Notícia sobre l'estratègia electoral de CiU de Manresa

He volgut penjar aquesta notícia-anàlisi davant de les eleccions municipals i l'estratègia de Convergència i Unió (CiU) de Manresa, publicada a Manresainfo.cat. Espero que us agradi.


Joan Gil Oliveras | Actualitzat el 22/01/2011 a les 12:52h
Junyent: «Hem d'escoltar-nos la ciutat»


CiU ha dut a terme algunes trobades amb la societat civil manresana i estan posant en marxa tota la campanya 2.0



Valentí Junyent en una imatge d'arxiu. Foto: P.F.B.


L'alcaldable de CiU per Manresa, Valentí Junyent, i el cap de campanya Pere Garcia, han tingut un esmorzar i roda de premsa amb els mitjans de comunicació locals i comarcals. La raó de la trobada ha estat informar als manresans i manresanes dels principals eixos i elements del seu procés de participació ciutadana que vol millorar el seu programa electoral de cara a les eleccions municipals.


En un ambient distés i amb una pissarra de fulls plena de notes d'una taula de, Valentí Junyent es mostrava disposat a explicar els elements més significatius de la seva campanya. Cal recordar que falten 4 mesos i un dia per la votació. Per tant, és l'hora de contraposar projectes i models de ciutat per Manresa.


Debat intern, filtracions i canvi de lema
Arran del debat generat per la sorpresa que Valentí Junyent fos el candidat oficial de CiU a Manresa, i no l'Alexis Serra. I després de que el mateix alcaldable en una entrevista feta per aquest mateix mitjà; comentés que sent el segon a la llista, "queda clar [la importància d]el paper que jugarà". I de que Alexis Serra tanqués aquest debat amb un complet suport al cap de llista. A CiU només han arribat bones notícies: la pressa de possessió d'Artur Mas com a nou president de la Generalitat, la presència i la rellevància de tenir David Bonvehí com a diputat al Parlament sent el president comarcal de CDC i segurament l'anàlisi dels bons resultats autonòmics trets a Manresa. Tot i que són conteses electorals amb característiques diferents, podria significar una tendència i per tant, seria un bon símptoma per animar a la federació davant de les locals, també a Manresa.


No obstant això, fa poques setmanes, CiU de Manresa va canviar el seu lema "Apunta't al canvi per Manresa" pel de "Ara Manresa". El primer doncs, anava en la línia de la campanya a nivell nacional, i el segon, tot i desmarcar-se'n, el que vol és generar confiança en un futur millor.


Des de gener, l'alcaldable va informar de que tindria dedicació plena en la política, deixant les seves responsabilitats en l'ACB. Durant aquest temps haurà de generar confiança entre els ciutadans de la capital bagenca si vol guanyar les eleccions ja que tot i el previsible desgast dels partits del govern municipal, l'aparició d'altres forces independents podria ser un fre per arribar a aconseguir l'alcaldia.


També cal esmentar, fent un breu resum històric, que abans de posar totes les cartes sobre la taula, i de que comenci la campanya electoral al cent per cent, premsa de la candidatura va filtrar dos noms de la llista a Regió7 -més enllà del cap de llista i del segon: els nom de David Bonvehí i Toni Llobet. Per l'alcaldable, "la llista no és una prioritat en aquest moment" ja que "tot i que l'anem treballant" -ha exposat Junyent- "no hi treballarem al cent per cent ni serà definitiva ni pública fins al març". Al mateix temps que comentava la gran vàlua de tenir en David Bonvehí que és un valor emergent manresà dintre de CDC com a diputat al Parlament i de "recuperar" Toni Llobet "com un actiu per liderar el seu projecte". Valentí Junyent demanava disculpes als mitjans per la filtració d'aquests dos noms. I ha expressat que "està molt satisfet que hagin acceptat, perquè són gent molt preparada, molt convergent", i sobretot en David "un gran coneixedor de la comarca" i qui faria "d'enllaç perfecte entre la capital del Bages i la resta de municipis, com a president comarcal". Altre cop el valor de ser la capital de comarca, com a part del projecte de ciutat de CiU.


Una campanya de proximitat, teixint xarxa amb la societat civil manresana
Tot i que com ha exposat en Pere Garcia, "CiU de Manresa té el seu propi programa electoral per a fer els canvis que crèiem necessaris per a la ciutat". La federació nacionalista es vol acostar més a tots els creadors d'opinió i coneixedors dels problemes dels ciutadans. El mateix Garcia ha explicat que "el disseny del programa electoral ha estat redactat per persones amb molta vàlua, però que hi ha moltes veus intel·ligents a Manresa que han de ser escoltades". Sobretot, matisava Garcia "per poder incloure les seves idees i propostes en el programa electoral definitiu". Junyent ha recalcat que "hem d'escoltar-nos la ciutat". I és per aquest motiu que va decidir posar en marxa unes 14 taules de debat sectorials -cadascuna dedicada a un tema en concret- amb els diferents agents socials i associacions de la ciutat. És una forma d'obrir el programa electoral al món associatiu, al sector privat i a la resta de la societat civil organitzada de Manresa. I no només la societat civil organitzada, sinó també aquells ciutadans que tinguin quelcom a dir.


CiU aposta pels cafès oberts a la seu de CDC per a tota la ciutadania
Aquestes taules de debat amb associacions, agrupacions empresarials, sindicats de treballadors i altres agents civils, són els anomenats "cafès oberts" temàtics que duen a terme a la seu de CDC. De 2 quarts de 4 a les 5. N'han dut a terme 3: acció social, sanitat, i l'últim, de promoció econòmica, empresa i ocupació. És per aquest motiu que avui hi havia encara una pissarra amb fulls plens de notes -del cafè obert del dia anterior-, sobre els punts forts i febles de la ciutat.


Pere Garcia ha confirmat de la presència "a dia d'avui" de "més de 100 manresans" en aquests cafès oberts. No ha volgut dir els noms dels qui hi han participat per discreció.


"El proper és el que tracta sobre joventut", ha explicat Garcia. Un dels que el seguirà serà el dedicat als esports. La participació està oberta a tothom, enviant un correu electrònic aconvergenciabages2020@gmail.com.


Després dels cafès oberts, les visites institucionals
Les taules de debat amb els ciutadans organitzats o amb opinió formada, les han dut a terme durant el desembre. Serà aquest gener quan acabaran. Més tard, al febrer, tenen previst passejar-se pels barris. Durant aquestes setmanes de gener també s'han estat duent a terme sopars amb empresaris, que van en paral·lel amb el cafè obert que es va fer sobre promoció econòmica; però és en un format diferent. Això sí, el menjar és auster, per no generar diferències en el tracte a les diferents veus que volen escoltar des de CiU Manresa. En la última -que fou ahir- hi van anar 7 militants de CDC i 7 industrials, professionals i comerciants. Les visites seran a entitats, institucions, i sobretot als barris. "Per recollir aquelles opinions que no venen a les taules de debat" ha exposat Garcia. "Volem escoltar tots els suggeriments dels diversos sectors de la ciutat i augmentar la nostra connexió amb la societat manresana".


Amb la visita als barris, CiU de Manresa, ja no només obre les portes, sinó que també se'n va a buscar l'estat d'opinió als carrers. L'estratègia doncs, és pro activa.


Les primeres impressions dels cafès oberts i dels sopars
"Les sensacions que tenim és que -dels diferents sectors- hi ha ganes de canvi" ha etzibat Junyent durant la roda de premsa. "Molta gent ens vol fer arribar les seves idees per millorar la realització de les activitats que duen a terme, tant sindicats com empresaris, acabant amb un llarg etcètera", ha recalcat. L'alcaldable creu que "estem en un punt d'inflexió en que la desafecció política s'està convertint en interès i en una tendència a l'alta participació". "Sobretot, si tenim en compte les eleccions autonòmiques". "Sembla doncs", matisa Garcia, que a Manresa "sembla ser que passarà el mateix". Junyent ha exposat que "primer volem que els manresans votin, i després que ens votin".


Dissabte comença la campanya 2.0
El web valentijunyent.cat, el twitter i el facebook de la campanya començaran a actualitzar-se a partir d'aquest dissabte. El cap de campanya diu que "s'obriran a la participació dels ciutadans si aquests tenen cura del llenguatge usat". El nou web, amb un format molt jove, i molt dedicat al 2.0 -a la participació- serà actualitzat constantment per Garcia. Per veure l'eficàcia del web, cada 5 dies mirarà el google analitics per visualitzar les IP que hi han entrat per saber si els manresans es miren el web, per considerar-lo o no útil, i seguir o no actualitzant. En el web hi haurà vídeos d'amics de Junyent com n'Enric Piquet de la Federació catalana de bàsquet, que parlaran professionalment i humanament del candidat.


L'entrada de noves formacions polítiques locals independents en la campanya
Els hem preguntat des dels mitjans bagencs, quina eren les impressions sobre MOVEM i Manresans. Sobre les noves ofertes electorals manresanes. Junyent ens ha respòs amb tranquil·litat explicant que "és lògic que l'enuig a la situació actual a Manresa es converteixi en noves formacions: tothom vol solucionar els problemes de la ciutat amb la seva gent i les seves idees".


La relació amb les Associacions de Veïns i MOVEM
En declaracions a Manresainfo.cat a la pregunta "Quina receptivitat veu que tenen les AAVV a les visites de barri que farà CiU?", Junyent ha contestat que "encara no hem pactat com les durem a terme, però que seran reunions on les AAVV hi tindran les portes obertes per dir-hi la seva". En Garcia ha matisat que "no es duran a terme a cap seu de l'Associació de Veïns de cap barri, sinó en algun bar on tothom qui pugui aportar quelcom ho pugui fer". Manresainfo.cat els ha preguntat si tindran en compte doncs, altres veus més enllà de les AAVV. "Els presidents d'AMPES també són referents al barri i tenen coses interessants a dir-nos, per tant, no ens tancarem a només saber la opinió d'algun líder de l'AAVV", ha contestat Garcia. CiU de Manresa vol doncs, tenir contacte directe amb tots els líders veïnals sense passar pel filtre de les opinions d'unes AAVV que, en bona part, participen del projecte de la nova formació independent MOVEM.


L'anàlisi per Joan Gil Oliveras
Això significa que se li treu representativitat o prestigi a les AAVV com a espais de referència al barri, col·locant-los com una associació com una altre que pugui haver-hi al barri i no com una agregació de les opinions de força veïns. També és cert, que CiU no vol limitar-se a escoltar aquelles veus tradicionalment amb més impacte mediàtic, sense, com ès lògic, excloure-les del debat. A més, no tots els veïns coneixen o participen de les AAVV i el fet de no obrir-ho a altres líders veïnals seria limitar-se. La pilota està en les AAVV que segurament ho voldran dir la seva, més enllà de la seva aposta pel projecte MOVEM.


Més enllà de les explicacions del partit, aquest tipus d'actes participatius ajuden a crear teixit i a regenerar discursos i formes. Creant una xarxa de coneixements, afinitats i persones de referència que ajuda a la formació política a nodrir-se d'idees de l'exterior, connectant amb les necessitats reals dels ciutadans. Alhora, la recerca i la informalitat de conversar amb "líders d'opinió locals", el que s'anomena "multiplicadors de vot", és una estratègia intel·ligent per tal de donar bones impressions. I sobretot, per inserir el seu missatge i difondre una bona valoració del candidat. Acabant amb certes reticències o malentesos. A més, això obre les finestres als partits polítics, que quan entren en les seves dinàmiques internes s'allunyen de la quotidianitat i la naturalitat. Això encara és més important en l'àmbit local. I segurament més senzill.


L'aposta de CiU per usar elements de participació ciutadana -no només a nivell de suggeriments via mail com es feia tradicionalment a les files nacionalistes- els dona un caràcter de proximitat que acaba trencant amb les concepcions més desconfiades amb la política en general. La possible virulència en el discurs d'alguns líders d'opinió locals opositors, amb la proximitat, es modera. El fet de veure bé un projecte, és important. El fet de que els no convençuts o fins i tot els que mai et votaran, no et vegin com un mal alcalde, també ho és, sobretot alhora de governar, si és donés el cas.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic