Breu resum d'un estudi sobre el perfil social mitjà de l'estudiant de la UAB

El mes de desembre vaig començar a llegir-me un estudi -de la Fundació Autònoma Solidària (FAS UAB)- coordinat pel professor Jordi Tolrà que parlava del perfil social  dels anys noranta, dels estudiants de la UAB. Un estudi força interessant, tot i que les conclusions que se n'extreuen són de fa forces anys ja que l'estudi està fet l'any 1999.

Aquells dies vaig escriure'n un resum perquè ens fem una idea del tipus d'estudiant que hi havia a l'Autònoma. Molts cops caldria actuar en conseqüència.
La importància de la religió en el dia a dia era minoritària però important (26,7%).  

Preferències polítiques
L'estudiant de la UAB era d'esquerres (53%), tot i que també n'hi havia molts de centre esquerra (23,3%), d'altres es consideraven o bé de centre dreta (10,4%) o bé de dreta (4%). La majoria es consideraven post materialistes (56,9%). Els que "només se sentien catalans" eren minoria (34,7%). El 86% reconeixien que parlaven de política. Però només un 34,9% mostraven interès per la política. En termes de preferència de partits polítics: la majoria no simpatitzaven amb cap opció electoral. Però el primer partit era ICV (amb un 21,7%), després amb CiU (18,2%) i seguidament simpatitzaven amb ERC (16,9%).
En ordre de preferències estaven, d'entre 4 opcions, primer la protecció i la defensa de la llibertat d'expressió i en segon terme, la democràcia participativa. D'entre altres 4, els importaven les idees i menys els diners. De 4 opcions, estaven més d'acord: com a primera opció triada, el fet que la gent fos sensible, i com a segona, tenir en compte a la gent per les coses.

Associacionisme estudiantil
El 29,1% estaven associats. D'aquests, el 8,2% estaven actius en associacions d'estudiants de la UAB. De més a menys, estaven associats en el lleure un 27,6% dels associats, un 20,8% en l'art, un 16,1% en esport, i un 11,8% en associacions d'ajuda al Tercer Món. Les raons de l'associacionisme, eren, de més a menys: el sentir-se útils (29,1%), que li agradava (24,9%) i finalment, per convicció (29%). Les raons per no associar-se: no tenir temps (45,3%), no tenir ganes (10,1%) o no haver-s'ho plantejat mai (6,3%). El temps dedicat a l'associació era majoritàriament (52,5%) més d'un cop per setmana. En segon terme amb un 28,9%, més d'un cop al mes però més d'una vegada a la setmana. En tercer terme amb un 14,2%, menys d'un cop al mes.

Participació
Les raons per a la participació eren; primerament, per satisfacció personal amb un 39,9%, per solidaritat popular amb un 32% i amb un 25,3% restant, per ajudar a la comunitat local.

Sensibilitat social  
Un 53,6% (força baix) deia que si tingués temps si que ajudaria a un discapacitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic