La última forma de complicar-se l'exercici de Rectora de la senyora Anna Ripoll: FMUAB (Festa Major UAB 2009)

Consideracions estrictament personals prèvies
He de dir que considero que el fet que sigui dia lectiu el dia en que es feia la FMUAB té pros i contres (em decanto pels contres, clar) des del meu punt de vista personal:
  • D'entrada que les decissions presses per la nova Rectora semblen força unidireccionals i gens consensuades, amb unes fòrmules ben opaques de comunicar els canvis.
  • Personalment, trobo denigrant certes actituds en aquest tipus de festes, perquè al meu institut un xaval va tenir un problema amb l'alcohol, va caure un riu; i sempre que puc, em fa recordar que, arreu, hi ha irresponsables que fan d'una festa, una pena.
  • Tot i això globalment, trobo molt interessant l'existència d'aquesta festa major universitària a la UAB per diversos motius.
  • És una molt bona forma de publicitar el campus (tants diners que es gasten amb publicitat i això és molt eficaç...) als nous estudiants (molts estudiants de Batxillerat dels voltants te'ls trobes durant la FMUAB).
  • És una bona forma d'autofinançament d'algunes entitats i col·lectius d'estudiants de la UAB, com també de visibilitat.
  • És una festa, som joves, volem passar-nos-ho bé. Amb això no cal que m'esplaïi.
  • També trobo negatiu algunes actituds incíviques, antiecologistes i impresentables que condueixen a que les dones de la neteja de la UAB el dia següent hagin de netejar un munt de brutícia que "senyorets" no han volgut llençar en la paperera. Però clar, això no és excusa per cancelar cap festa, perquè aquestes actituds es troben en una festa i en altres àmbits i espais.
  • També faig una reflexió molt personal entorn quin rebombori ha generat (sobretot entre els estudiants habitualment no organitzats) aquesta notícia, tenint un grup del facebook ple a gom a gom d'adherits perquè no es canceli la FMUAB; quan per temes més importants, som els quatre gats de sempre.
  • Conec un noi que marxa aquell dia ja que és festa. Serà dia lectiu. No anirà classe, d'entrada perquè li han dit fa res i per tant, ja té el bitllet d'avió pagat. No crec que sigui l'únic.
  • El que em preocupa més de tot això, és que prové d'una reducció del pressupost de la UAB. S'han digitalitzat revistes com l'Autònoma i a la facultat, revistes com REPOSOC. Perfecte. Això es podia haver fet igual sense reduir pressupostos ja que l'excusa de la crisis només fa que els de "sempre" l'hagim de pagar. Tot i això, millor no destinar 300.000 euros en la UAB que reduïr recursos econòmics per docència. No obstant això, a tot l'estat, s'ha reduït el pressupost per a recerca.
  • No voler fer la FMUAB és un suïcidi "polític" cara els estudiants, és una bona forma de fer que la figura de Rectora sigui mal vista (com si no tingués prou problemes amb els acomiadaments d'una empresa privada com l'OCE o amb tot el conjunt del Personal d'Administració i Serveis!!). A més, dir que no es fa, és no recordar la organització autogestionada i sense autorització del Carnestoltes anterior.
  • En l'última assemblea d'Estudiants per una Política Activa es va decidir que hi anés la Júlia Mas, però no podia hi he anat jo a aquesta reunió per fer pressió i fer la Festa Major; més que res perquè represento EPA i en aquella assemblea es va decidir que la postura de l'organització (no la meva a títol personal) és de denúncia a la cancelació i d'activisme.
Reunió de col·lectius d'estudiants de la UAB sobre la FMUAB 2009 (resum amb judicis de valor a titol estrictament personals)
Avui, he anat en representació de l'EPA a la reunió de col·lectius per tractar el tema. Els convocats (SEPC) de la reunió són els que han tingut la batuta (micro, ordre del dia, propostes, ...). Ho sigui, al que ens tenen acostumats. No penso fer més comentaris al respecte perquè ho vaig prometre a aquest bloc, perquè no m'agraden els mals rotllos, etc. Tothom pot treure les seves pròpies conclusions.

Una noia del SEPC ens ha reunit a la Plaça Cívica (no hi cabíem més de 140 estudiants a una sala de l'ETC) per parlar del tema. De seguida tenien micro i altaveus (molt previsors). Ens ha explicat que ells havien parlat amb la Rectora sobre la cancelació de la Festa Major de la UAB per mostrar-li el seu rebuig. Han parlat amb la delegada d'estudiants de la UAB (Maria Prat o alguna cosa així) i en nom de la Rectora s'ha escussat per motius econòmics (300.000 euros) i altres (comes atíl·lics). Els factors més claus com ha dit intel·ligentment la noia del SEPC són: que es redueix el pressupost i que dona mala imatge pel concurs a ser campus d'excel·lència (CEI UAB). Es veu que tampoc volien que muntéssin la Festa Major Alternativa, i per tant, l'ETC no donaria cap mena de recurs humà, econòmic ni material per fer-la. Aleshores, segons la noia del SEPC que tenia el micro i ens explicava com estava el tema; els organitzadors de l'Alternativa (CAF, SEPC i "etc." referint-se despectivament als altres) "convidaven" a la resta de col·lectius o grups de facultat (aquells que autofinançaven la seva festa de final de curs) a fer una Alternativa tant gran com l'oficial cancelada (ben bé no s'ha aprovat la liquidació de la FMUAB). La Rectora aposta perquè es faci un "Dia de la UAB" amb una mena de FMUAB controlada i minoritzada el mateix dia que es fa la festa institucional i de col·lectius d'estudiants de l'ETC durant la festa de Sant Jordi.

De seguida però han començat a intervenir la resta d'estudiants organitzats en col·lectius la majoria. Jo no he dit res, perquè s'ha dit tot i total, n'hi ha uns que ho maneguen tot, volen treure rèdit i fotografia pròpia, volen les seves consignes, etc. (ja m'estic excedint... i havia promès no fer-ho). O com a mínim, això m'ha dit/opinat un assembleari crític. Més o menys la cosa ha anat així:
  • "Si porto un equip de so me'l confiscarà la polícia?" Resposta SEPC: "No crec".
  • "Quina garantia hi ha que no em tirin la paradeta?" Resposta SEPC: "Això ho estem negociant amb la Rectora, però no creiem que hi hagi Mossos".
  • Una de l'AEP afirmant que tot això de que els del SEPC hagin començat abans de muntar tot el percal perquè es faci igualment la Festa Major era una feinada però que hi havia temes molt importants per tractar com seguretat, neteja (que no ho facin les pobres dones de neteja!), el tema de les despeses, de tenir ambulàncies preparades per algun imprevist amb algun alcoholitzat, etc. Resposta SEPC: "Fa un moment hem parlat de crear unes comissions per organitzar tots aquests temes i pel tema pressupost, algunes despeses potser les paga la Rectora".
  • Una estudiant ha criticat que el SEPC ja estigui muntant tot això des de l'estiu en una comissió organitzadora de la FMUAB i que no s'hagi avisat a la resta de col·lectius abans ja que ara "tot està una mica liderat per uns quants". La del SEPC li ha dit que clar "no ho sabien abans". Llavors l'estudiant ha fet una cara de poquer.
La del SEPC ha continuat explicant (no sé si ja ho havia iniciat una mica abans) que hi hauria dos escenaris (un de cultura i un altre, ...) i que les barres ho organitzarien la CAF i el SEPC. Llavors l'AEP (que en l'Alternativa ja havíem tingut una barra pròpia i jo mateix havia estat a la barra de l'AEP treballant-hi) o altres organitzacions preguntaven si elles també hi podrien ser. La del SEPC s'ha mostrat escèptica a l'inici perquè és una qüestió logística i econòmica difícil de dur a terme per col·lectius amb poca experiència (en alguns casos era cert, en d'altres no, clar). Però després ha exposat que tot això es podia parlar a les comissions. Una d'economia, l'altre de difusió, l'altre institucional, una de barres, una de neteja, l'altre de seguretat. Tothom s'hi pot apuntar en el mail: col.lectius.fmuab@gmail.com.

  • El coordinador de l'AJEC de la UAB ha exposat que ell el que li agradaria és una unitat entre tots els col·lectius en un espai comú: en una plataforma on tothom hi tingués cabuda.
  • Alguns estudiants (forces) han intervingut en la mateixa línia a favor d'una plataforma. Gent de l'AEP, de l'Assemblea de Veterinària, de Ganàpies, d'altres col·lectius... La majoria. Però la del SEPC exposava que les comissions tothom hi aniria de forma individual i que estaven obertes a tothom. No s'ha parlat però de que es facin en horari no lectiu.
  • Molts estudiants li han preguntat perquè no volien fer una plataforma. Gent de l'AEP per exemple, exposava que ja que la voluntat era aglutinar, una plataforma era la millor forma d'aglutinar. La resposta del SEPC "hi ha un tema molt important que és el tema de les suposades violacions".
  • Aleshores, un estudiant ha exposat que li podia semblar bé el moviment anti-bolonya però que no es barrejessin temes. S'ha aconseguit que a les pancartes no posi SEPC sinó comissió organitzadora de la Festa Major.
Entremig hi hagut moment per riure quan un d'ells (SEPC) ha exposat que abans es feia a les 9h el final de la festa, però que ara es faria quan ens donés la gana. O quan tractant a altres organitzacions com AEP les anomenava "etc." (paraules textuals: "els organitzadors de sempre: SEPC, CAF, i etc."). També s'ha exposat que cal que tothom hi posi diners. També s'ha criticat que es passés un full que alhora demanava la dimissió de la Rectora (la coord. d'AEP també li agradava la idea però no barrejar-la amb la FMUAB). S'ha fet cas omís a la idea de plataforma i han tancat el debat.

Comentaris

Joan M. Roig ha dit…
Ostres tu, m'he sentit identificat i tot, eh?
El post està bé, però no t'alteris home!! jeje

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic