaveu d'EPS, Sandra Lorite.

Plataforma unitària? Sí, però qui ha fet el web -entre d'altres- aprofita per fer creure als estudiants que és l'Assemblea qui té la veu cantant

Plataforma en la qual també participa EPS, però "perquè són bona gent i volen la unitat". A mi, ara mateix, cap líder assembleari m'usaria una plataforma unitària com a espai web per a la seva propaganda política i ideològica
1) Ho puc dir perquè no interfereixo per res com a llicenciat. en el treball conjunt que puguin fer EPS i Assemblea i que em semblaria molt positiu. 2) Perquè m'he adonat -que quan els interessa als líders assemblearis- instrumentalitzen una cosa unitària en la qual -en aquest cas EPS- confia en la seva actitud de respecte mutu.  3) Perquè EPS, i estudiants independents i algun assembleari estan trobant professorat que votarà No a la proposta i confio plenament que tirarà enrere.
"Uns penquen" (tot EPS des de la Junta de Facultat en que varen saber que la proposta ara si anava seriosament s'han posat a treballar -ho sigui, a parlar amb el professorat que és representant a la Junta i que és qui pot aturar el pla ; i no qualsevol protesta com la concentració a fora del Deganat de cara a la galeria-). I uns altres "carden la llana" (amb els seus discursos populistes s'emporten algun que altre aplaudiment d'estudiants compromesos que no entenen cap sigla però que els satisfà -com és positiu- un discurs ferm contra la proposta). El que fa EPS és complir el seu programa electoral i continuar la línia d'EPA i PEF i AJEC a la Facultat: tirar endavant propostes, consensuar les del Degà i aturar les que atemptin contra drets fonamentals vinculats al dret a l'accés universal al dret a l'educació superior.

Assemblea i EPS lluiten de forma conjunta: els ex representants els hi donem suport explícit

Aquest és el missatge de Facebook enviat a tots els firmants on explica el que vaig exposar durant la Sessió Debat:
Moltes gràcies a tots els que heu firmat això: ahir vaig fer pal·lés el nostre suport a EPS en contra del nou Pla Docent en una Sessió Debat amb representants d'EPS, Assemblea i el Degà. Hi havia en David, en Guillem i jo mateix. Uns 200 estudiants ho estaven escoltant. També ho vaig penjar als suros de la Facultat, incloent el comunicat que vaig escriure d'ÈPICA després de que ÈPICA decidís donar suport a la vostra lluita.
Vaig explicar que existia un comunicat d'ex representants que "no enteníem el gir" de l'Equip de Deganat ja que "en l'anterior curs, les propostes tant de Deganat i estudiants eren escoltades i consensuades". En aquest cas, no és que no ho siguin, és que no es pot consensuar deixar fora de la Facultat als estudiants de tardes; és inadmissible i ja havien recollit el No d'EPA quan ho havien sondejat el curs passat. No calia tornar-ho a posar a sobre la taula perquè el poc PDI present a la Junta li era favorable. Això és dur a terme un procés de govern universitari molt oportunista a nivell de tempos i contextos, i no és seguir una línia coherent d'actuació que fins ara deixava molt bé a tot l'Equip de Deganat. Ara bé, no parlem de formes; sinó de fons. En un proper article explicaré la meva opinió personal al respecte, tot i que tant el comunicat d'ÈPICA com el d'EREA l'he redactat jo mateix.

Aquests és el comunicat esmentat:

Comunicat d'ex representants d'estudiants de Ciències Polítiques i Sociologia (UAB) en contra del nou Pla Docent

Els sotasignants, membres d'EREA -Associació d'ex representants d'estudiants actius de les Universitats Catalanes-, volem manifestar el nostre suport a tots els estudiants que s'estan mobilitzant a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB.

En especial, a l'associació plural d'estudiants "Estudiants de Polítiques i Sociologia" (EPS) -de la qual estem agermanats- i sobretot, als seus representants d'estudiants a la Junta de Facultat i al Claustre (a través de la coordinadora d'estudiants ÈPICA).

Considerem molt desencertada la proposta de l'Equip de Deganat liderat per l'excel·lentíssim Salvador Cardús d'eliminar el torn de matí i de tarda substituint-lo per un únic torn de 9h a 17h, similar al que teníem a l'educació obligatòria, sobretot a Primària.

Aquest canvi de Pla Docent significa -ara, definitivament- la incompatibilitat d'aquells estudiants que treballen, de forma parcial, alhora que estudien per pagar-se els estudis. A la UAB, són més de la meitat segons l'Estudi de Mobilitat de la UAB del 2009.

És doncs, una regressió social sense precedents a un model d'Universitat Pública socialment responsable, eficaç i on el dret a l'educació superior és universal per a tots aquells que siguin aptes intel·lectualment parlant, per a accedir-hi. El pobre sistema de beques estatal -tant en qualitat, quantitat com en transparència- conjuntament amb el model "full time" (dedicació exclusiva als estudis) de l'estudiant després de les reformes del Procés de Bolonya, ja són traves econòmiques (costos d'oportunitat) que redueixen l'esperit universalista al qual està obligat a basar-se qualsevol Universitat Pública que entengui les seves funcions socials en una societat democràtica basada en la igualtat d'oportunitats.

Entenem que forces mesures -com el Pla de Comunicació, o algunes incloses en el nou Pla Docent com ho és la introducció de l'anglès en algunes assignatures- que han estat impulsant des de l'Equip de Deganat, han estat satisfactòries per haver estat consensuades amb la comunitat universitària de la Facultat. No cal esmentar les que han estat ideades i impulsades pels representants d'estudiants de la PEF, EPA i EPS, en els últims anys. És aquest el model de govern universitari: debat públic i consens. Veient les informacions versades en un Butlletí Informatiu Especial de la Facultat i la disposició del Degà a dur a terme reunions oberts i debats amb tot el moviment estudiantil de la Facultat; entenem que encara estem a temps de recuperar la sensatesa amb aquest canvi d'horari.

En l'anterior curs, semblava que els representants d'estudiants d'EPA i part del professorat, l'Equip del Degà havia deixat de banda aquesta iniciativa per antisocial. Sembla doncs que aquest curs, sota un argument força pobre, continuent exposant que els estudiants que treballen (un model d'estudiant molt propi de la UAB) se'n vagin a la UOC o facin una via lenta que amb el mateix Pla Docent queda inoperant. Aquest nou Pla Docent deixa a tots els que treballen de forma parcial pel matí i per la tarda o que fan alguna activitat completament necessària (la cura d'un malalt pot ser-ne un exemple), en una situació de greuge comparatiu i de quasi completa impossibilitat d'accedir a les carreres que du a terme aquesta Facultat.

Als companys d'EPS (bona part, representants d'estudiants a la Junta de Facultat) ja els hem fet saber algunes alternatives per complir el ràtio professor-alumnes com re col·locar els estudiants de matí a la tarda -si no tenen cap activitat important que duguin a terme a la tarda-.

És per això, que en nom de la Declaració de Bellaterra -base del model democràtic, social i modern d'Universitat Pública-, de l'igualtat d'oportunitats i de la necessitat de tenir una societat més culte; considerem el nou Pla Docent un atac propi d'una concepció econòmica elitista de la funció pública i social de la Universitat Pública que no té espai en el marc de l'Universitat Pública. Donem suport a EPS, ÈPICA i a tots els estudiants mobilitzats entorn la Plataforma contra el nou Pla Docent. I estem a la seva disposició.

Alhora, demanem a l'Equip de Deganat una reflexió sobre quin camí estan escollint i sobre la responsabilitat social que tenen. En definitiva, considerem que les reformes dutes a terme en anterioritat han estat positives pels estudiants, i per tant, creiem que seria una equivocació fer un gir elitista i regressiu d'aquestes característiques.

 Escrit per Joan Gil
Portaveu provisional d'EREA -Associació d'ex representants d'estudiants actius de les Universitats Catalanes-

Signants:

Marc Perpinyà Ortega, ex fundador i portaveu de la plataforma d'estudiants "Plataforma d'Estudiants de la Facultat (PEF)" i ex representant  d'estudiants de la mateixa Facultat. Estudiant de Ciències Polítiques. Firmant del grup de suport a ÈPICA.

Joan Alginet, ex fundador i portaveu de la Plataforma d'Estudiants (PEF) i representant d'estudiants a la Junta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (UAB) durant els cursos 2008/09 i 2009/10. Estudiant de màster de la UAB.

Òscar Sierra , ex representant d'estudiants a la Junta de Facultat de CC.PP. i Sociologia de la UAB el curs 2009/10 per la PEF. Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Facultat.

Héctor Sánchez Margalev, ex representant d'estudiants a la Junta de Facultat per la PEF el curs 2009/10. Estudiant d'ERÀSMUS de Ciències Polítiques.

Joan Gil Oliveras, ex portaveu de l'associació d'estudiants catalanista i progressista "Estudiants per a una Política Activa (EPA)", ex membre del Consell d'Estudiants com a delegat de 4rt curs i ex representant d'estudiants a la Junta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (UAB). Impulsor de la coordinadora d'estudiants "ÈPICA. Units Sumem" del qual n'és Responsable de Debat i Formació (RDF). Llicenciat per la Facultat. Estudiant de màster (ICPS UAB) i portaveu del Grup d'Estudiants de Postgrau (GEP).
N
Cristòfol Torra Duran, ex membre de la PEF i ex representant d'estudiants de la Facultat de CIències Polítiques (UAB). Estudiant de Ciències Polítiques.

David Casanella Heredia, ex representant d'estudiants per la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia a la Junta de Facultat i al Claustre de la UAB, així com ex coordinador de la PEF. Estudiant de màster (EBAI UAB).

Nerea Pinilla, ex representant d'estudiants a la Junta de la Facultat per PEF el curs 2009/10.

Guillem Carbó, ex representant d'estudiants de la Junta de Facultat de Ciències Polítiques (UAB) per la Plataforma d'Estudiants (PEF) el curs 2008/09. Va ser coordinador de la PEF el curs 2009/10 i representant d'estudiants de la Facultat a la Comissió del Rectorat per a una remodelació del model de Festa Major de la UAB. Estudiant de Polítiques.

Andreu Batlle IV, ex membre d'Estudiants per a una Política Activa (EPA) en temes d'igualtat de gènere i ex portaveu de la mateixa associació d'estudiants al Consell d'Estudiants de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Estudiant de Polítiques.
EREA és una associació que estic intentant muntar després de l'èxit del grup de suport a ÈPICA. I per si algú, se m'avança en algun comentari impertinent, sí, són amics meus i ben orgullós de tenir amics tant compromesos: només amb un truc i explicant els arguments, tenies la seva firma. Altre cop, moltes gràcies a tots, amics!

Les formes són les correctes: A les antípodes ideològiques, sí; el tracte exquisit, també

La veritat és que la feina dels representants a la Junta per EPS i els altres membres de l'associació han donat la talla i molt. En l'únic que han fallat és en no saber posar-se els galons i les medalles de la feina ben feta que han dut a terme, en comparació amb l'Assemblea. Un dels líders assemblearis -M.N.- es va atrevir a dir que gràcies a la vaga, el Degà va debatre el Nou Pla Docent, la qual cosa és ben falsa
1) Perquè aquest és el millor Degà pel que fa a debat, consens i transparència (els tempos són limitats ja que a la Facultat per fi tenim un Degà que fa propostes i escolta les dels estudiants amb rigor, dona la cara i amb opinió pròpia). 2) Perquè els representants d'estudiants que formen part d'EPS treballen intensament perquè tots els processos siguin participatius i oberts, i en defensa dels drets dels estudiants. N'Oriol Ibàñez li va recordar com  a tècnic becari del Consell d'Estudiants (-abans existien els "becaris de dinamització"- tots assemblearis, per cert, ara que tant critiquen aquestes beques!-) que el Consell d'Estudiants ja havia pactat això amb el Degà. És més en una concentració que van fer els assemblearis, el Degà els va fer una sessió informativa allà mateix pels presents, sumada al Butlletí informatiu especial pel tema i a la Sessió Debat posterior ja concretada. 3) Perquè EPS ha pressionat i ho ha aconseguit: un procés de debat i que els que es van matricular de tarda continuaran estudiant de tarda. Aquí la fallada del Deganat és important a nivell de formes i de fons.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic