Coses sobre la facultat: Assemblees, AJEC, PEF, Claustre, etc.

Un semestre post-lluita contra Bolonya, post-aturar el procés, "post-bolonya":

Alguns interessants vídeos i notícies d'aquest primer semestre.



(Protestes a Medicina i Arquitectura per la nova estructuració de carreres de Bolonya)

Els antibolonya intenten accedir a la Plaça Sant Jaume durant una manifestació

(Mobilització de 500 o 1.000 estudiants organitzada per SEPC, CAF i FEL on hi havia En Lluita i AEP)

Alumnes de psicopedagogia de la UdL es manifesten contra l'obligació de cursar un Màster per treballar a secundària

(Mobilització a Lleida contra l'estructuració nova de títols elitista econòmicament parlant)



(Errors en la nova selectivitat de Bolonya)


(Recordant velles protestes anti-Bolonya a Lletres)


Continua la precarietat financera universitària

Mentrestant, Enric Canela ens informa de la fallida de les Universitats catalanes i la seva precària situació financera... també ens ensenya com la Universitat supera les dificultats, això si, a base de limitar-se el seu màxim potencial. Per això, Recerca en Acció i altres col·lectius espanyols es van manifestar contra la retalla de Ciència i Innovació "del govern ZP anticrisi".

La UAB ja ho va reconèixer i vol pressionar al Govern. Recordem que el Comitè de vaga del 2006 ja ho demanava això (jo hi formava part, per això, ho recordo bé).



Un Claustre sense competències legals per a ser un òrgan amb poder

He continuat el debat sobre el Claustre al bloc del Xavier Villalba:
Joan Gil Oliveras Diu:
El que no és democràtic és que el Claustre no tingui competències i no serveixi per res. Això si que no és democràtic. Com tampoc ho és que aquestes competències les tinguin òrgans que no representen a ningú com ho són el Consell Social i el Consell de Govern.

La correcció del comentari anterior davant la seva resposta:
És cert que possiblement em vaig passar en el llenguatge en exposar que “no representen ningú” i vaig faltar el respecte a la intel·ligència de qualsevol lector del teu bloc. Demano disculpes. Error meu.

El que realment volia dir és que per a mi, són massa elitistes, tancades i poc transparents. Si has estat elegit pels claustrals (ho sabia), evidentment, si representés algú; però en realitat, al ser un òrgan col·legiat estamental, la proporcionalitat se’n va a norris i com més amunt dels òrgans de govern, pugem, més des proporcionalitat hi ha.

Els estudiants i el PAS sempre surten infrarepresentats; sobretot els estudiants. Saps prou bé que el PDI representa molt menys dels vots dels quals després disposa a qualsevol òrgan de govern.

El consens no ha de ser per totes les qüestions, jo crec que per agilitzar la majoria simple ja va bé; però és opinió personal.

El Consell Social és l’òrgan més opac i menys representatiu de tots. Que apugin els sous als funcionaris no té perquè ser considerat “d’esquerres”, jo em considero socialista d’autogestió estatalitzat, que és molt diferent que la Gran Màquina Burocràtica que volen d’altres socialistes i comunistes. Ara, els convenis amb empreses i d’altres qüestions per l’estil, si que em preocupen.

Per cert, com és que l’ex rector pel que es pot saber del web de l’ACUP, se’n va a treballar a RecerCaixa? Ho sento, no voldria ser malpensat, però em pensava i de debò, i tot i lo de Lletres, que no era així.

Alhora, la claustral Laura Pérez (membre de l'Assemblea de Psicologia i de l'AEP) n'ha explicat la seva valoració al Kanalitza't de l'ETC. Per cert, aquest espai del web de l'ETC és molt interessant. Com li he dit "No ho hagués explicat millor. També hi vaig ser present com a convidat, i si, una pena, la veritat."


L'AJEC, les Assemblees, l'EPA, la PEF, etc. (debat)

També m'he sumat a un debat sobre l' AJEC que ha estat escrit al bloc de l'Assemblea de Psicologia ja que m'he n'he informat per un escrit de la Júlia Rosell. Abans de tot, voldria reconèixer la feina de l'AJEC contra el sistema de noves ponderacions de la nova selectivitat.

Els meus comentaris: Joan Gil Oliveras dijo...

És Nadal però cal que matisi algunes coses.

Sóc Joan Gil. Potser em coneixeu per: www.monuniversitari.tk

Havia estat membre 1 any i mig de la meva Assemblea de facultat. Allò era un espai instrumentalitzat pel SEPC. Vaig marxar després de perdre el temps intentant fer-la més plural incorporant estudiants que es cansaven de dinàmiques que només es poden permetre estudiants amb molts recursos i molt de temps. Per això, ara milito a EPA a la meva facultat perquè és l'únic espai on es poden fer coses i també funciona assembleàriament. Ara, no enganya ningú, només hi formen/formaran estudiants progressistes de la facultat. A la facultat, cap organització aglutina "tots els estudiants".
EPA ha impulsat el sistema de delegats, ha creat la Comissió d'Igualtat, ha creat una partida als pressupostos de la facultat sobre sostenibilitat, està treballant en la campanya del català de Plataforma per la Llengua, ha demanat un Local d'estudiants perquè en faci ús tothom i estigui net. I a més, també ha organitzat la FMUAB, conjuntament amb l' AJEC, Ganàpies, els Mapuches, Estudiants de Turisme, etc.

Els matisos que volia donar després de contextualitzar les meves opinions.

1. Si, hi ha assemblearis vinculats a aquest sindicat, que coarten, difamen, juguen brut i són molt contradictoris. A més, mai assoleixen cap objectiu i a les institucions no saben què proposar.


2. Les Assemblees són una molta bona idea teòrica que en moltes facultats a la pràctica són tant elitistes com l'AJEC.


3. L'Assemblea de Psicologia no és l'Assemblea de la meva facultat (Polítiques i Sociologia).

4. Alguns de les lluites a França no en voleu saber res, no ens enganyis. Allà, a ningú se li cau els anells per cedir una mica i això fa que s'assoleixin objectius.

5. En Manel està molt ben informat. Dir però que la PEF, que ara està inactiva, la van crear amics meus que no tenien cap vinculació (ni la volien ni la volen tenir) amb l' AJEC. Altre cosa és que per l' AJEC, la PEF sigui el seu referent perquè allà els seus membres hi treballen; però no és cap marca blanca, tot i les sintonies que tenen en molts temes.

6. Milita força gent a l' AJEC. Per desgràcia meva que no aposto per l' AJEC com a projecte estudiantil. En canvi, els membres del SEPC són els mateixos membres de Maulets, CAJEI, CUP, etc.; i els líders no són més de 20 i els conec perfectament, per tant, no puc equivocar-me pas.

7. No sé si ets dels de bona fe "assembleari anònim" però la manera demagògica amb la qual expliques els fets de la FMUAB m'hi fan pensar de valent. L'AJEC, l'EPA i altres col·lectius varem voler entrar en les comissions per la festa major de CAF i SEPC de bon rotllo. Ens vareu vetar (ho va dir un líder vostre). Llavors, varem muntar la nostra i volíem la Cívica, perquè vosaltres teníeu Lletres i Comunicació. Al final, varem dir-vos que la compartiríem. Però al final, el mateix dia, després de reunions amb la delegada d'estudiants (perquè no ho expliques això?! sort que estic jo aquí, que sinó...), vareu IMPOSAR la vostre decisió i varem tenir que fer-ho al Rectorat.

EPA no ha tingut cap benefici de la FMUAB 2009. Hi va ajudar el fet que el mateix dia feciu que el nostre camió anés cap al Rectorat fent mil voltes i deixant la birra ben espumada.

8. De facto, el SEPC com a tal ha anat tants cops a la CAF, que el ser-hi present ja fa que formi part a la pràctica. Teoria maca i pràctica diferent, el tema de sempre.

9. A la FMUAB hi havia comissions formades per col·lectius liderades per la CAF i SEPC. És diferent el què tu dius.

Entenc que hi ha assemblees on encara el dirigisme i la contaminació d'un únic sindicat (el qual, escolta fa coses molt interessants, però això d'instrumentalitzar, no m'ha agradat mai...) no hi ha arribat.


I no critico els assemblearis perquè seria generalitzar. Critico la direcció del SEPC perquè sé qui són i sé què fan.
Hi ha molt bona gent compromesa dintre de les assemblees. Però la majoria no saben què fer davant un SEPC que és hegemònic, i que vol mantenir el seu estatus quo estudiantil, quasi "com sigui".

El problema no són els estudiants compromesos de les Assemblees, sinó el SEPC. El problema, és que o ets un d'ells o te les fan passar magres.
Alhora, els assemblearis no sindicats fan la majoria de la feina com vaig fer jo en el meu temps d'assembleari.

--------------------------------------------------------------------------------

"Hi va ajudar el fet que el mateix dia feciu que el nostre camió anés cap al Rectorat fent mil voltes i deixant la birra ben espumada."

Em refereixo al canvi d'espai el mateix dia de la festa.

En realitat ara, després de llegir-m'ho potser allà on diu "que em fa pensar en la mala fe que tinguis" m'he passat de rosca perquè no et conec personalment i per tant, tot i el teu to, no puc donar res per descomptat. I escolta'm, de debò, les Assemblees no són "el problema" (també li dic al Manel). El problema és algunes actituds d'alguns dels qui formen part i les lideren.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic