Bones i males notícies per a la Universitat Pública

Començaré per les notícies negatives i acabaré comentant les positives.


A) Un alumne anti-Bolonya podria ser expedientat a la Universitat de Sevilla


Segons informen els mitjans de contrainformació, com Kaos en la Red, un alumne que criticava les despeses del Rectorat en "festes" i la aplicació del Pla de Bolonya a la US, entre d'altres coses, pot ser expedientat com va passar a la UAB: amb un reglament franquista i d'una forma poc clara. Tot i això, i sense conèixer aquest cas, cal recordar que a la UAB, alguns d'aquests ja eren "reincidents" en les destrosses al mobiliari públic de l'Autònoma que tants diners li costa a la Universitat, i la majoria se'ls va treure (si no tots) l'expedient administratiu. I pel que va dir la advocada, el procés judicial, s'ha congelat per falta de proves. Tot i que cal recordar, que el factor polític també hi influeix.


B) Continuen les crítiques contra el Pla de Bolonya a Espanya
Mentrestant, a alguns estats d'Europa, els estudiants es mobilitzen queixant-se per les conseqüències de les mesures del Procés de Bolonya; aquí continuen les crítiques sobre alguns indicis i alguns plantejaments. Tot i això, tenen molt buit mediàtic, ja que "Bolonya" ha passat a la història com a tal resistència; i el moviment està molt desinflat com he comentat vàries vegades. Posaré aquí un fragment del que en diu algun d'aquests crítics (professor de la UCM):



Las reformas boloñesas, con la LOU a la cabeza, han abierto las puertas a las universidades privadas, a las que, por ejemplo, se les permite participar en la elaboración de la política universitaria gubernamental e, incluso, se piensa en ayudarlas con fondos público para que participen del nuevo programa de “campus de excelencia”.
Estamos siendo testigos de cómo las empresas privadas toman la Universidad Pública. Antes de que llegara en tromba el neoliberalismo a la Universidad, las empresas privadas ya venían ganando protagonismo en ésta. Por ejemplo, se habían privatizado total o parcialmente los servicios universitarios de restauración, limpieza, mantenimiento o informática. También las empresas privadas, obsesionadas con sus beneficios económicos a corto plazo, estaban ganando peso en el control de la investigación. Sin embargo, las reformas boloñesas han sido un impulso clave en este proceso de asalto empresarial, facilitando que las empresas privadas tengan cada vez un papel más dominante en el diseño de los planes de estudio y en la selección de las prioridades de investigación.
Por ejemplo, la información del Grado en Informática propuesto por la Universidad Politécnica de Madrid dice textualmente: "El titulo de Graduado/a en Ingeniería Informática tiene un enfoque generalista, recogiendo en sus objetivos lo que se debe exigir a un egresado para su adecuado desarrollo profesional. Para la definición de la orientación y objetivos del título se han seguido las recomendaciones elaboradas por una comisión formada al efecto con representantes de los principales sectores económicos que contratan ingenieros informáticos, y compuesta por directivos de Accenture, Atos Origin, Banco Popular, Deloitte, Gerencia Informática de la Seguridad Social, GMV, Hewlett Packard Española, Iberia, IBM, Indra, Informática de El Corte Inglés, Sopra Profit y Telefónica I+D".


Ara, hi ha un nou servei que es diu Materials en Xarxa, en la qual els professors pengen els seus millors materials. Anteriorment, a la UAB, ja hi havia Tesis en Xarxa (TDX) on estaven penjades totes les tesis doctorals:

C) L’AGCS i la Política de l’Educació: Anàlisi dels Factors de Liberalització en l’Educació Superior

Una tesi doctoral d'un estudiant de la meva facultat, molt interessant.

 

D) El sistema d'elaboració participativa de la Rectora de la UAB

La UAB està engegant la elaboració -ja en la seva fase de finalització- del Pla Director (l'estratègia de l'Equip de Rectorat) i recull de propostes per Internet. Tot i que és una bona idea, tal i com els hi he comentat, valdria més processos oberts al gran públic a la UAB: així ningú s'informa i el procés no és prou transparent. Però, tot i això, informo d'aquest recull d'opinions.

Altres bones notícies: 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic