L'Assemblea de Lletres no és l'òrgan legal de representació estudiantil

Ja fa anys que anem escoltant una cançoneta a la Facultat de Lletres de la UAB sobre que l'Assemblea d'estudiants a Lletres és "l'òrgan legal" de representació dels estudiants d'aquesta facultat. Doncs això no és ben bé així.

Abans parlem de la legitimitat i la representativitat.

La legitimitat i la representativitat te la donen els resultats electorals
Els assemblearis de Lletres continuen usant a més de l'argument de la "legalitat" -com si per ells, això fos un "dogma" quan se la salten quan la consideren injusta-, el de la "legitimitat". 

A la meva antiga Facultat (Polítiques i Sociologia, UAB); després de que les diverses associacions alternatives anessin guanyant cada cop amb més rotunditat (i més participació en les eleccions i en les assemblees de l'associació), l'espai majoritari de mobilització estudiantil. Primer com a PEF, després amb EPA i ara a través d'EPS (la refundació d'EPA, amb l'entrada de molts estudiants independents i de membres de l'AJEC). L'Assemblea de Polítiques i Sociologia ja no (s'atreveix) usa aquest argument de que són "l'òrgan legítim de representació dels estudiants". Per sort. Va costar molt: molts bons resultats electorals perquè entenguessin que aquell argument ja no els era gens útil i no se'l creia ningú. "L'únic òrgan de participació estudiantil?", quan hi ha vàries associacions de participació estudiantil a la Facultat?

En canvi, a Lletres -i tot i que a Polítiques algun cop encara s'escolta-, aquest argument de la "legitimitat" -"única i indivisible" (?)- de l'Assemblea, segueix vigent. Sembla que els assemblearis de Lletres tenen "l'autoritat moral" pels aires, i són els encarregats de donar els carnets de legitimitat i no legitimitat als grups d'estudiants que ells creguin convenient. Com quan es debat alguna cosa en la seva Assemblea. Ara bé, els candidats de l'Assemblea de Lletres -i actuals claustrals- són els dignes i únics representants de la facultat al Claustre de la UAB per una gran victòria sobre els d'ÈPICA (que van fer molt bona feina, tenint en compte la bruta campanya que van dur a terme els líders assemblearis).

En resum. A la meva antiga facultats, els juntaris d'EPS i els claustrals d'ÈPICA són els representants democràticament elegits. Els representants democràtics. I a Lletres ho són els de l'Assemblea. Els conceptes de "legitimitat" i "representativitat" -tal i com els usen els assemblearis- s'haurien de cenyir als resultats electorals. Ja que aquests són fàcilment comparables i són realment demostrables. I són objectius. No hi ha debat possible. Si parlem de representativitat atenent-nos com algun cop fan alguns assemblearis i membres del SEPC a la "participació" en l'associació d'estudiants (sigui Assemblea o ÈPICA), entrem e debats interminables on la visió de cadascú -i sobretot, les seves simpaties- determina el resultat. A Polítiques, a través d'EPS hi participen uns 20 estudiants activament (reunió oberta setmanal, amb reglament de funcionament intern assembleari garantit per Estatuts). Sembla doncs, que l'Assemblea d'aquesta Facultat no té res a comparar amb aquest nivell  d'activisme. Ara bé, torno a recordar, que aquest no és el criteri de la representativitat. Ja que si ho fos, l'Assemblea només representaria aquells que hi participen i en canvi, a Lletres, havent guanyat les eleccions, representa a tots els estudiants de Lletres (hi hagi la participació electoral que hi hagi -com més n'hi ha, més legitimitat).

Sobre que l'Assemblea és "l'òrgan legal" dels estudiants: ni de conya
Certament, el Reglament de la Facultat de Lletres té un article dedicat exclusivament a l'Assemblea com a "òrgan" (article 32, secció tercera, Capítol Quart: pàgina 13). 

"Article 32. Naturalesa i funcionament 
1. L’Assemblea d’Estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres és l’òrgan de representació, deliberació i decisió en  les matèries pròpies del seu àmbit. L’Assemblea s’ha de regir d’acord amb l’article 149.i dels Estatuts de la UAB, que garanteix el dret dels estudiants a associar-se lliurement."

Per tant, a simple vista, l'Assemblea és un òrgan "legal" ja que la seva legitimitat i la seva existència sorgeix del propi reglament que regula el funcionament dels òrgans de govern de la Facultat. Però el fet és que els assemblearis de Lletres es descuiden (expressament?) d'exposar el següent punt de l'article, que situa la "seva" Assemblea en la il·legalitat:

2. L’Assemblea d’Estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres es regeix pel seu propi reglament, la ratificació del qual és competència de la Junta Permanent. Aquest reglament ha de garantir la representació de tots els estudiants de la Facultat.
Com bé he pogut saber, aquest reglament no ha estat debatut en Assemblea, i lògicament, no ha estat ratificat per la Junta Permanent, i per tant, tal reglament -que hauria de garantir el funcionament intern democràtic de l'Assemblea- no existeix. En conclusió: l'Assemblea no és l'òrgan legal de representació i debat dels estudiants de la facultat de Lletres.

Per tant, el digne representant al Claustre per Lletres (l'Oriol) que va exposar en el darrer que ho era ja pot anar retractant-se.


Sobre la falta de reglament i Estatuts de les Assemblees de la UAB

Gràcies a la llibertat d'associació -tot i això, alguns assemblearis van intimidiar i pressionar els seus líders perquè paressin la seva "activitat fora de l'assemblea"- fa uns anys es va crear a Lletres una desapareguda plataforma d'estudiants (PUFFIL, després anomenada PULL) perquè s'aprovés un reglament intern per garantir un funcionament democràtic de l'Assemblea de Lletres. Es va fer un esborrany, però PUFFIL -per desgràcia- no va aconseguir que s'aprovés per Assemblea; ni per Junta Permanent, és clar. Els assemblearis els semblava millor, l'anarquia; perquè així és més fàcil que en aquest estadi, ells puguin sortir-se amb la seva. 


Tot i que es van dir -també- moltes mentides sobre la PUFFIL, en realitat només volien pluralitzar l'Assemblea. Certament, la seva "líder" (Júlia Rosell) al final va entrar a un òrgan de govern per millorar un pla d'estudis ja aprovat o alguna cosa així, ho sigui, per fer quelcom útil. Una abraçada des d'aquí per a ella!


Per pluralitzar i democratitzar l'Assemblea. Moviments alternatius als líders assemblearis o als "oficialistes" (militants del SEPC) liderats des d'estudiants crítics que participaven en les assemblees, n'hi hagut alguns. No només la PUFFIL. Assemblearis crítics com jo que volíem que les assemblees d'estudiants de la nostra Facultat no fossin fàcilment manipulables per alguns sindicats d'estudiants i per la política de blocs, sobretot del gran sindicat de la UAB (el SEPC).


A Polítiques, quan jo em començava a distanciar per les formes de la estratègia de la meva Assemblea (una de les "dures" i més lleials al SEPC) va haver ocupacions. Un dia es va convocar una Assemblea on 300-400 estudiants de la facultat hi van assistir per curiositat (i vaja, perquè tampoc hi havia classe i era un dematí). Alguns (com la Júlia Miralles, qui després fundaria amb mi l'associació alternativa a l'Assemblea: EPA) foren amb la intenció de posar el debat sobre la taula de fer un reglament intern de funcionament (torns de paraula ordenats, ordre del dia públic i negociable, actes públiques i visibles pels passadissos, moderadors, etc.) perquè el funcionament assembleari no fos un funcionament on el que crida més o es va valer, s'imposa, com sovint passa. Van exposar la idea però els que dirigien l'Assemblea, "els líders assemblearis" van fer que l'Assemblea durés 4 hores: 1) perquè no es guanyés per votació el No a la ocupació (la majoria d'estudiants van anar marxant després de les 2 hores de debat interminable), 2) perquè no es debatés i es crees una comissió per fer un reglament de funcionament assembleari garantista. Va guanyar doncs l'assemblearisme aquell dia? No, "aquell dia es va constituir" (és un dir) l'Alternativa democràtica i plural -encara que molts no ho sabíem, aquell dia fou el "clau" del distanciament entre assemblearis i ex assemblearis crítics que fundarem alternatives estudiantils al model tradicional a l'entorn de la CAF i el SEPC-.

Comentaris

Adrià ha dit…
Molt bona machote! Ho reprodueixo al meu blog (www.oppidumhadriani.blogspot.com) i et linkaré, i aquestes coses xD.

Bon Nadal!
Anònim ha dit…
Tio, fes-te mirar aquest odi visceral cap als companys del SEPC. Fes-te'l mirar, en serio. L'enemic no és el SEPC, crec jo.
Ah, i per tot el que comentes, no acabes d'entrendre molt bé el que és assemblearisme.

Manel
Ex-estudiant de la UAB.
Adrià ha dit…
L'assemblearisme seria útil si no fos com és. Vull dir, permet que una minoria s'ho faci seu, amb pràctiques molt fàcils de mantenir. Sempre hi haurà alguna via alternativa per mantenir l'statu quo: assembles de poca gent que acaben de decidir coses, discussions llargues amb la finalitat de buidar la sala, votacions al final de la sessió amb tothom a classe... El SEPC no és l'enemic, jo mateix estic d'acord amb bona part dels seus postulats, però el que a molts no ens agrada són les pràctiques, aquesta manera d'agenciar-se el tema i utilitzar-ho per als seus fins. És a dir, que utilitzi les assemblees, fàcils de controlar.
Des del Raval ha dit…
Porta 4 anys odiant el SEPC. Un friki sense miraments
Adrià ha dit…
Ui sí, com uns odiadors sense miraments ni criteri, empenyats en odiar el SEPC com si fóssim la Lògia Francmasònica Oriental dels Legionaris de l'Anticrist Bolonyès. Déu ens en guardi!... ¬¬

Mira que som dolents, eh... perquè no tenim capes negres ni bat-cuevas, que si no... (xDD)
Joan G. ha dit…
Mercès per enllaçar-ho.

Per altra banda, als que diuen que tinc un "odi visceral cap als companys del SEPC". Primerament, que no s'equivoqui: no he generalitzat mai quan critico l'actitud no constructiva i sectària de la línia política i sindical del sindicat SEPC. Segon: que no intenti dir que parlo de cap membre en concret ja que em centro en el SEPC com a "sindicat d'estudiants de la UAB".

Ara faig meva, la frase: "l'enemic no és el SEPC" perquè segurament li dedico massa espai en aquest bloc; certament en això et dono la raó però no és per cap "odi visceral".

I entenc perfectament que vol dir assemblearisme i et recordo que hi ha moltes formes d'aplicació. La de l'Assemblea en la que vaig participar. Durant un any i mig, més del que molts amics i companys de classe van poder "aguantar". I és precisament d'aquesta més o menys, negativa experiència, que m'he format sobre l'assemblearisme.

Moltes gràcies pel teu comentari Manel.

I pel company de l'Assemblea (suposo que n'és membre, oi?) de Raval UB: que t'expliquin la història d'amenaces a alguns assemblearis crítics amb la línia "oficial" d'aquesta assemblea de la UB, que t'ho expliquin si us plau, i entendràs perquè opino així.
Joan G. ha dit…
Mercès per enllaçar-ho.

Per altra banda, als que diuen que tinc un "odi visceral cap als companys del SEPC". Primerament, que no s'equivoqui: no he generalitzat mai quan critico l'actitud no constructiva i sectària de la línia política i sindical del sindicat SEPC. Segon: que no intenti dir que parlo de cap membre en concret ja que em centro en el SEPC com a "sindicat d'estudiants de la UAB".

Ara faig meva, la frase: "l'enemic no és el SEPC" perquè segurament li dedico massa espai en aquest bloc; certament en això et dono la raó però no és per cap "odi visceral".

I entenc perfectament que vol dir assemblearisme i et recordo que hi ha moltes formes d'aplicació. La de l'Assemblea en la que vaig participar. Durant un any i mig, més del que molts amics i companys de classe van poder "aguantar". I és precisament d'aquesta més o menys, negativa experiència, que m'he format sobre l'assemblearisme.

Moltes gràcies pel teu comentari Manel.

I pel company de l'Assemblea (suposo que n'és membre, oi?) de Raval UB: que t'expliquin la història d'amenaces a alguns assemblearis crítics amb la línia "oficial" d'aquesta assemblea de la UB, que t'ho expliquin si us plau, i entendràs perquè opino així.
Unknown ha dit…
http://suportlletres.blogspot.com/p/assemblea-de-lletres.html

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic