Els estudiants de tardes no tenen dret a l'educació

La proposta s'ha debatut
en període d'examens
pels representants d'estudiants.
M'ha arribat la mala notícia que a la meva antiga Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (UAB), avui s'ha debatut el nou horari per les dues titulacions que ofereix en versió Grau (Pla de Bolonya). En aquest hi sortia un element preocupant: la desaparició del torn de tardes. Era un rumor i una proposta que ja s'havia debatut durant el curs passat quan jo era portaveu d'EPA (Estudiants per a una Política Activa, actualment EPS). Però semblava que la opinió contrària d'alguns professors amb els quals havíem parlat davant la nostra preocupació, havia frenat aquesta lamentable aspiració de l'Equip de Deganat liderat per l'excel·lentíssim Salvador Cardús.



Acabant amb la Universitat universalista

Els torns de matí i tarda estan dissenyats per vàries raons. Per possibilitar als estudiants amb menys recursos econòmics, el fet de poder treballar a mitja jornada durant el matí (que és l'horari habitual de jornada laboral no partida). Per compatibilitzar horaris del professorat -ja que fa docència i recerca alhora i és complicat a nivell d'horaris-. Per la gran afluència d'estudiants, que dividits en grups de matí i tarda, distribuïen millor el professorat, l'ús de les instal·lacions, etc. Com us heu adonat, la primera raó és la principal en realitat. S'adscriu en una idea d'universalitat al dret a l'educació universitària. Tota persona vàlida per estudiar a la Universitat, ha de poder fer-ho. Sigui una persona amb necessitats especials, sigui d'aquí o d'allà, tingui problemes econòmics, etc. És una visió progressista, democràtica, plural, eficaç, lògica i de sentit comú: si volem una societat culte que pugui sortir de qualsevol repte personal o col·lectiu, caldrà que sigui educada, compromesa i intel·ligent

Les Universitats obertes com la UOC estan dissenyades per tal d'abraçar aquells llicenciats i diplomats que volien continuar estudiant -fos per vocació o fos per millorar la formació rebuda- en el marc del Life LongLearning (LLL). Per tant, estava especialitzada -tant l'UOC com la UNED- en cursos de formació continuada. Ara mateix també feia llicenciatures i graus.

Totes les propostes a nivell
universitari van en la mateixa direcció.
Això ho esmento aquí perquè és una de les excuses que usen els qui volen reduir costos mitjançant retallades en els drets socials i universals bàsics. Exposen que qui treballi tot el dia -aquest estudiant amb el Pla de Bolonya (assistència obligatòria a seminaris i duent a terme constants treballs) ja no estudia a una Universitat presencial a no sé que sigui un autèntic malabarista- o a mitja jornada, que ho faci a la UOC (no presencial, oberta, a distància, per Internet i pública). S'equivoquen: la qualitat de la docència no és la mateixa, la presencialitat, la vida universitària i tot el que comporta estudiar en un campus universitari és una formació molt més enriquidora que la que es du a terme a la UOC. A nivell de LLL, la UOC és excel·lent, però allà on hi hagi un bon professor a classe, amb contacte amb els companys de classe en ple debat sobre un tema; que no si posin "barreres" digitals que deshumanitzen i que no són exactament el mateix; no ens enganyem. Recordem que la rectora que sortia més en defensa de Bolonya a la televisió era la Imma Tubella (la de la UOC), universitat que amb la implantació dels graus va augmentar la seva matriculació (de forma coincident, no sé si causal; també podria ser per la crisi). Les universitats no presencials volien agafar tot aquell estudiant que dugués a terme activitats que no pot deixar de fer (sobretot, em refereixo a treballar per pagar-se els estudis) i que les noves titulacions adaptades al Pla de Bolonya, comportaven que les deixés de fer.



El Deganat; en la mala direcció

En la presentació de l'Alumni de la Facultat.
Alguns em varen preguntar perquè no vaig voler participar de la primera Junta directiva de la primera associació d'ex alumnes de la UAB: l'Alumni de la facultat. No és per qüestió de temps o perquè no estigui d'acord en pagar una quota perquè ara mateix no la podria pagar (altres organitzacions també em demanen que pagui quotes i jo no puc). Molt senzill: m'agrada la idea però considero que la facultat ara mateix no es pot gastar diners en això. I ara encara hi estic més d'acord després de veure que volen eliminar el torn de tardes de la titulació de Ciències Polítiques i el de Sociologia.

Jo vaig votar Sí a l'elecció de Salvador Cardús com a Degà de la Facultat. Primer: perquè em va agradar el seu programa electoral. Treball, comunicació, transparència, diàleg, modernització de la facultat, noves idees, projectes interessants, etc. Del seu pla de Comunicació en destaco la creació del Butlletí informatiu de la Facultat. Segon: perquè volia dotar d'autoritat i d'activitat l'exercici de Degà. Tercer: perquè considerava que tot i la seva tendència conservadora, políticament parlant, els Graus de Bolonya a la Facultat (amb els meus dos vots en contra) ja havien estat aprovats i no hi havia marxa enrere. És per això, que durant el curs passat com a membre d'EPA vaig estar molt content de tot el que varem poder dur a terme amb la col·laboració de l'Equip de Deganat.

Ja durant el final del curs passat, hi havia rumorologia sobre la proposta i en varem parlar amb el coordinador de la titulació de Polítiques; però alguns professors s'hi van oposar i semblava una proposta que no es duria a terme.



Unitat estudiantil enfront la regressió

El moviment de rebuig serà més ampli a EPS.
Els amics d'EPS han estat els primers en informar-me. La majoria dels seus membres són representants d'estudiants a la Junta de la Facultat i avui s'han assabentat de que la proposta es debatrà a finals de febre i que volen que tiri endavant per part del Deganat i de la majoria del professorat de la facultat. És per això, que als seus Facebooks bullien les crítiques i les sorpreses per aquest fet que conduiria a deixar sense dret a l'educació superior (en la titulació de Polítiques i Sociologia) als estudiants que van de tardes i treballen pel matí.


Dels amics i company d'EPS (Estudiants de Polítiques i Sociologia):

"Surto molt decepcionat de la junta de facultat, en que ens han fet veure la visió totalment materialista i econòmica que tenen els professors de l'educació. Proposen un model incompatible amb els alumnes que treballen: de 9:00 a 17:00 seguides, de dilluns a divendres. No podem acceptar un nou model educatiu que impossibiliti el fet de treballar a la vegada que estudiem. Hem sigut els únics que hem votat no treient les tardes, i carregant-se els alumnes de primer de grau d'aquest any que ja han començat amb la idea de compaginar la seva vida venint o pels matins o cap al tard. De paraules del propi Cardús s'ha sentit 'no volem pobres', i no es broma. Salut."
"Primer informacions, després mobilitzacions. S'ha de convencer a la part del professorat que està indecís que el diner no pot anar al davant del dret de l'educació universal d'una universitat pública. I s'ha d'informar a tots els alumnes que el sistema canviarà dràsticament. A la llarga molts i moltes no podran acabar la carrera lo que s'aconseguirà l'efecte contrari que volen el deganat, que es dedicació completa als estudis... venint de sociòlegs i politolegs que han de saber quina es la nostra realitat social, es insultant."
"Comença el moviment per evitar que suprimeixin els grups de tarda a la Facultat de Polítiques i Sociologia!!" 
Els representants d'estudiants (tots d'EPS) de la Junta de la Facultat ja han començat a informar als estudiants de la meva antiga Facultat i aposten, amb estudiants independents -i esperant la participació dels assemblearis i de tots els estudiants de la facultat-, per muntar un moviment de rebuig a la supressió del torn de tardes.
"Comença el moviment per evitar que suprimeixin els grups de tarda a la Facultat de Polítiques i Sociologia!!" 
S'ha creat el grup del Facebook per començar a mobilitzar els estudiants de la Facultat de CC.PP.: "Grups de tarda de Polítiques i Sociologia a la UAB"



La notícia ja és oficial (al Butlletí de la Facultat) i el Degà ja ho dona per fet: http://butlletipolitiquessociologia.uab.cat/

"Sota els criteris d'una major qualitat docent, una planificació més racional i estable, la conciliació d'horaris i establiment d'una via lenta clara i fàcil de planificar, entre d'altres, es proposa que els graus s'organitzin en tres franges docents, situades entre 9:00 i 17:00, acabant amb la idea de la concentració en matins o tardes." Salvador Cardús i Ros, Degà



Mobilitzar la coordinadora d'estudiants ÈPICA per ajudar EPS

Jo mateix m'he compromès com a responsable intern d'ÈPICA a debatre sobre aquest tema des de la Coordinadora d'estudiants. Esperem que des d'ÈPICA decidim donar tot el recolzament i mobilització al nostre grup de facultat (EPS) a Polítiques i Sociologia. Apostant per anar plegats amb Assemblees, delegats d'estudiants independents, etc. Si això ho duen a terme a Polítiques -facultat on tot el que s'aplica és una prova pilot (i ara més, sent Cardús la mà dreta de la Rectora Ana Ripoll)-, això es pot entendre com una senyal de que s'expandirà per tota la UAB i n'hem d'estar amatents al respecte.

Tot plegat ho he comentat al meu mur del meu usuari al Facebook:

Els estudiants de tardes no tindran dret a l'educació

per el Joan Gil Oliveras el dilluns, 31 / gener / 2011 a les 14:56
Anem cap enrere (Junta de la meva antiga Facultat)
EPS és el grup de facultat
d'ÈPICA a Polítiques (UAB).
 L'equip de Deganat de Polítiques i Sociologia (UAB) s'està passant de la ratlla amb aquesta nul·la sensibilitat social pels que estudien i treballen. Voler eliminar el torn de tardes és una ofensa. No defalliu. L'estratègia ha de ser més dura i contundent. Des de l'època d'Estudiants per a una Política Activa (EPA) que ja sentíem rumors al respecte, i vàrem parlar amb part del professorat per veure què opinaven i alguns es van queixar. Per tant, el curs passat -quan jo encara no m'havia llicenciat-pensava que ja havien aturat l'eliminació de tardes. En Gerard em va dir que ho volien plantejar aquest curs, però no m'ho acabava de creure; però es veu que sí. Tot el meu suport, aneu a buscar forces per poder convèncer i pressionar millor, fora de la Junta de Facultat si allà dins com diu en Roger, la batalla podria estar perduda. Jo de vosaltres em plantejaria una mobilització seriosa. Ja us ho explicaré.
Quan l'equip de Deganat liderat per Cardús ens va presentar el programa electoral, jo vaig donar-li el meu suport. A dia d'avui, per desgràcia -i tot i les millores en comunicació (Butlletí) i participació estudiantil (creació de comissions, partida pressupostària inclosa pels estudiants i d'altres mesures impulsades per EPA). EPS no es pot permetre el luxe de "fer veure que aquí no passa res".
Des de la coordinadora d'estudiants -ÈPICA-, i a instància meva, en parlarem. El problema és que estem d'exàmens -ves per on l'Equip de Deganat ho ha volgut debatre en una època de desmobilització dels estudiants per temes universitaris- i serà difícil reunir la Permanent (que serveix per qüestions urgents com aquest fet).
Ens veiem i una forta abraçada: no defalliu!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic