"Acte pel català": EPA amb el català

Pel català, actua! EPA amb el català

Banner-uni-140x120De les 9 a les 4, tres membres de l'EPA, Oriol, Joan Miquel i jo mateix, hem participat de l'acte de la campanya liderada per la Plataforma per la Llengua "A la Universitat, en català!" i recolzada per els majors sindicats d'estudiants dels Països Catalans; incloent EPA. A la UAB,  fa temps que hi ha organitzat un nucli de militants del SEPC, de l'EPA i estudiants independents de diverses facultats (Comunicació, Polítiques i Sociologia i Lletres) que ens reunim cada setmana per tal de fer difusió i recollir firmes per adherir-se als deu punts de la campanya per prestigiar i protegir el català a la Universitat pública dels PPCC. La normalització lingüística té molts buits legals i l'aplicació no es efectiva. A més, a dintre l'aula cada professor fa el que considera oportú i sorgeixen problemàtiques per l'incompliment dels drets lingüístics als que "en teoria" les universitats públiques s'han adherit. Estem doncs, encara en la primera fase de difusió: hem recollit firmes i l'estat d'opinió és negatiu tant per catalanoparlants com per castellanoparlants Hem recollit molt poques firmes, tot i estar presents a diverses facultats, amb paradeta a la Plaça Cívica i passant pels despatxos del professorat i el PAS com varem fer fa un mes a la nostra facultat.

Avui, doncs, hi hagut l'acte de campanya principal a la UAB amb recollida de firmes (avui ha firmat un nou professor de la facultat!) amb la intervenció del catedràtic Carles Castellanos, el concert de Cesck Freixes i un dinar popular (amb menú per als vegetarians) posterior. La jornada ha estat molt positiva amb una assistència força notable, sobretot pel que fa al concert amb més de 300 o 400 estudiants i professors; escoltant les melodies del jove, però reconegut, cantant d'autor.
Carles Castellanos (de Traducció i Interpretació) més tard de les 12h -fins que hem arreglat el micròfon- ens ha exposat el que tots podem notar pel carrer: hi ha un retrocés de la llengua catalana (el jovent el parla en menor mesura). Seguidament, s'ha centrat en la Universitat, on ha reclamat passar de la difusió i sensibilització -que també cal seguir fent- a la regulació. "El marc legal espanyol ens és contrari", ha exposat el professor. "Però també ens és contrari la oficialitat feble i els criteris individuals i mercantilistes que s'imposen a la regulació dels drets lingüístics"; ha afegit.

El final, també ens ha recomanat que caldria assenyalar als actors que intervenen en els temes lingüístics per poder exigir-lis quecomplexien la seva feinade normalització lingüística, i pressionar-los per la defensa de la nostra llengua. Cal trobar, a més, noves argumentacions; segons ha comentat. Per tal de que una "funció social que ha de fer la Universitat Pública -crear un cos de persones especialitzades-" es vinculi amb una regulació a nivell micro que és molt necessària.
Ens ha recomanat el 4rt butlletí del col·lectiu Cercle XXI: El català a la universitat. Anàlisi i propostes per a la normalització social de la llengua catalana a la universitat

Jo mateix li he preguntat al final que que es podria fer davant l'argument del discurs oficialista que exposa que la llibertat de la llengua d'ús docent (per donar les classes) forma part del dret constitucional a la llibertat de càtedra. Ell ha exposat que cal "que ens ho saltem a favor de la regulació lingüística".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic