Etapa post-bolonya?

Creació d'un Espai Europeu d'Educació Superior?

Si. Tot i que això significarà fuga de serveis.

Aplicació del Pla de Bolonya?

Sense garanties, sense beques, amb la pressió dels lobbies educatius europeus, sense consens, imposant-nos un model d'universitat que no és el nostre (som mediterranis), amb els problemes estructurals que ja tenia la universitat pública. No.

Re-orientació del Pla de Bolonya?

Si podem fer un Pacte Nacional per la educació superior on entrem a parlar del model d'universitat, del seu finançament i de la seva funció social si. Sinó, no.

Bolonya en funcionament

L’Enric Canela, que sempre està al cas de tot, ens crida l’atenció sobre l’article de la Vanguardia “Bolonia siete años después” on s’analitza la implantació de l’EEES a Holanda, en concret a la Universitat de Maastricht, que l’aplica des de fa set anys. Hi donen la seva opinió ben fonamentada (7 anys) estudiants, professors i gestors (i no estan pagats pel Banc Santander!), que hi veuen virtuts i defectes i, sobretot, un bon marge per a la millora.

Estudiants creen una plataforma que s'allunya de radicalismes
BARCELONA, 26 May. (EUROPA PRESS)

L'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec), amb el suport d'estudiants, professors i Personal d'Administració i Serveis (PAS), han creat la Plataforma Contruïm la Universitat Pública, per tractar l'aplicació de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) allunyant-se de les últimes protestes, amb les quals no comparteixen les formes, i les versions oficials.
La plataforma ha creat al seu torn una pàgina web en què es recolliran articles d'opinió, documents oficials que ha generat el procés de transició i el manifest fundacional, que apel·la als principis de veracitat, respecte, honestedat i lleialtat a la universitat pública per explicar què és realment el Pla de Bolonya.
El secretari general de l'Ajec, Andreu Espinola, ha explicat que aquest ha estat un any complicat per a la universitat pública i que moltes de les protestes contra el Pla de Bolonya han tingut un efecte "pervers" que ha desgastat la imatge de la universitat pública amb "injúries i fal·làcies". "En la batalla, qui més ha guanyat és la universitat privada", ha lamentat.
Ha reconegut que Bolonya "és ja inevitable", pel qual ha instat a treballar per l'horitzó post-Bolonya i explicar concretament què suposarà l'aplicació de l'EEES per a la comunitat universitària.
La pàgina web publicarà tres articles setmanals, i s'intentarà que sigui un d'estudiants, un altre de professors i un altre del PAS, així com opinions oficials dels partits polítics. Els fundadors asseguren que la plataforma no té una posició concreta sobre el procés i que l'objectiu és "reunir totes les sensibilitats", segons ha explicat l'estudiant Nathan Baidez.

RELACIÓ "IMPOSSIBLE" AMB ELS ANTI-BOLONYA

Espinola ha reconegut que actualment "no hi ha relació possible" amb els col·lectius que han liderat les principals protestes anti-Bolonya en els últims mesos, com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) i la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiantes (CAE), per l'actitud d'aquests.
Tot i això, ha apostat perquè "sota el respecte, la veracitat i en la línia del manifest" la pàgina web pugui recollir les opinions d'aquests estudiants. Ha reconegut que no totes les crítiques fetes des d'altres col·lectius han estat errònies, però ha criticat que "no s'han sabut canalitzar bé".
Per la seva banda, el professor de Biologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Lluís Tort, ha explicat que cal una plataforma d'aquest tipus per defensar la universitat pública. Per a Tort "no té cap sentit" un anti-Bolonya complet perquè suposa una "falta d'alternativa" de futur i ha qualificat aquesta posició de "molt conservadora".

AVENÇOS EN LA TAULA NACIONAL

Espinola ha explicat que la Taula Nacional per la Universitat Pública s'ha reunit cada setmana l'últim mes i que fruit d'aquestes reunions s'ha acordat una carta de compromisos amb 10 punts que suposa el "primer acord" entre el Govern, representat pel Comissionat d'Universitats i Investigació, i els estudiants.
En aquestes reunions es van tractar temes com el finançament, l'aplicació dels nous graus, la situació en què quedaran els estudiants que compaginen la seva formació amb una feina i la participació. Ha reconegut que no s'ha arribat a acords concrets i ha explicat que la carta de compromisos "se centra molt a l'any que ve".
Ha augurat que com a resultat d'aquest avanç podrà sortir una nova proposta de finançament per a les universitats públiques i un nou llindar per accedir a les beques per estudiar. "Hem començat tard però hi ha hagut intenció", ha dit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic