Resum de la setmana: Taula Nacional per la Universitat Pública. Això no avança.

dissabte 21 de febrer del 2009

Com qualsevol setmana; aquesta està repleta de notícies sobre el Pla de Bolonya i la educació en general, però com ja li vaig dir a l'Elliot [debat sobre la avaluació legal] fa uns dies, intentaré ser més breu amb els meus resums. La veritat és que tothom opina sobre Bolonya, els estudiants, la aplicació, una llei concreta, etc. Però alguns se'ls veu el llautó pels seus interessos corporatius. Altre cosa és que ja opinessin així abans d'obtenir beneficis del Pla de Bolonya.

Em centraré amb el fracàs de la Taula Nacional de la comissionada i exposaré que cal una més gran importància del Claustre.

Seguidament posaré els posts del bloc de la facultat.

Abans de tot exposar que Rosa Canadell va contestar l'últim article polèmic de Salvador Cardús sobre la vaga de mestres.

L'IDES ja té un resum de com s'ha aplicat el Pla de Bolonya en els plans d'estudi, avaluacions, metodologies docents, etc. a la UAB. Que els joves investigadors organitzats critiquen la Llei de Ciència, igual que CCOO [molt crítica amb els canvis en educació, com les hores extres que han generat algunes crítiques dintre del PDI més pro-conveni col·lectiu; i ara també amb la LEC després de no voler mobilitzar-se fa un temps juntament amb USTEC], sobretot pel tema de la tardança en obtenir aquesta estabilitat laboral. Hem de recordar que CGT, USTEC, CCOO, UGT, ASPEPC-SPC, AEP estaran dijous contra la LEC per paralitzar-la.

La crítica del rector (auspiciat pels socialistes: AJEC, professors del PSC, etc.) de la UB a La Vanguardia per deixar malament la seva gestió del rectorat ocupat de la UB [que s'ho curren molt] ja que el diari diu que té interessos en criticar-lo (partidistes?). La informàtica encara sense atribucions (com sempre però ara pitjor).

Recordem que a la UB deien que no es podia fer el referèndum (no vinculant) sobre el Pla de Bolonya. Amb les ocupacions van canviar d'opinió. Últimament també es parla de rànquings universitaris espanyols però serviran de poc o molt negativament en lògiques de competència, per moltes beques que posin el rector de la UNY (EUA) ja ho va dir: la Universitat no és un negoci.

1. Resum de la setmana: Taula Nacional, Sindicatura de Comptes, Vaga de fam i "Moreso dimissió"!

La Taula Nacional ha començat amb mal peu.
I això és normal. Pel simple fet que no s'ha creat de forma correcte. Com hauria d'haver estat. Per parlar amb els representants de la comunitat educativa de la universitat per exposar i consensuar la política universitària des d'un primer moment. Des de que la comissionada Blanca Palmada -i això ja fa temps (es nota per les crítiques extraoficials que rep de sectors del PDI)- exerceix com a tal. Aquesta proposta de taula no és sincera. I per tant no és positiva. No vull dir amb això que qualsevol escull i buit legal hagi de ser un espai per assolir objectius. Ni que no hàgim de ser oportunistes i oberts al diàleg -com diu un professor d'història de la Educació- quan tenim la ocasió de defensar un col·lectiu com els estudiants.


Però no ens enganyem. La Taula Nacional per la Universitat Pública promoguda per la comissionada (no pel Conseller del ram) ha estat una forma de dissipar les protestes -que en alguns casos han arribat a nivells inacceptables- per tal de controlar la escalada de tensió entre institució (direcció de Rectorats amb comportaments irregulars) i grups d'estudiants (amb accions reiterades i força inacceptables). Recordem que el Rectorat de la UAB va cometre irregularitats en la Junta de Lletres per exemple i en la actuació dels Mossos al apagar-se els llums perquè les càmeres no gravessin la carrega policial.

Doncs ara la Sindicatura de Comptes de la Generalitat ha exposat que el dèficit de la UAB és més gran del que es va exposar públicament (reivindicació tancada Lletres i ocupacions), i que per tant s'han comés irregularitats (falta de transparència i el que se'n diu "comptabilitat creativa").
De 22,4 a 35,7 milions d'euros! Cal recordar que el moviment estudiantil fa temps que lluita contra aquest dèficit. Així ho expressava Especial Bolonya en El temps dóna la raó a les Assemblees de la UAB: Sindicatura de Comptes demana a la UAB que ajusti els pressupostos a la legalitat

Ens hauríem de recordar perquè surt i quan surt la Taula (abans dita "de diàleg" i ara "nacional sobre la universitat pública"). Surt de les ocupacions per acabar amb les ocupacions. I de la creença que la joventut s'està mobilitzant arreu per molt que molts diguin que siguin col·lectius anti sistema, la veritat és que un anàlisi rigorós fa que es noti un malestar generalitzat en la educació, en la precarietat laboral, etc.

Fins i tot la Comissió Europa està preocupada pel moviment anti-Bolonya de l'estat espanyol que s'està expandint arreu de la UE. Tant sigui per bé o per malament, la CE se'n preocupa. I els joves es mobilitzen.

Una nova generació

Hi ha malestar generalitzat de la joventut (hi ha revoltes de tot tipus, forma i raó a tota Europa). Som una generació que viurem pitjor que els nostres pares i això es nota en la reflexió dels col·lectius de joves més implicats en moviment socials i polítics. I cal una "lluita" (resposta) conjunta també. Ara potser em surto del món educatiu -que és el que toco- però crec que tot i la desmobilització dels nostres pares en aquesta crisis (amb algunes excepcions i justificada per uns sindicats adormits) i la visió d'aturats, immadurs i avorrits d'alcoholisme dels i les joves. Aquesta imatge no és certa: és feta pels mitjans de comunicació que volen seguir sent el control social de l'establishment. Segurament és la fi del desmantellament de l'Estat del Benestar -o del que quedava d'ell després de dues onades neoliberals (tatcherisme i un social-liberalisme seguidista). Ara ens toca pagar la crisis amb la seguretat social. Demà amb les beques. Perquè els 2 bilions d'euros donats per Occident als bancs, són els nostres diners. Aquesta deriva de lluita o segueix de propostes o malament.

Fa un temps també el Conseller va prometre que un grup d'estudiants estarien participant en el Llibre Blanc, fer una mesa mensual sobre la universitat per debatre amb els agents socials i no es va assolir res. No volen/m que ens facin perdre el temps de cara a la galeria per parlar i no acordar res ni tenir cap paper rellevant. La reforma és un tema seriós i volen canalitzar les reivindicacions d'una forma molt puntual, i molt poc estable i garantista. Si es vol un Pacte Social per la Universitat Pública aquest espai pot estar bé ja que el PAS i el PDI diu la comissionada que també hi seran convidats; si es per parlar ja s'ha parlat prou amb el Govern català de tema. A part, cal que els Claustres es reuneixin que són el veritable espai -més- democràtic. Fa un any i mig que a la UAB de forma antireglamentària el Claustre no es reuneix. L'AEP ja ho va dir: Claustre si, Taula Nacional així no. L'AEP, juntament amb la CAE i el SEPC van llegir un manifest per la moratòria del Pla de Bolonya perquè parlar per parlar no serveix per res mentrestant s'aplica el pla com el govern vol i els estudiants no protesten perquè estan a la espera del que es digui en les taules properes. L'estratègia de mitigació del moviment estudiantil és llesta. Mentrestant es deixa a l'estudiant crític com ignorant [debat i alguns comentaris que vaig deixar al bloc del Canela] a tots els MMCC i les universitats inicien el Pla Garmendia. Però la comissionada no s'adona que prendre el pèl no és la millor via per solucionar els problemes.

A part, tot i que costa, ja vaig exposar que cal que el PDI es mobilitzi molt més (sobretot el funcionari) i opini malament sobre la aplicació nefasta del Pla de Bolonya o criticant d'arrel. O opinant bé!

I cal unificar reivindicacions estudiantils, del PAS i el PDI laboral. Tothom vol una lluita interestamental. Però ningú fa el pas. Ni ningú cedeix res.


Un bon resum (d'UB-Raval) del tema de la Taula Nacional: Fracassa la primera taula per a la universitat pública

A la UPF continuen les accions dels estudiants que ara es queixen de la carrega policial demanant la dimissió del rector Moreso (per això últim i per un munt de coses); que no ha rebut gaires crítiques en públic a la UPF entre la comunitat educativa. Només de tota la Junta del PAS laboral. A més, ara venen eleccions a la UPF. I només es presenta Moreso.

Un professor, però, si que critica la acció policial. Exposa que la majoria eren estudiants claustrals (i per tant, representatius) els tancats i que professors il·lustres estan amb les seves justes reivindicacions. "Millor parlar amb ells que bastonejar-los", exposava en un article.

Un rumor que córrer per la facultat de Filosofia de la UPF, és que per a la última Junta de Facultat, Moreso (candidat a repetir com a rector) va reunir a 6 professors per demanar-lis un favor. També hi va venir un professor "convidat" (no juntari). Moreso va exposar que el punt 6 de la pròxima junta s'eliminés (punt que van incloure els estudiants juntaris de la Assemblea) i que per tant, no es parlés dels fets policials de la inauguració del campus del Poble Nou. Sort, que els estudiants de la Assemblea han aconseguit que això no passi i faran una Junta extraordinària pel tema.

[protesta+masteres+públicos+en+curvas.jpg]

Arreu de l'estat es mobilitzen. La Assemblea contra Bolonia amb el CEA (sindicat agermanat a l'AEP) s'han tancat a un facultat de Salamanca. El professorat es queixa de les condicions laborals; també a la UdS.

I allà (fora d'Europa) on no hi ha Bolonya; hi ha mercantilització a seques:

"El neoliberalismo asocia al mercado metas pedagógicas de calidad
Pruebas estandarizadas de evaluación socavan la educación pública en AL

En América Latina la aplicación –desde hace más de dos décadas– de pruebas estandarizadas de evaluación educativa generó un efecto perverso que busca el desprestigio social e internacional de la educación pública, afirmaron profesores y líderes de organizaciones y sindicatos magisteriales de 11 país asistentes al Seminario Internacional sobre Evaluación."

A Finlàndia 1500 estudiants s'han queixat del desmantellament de "la Universitat Pública".

Però aquí cal més mobilització estudiantil per sumar en la lluita a tots els estudiants en les noves jornades de lluita i vaga. Hi hauran algunes noves ocupacions? S'està parlant sobretot de vagues de fam a les assemblees. També PDI crític i els instituts es comencen a moure perquè aquests seran els grans perjudicats pel Pla de Bolonya els cursos que venen:

El «no» a Bolonya a Girona es fa extensiu a una cinquantena d'estudiants d'institut

La direcció del Jaume Vicens Vives evita una tancada d'alumnes vetant l'accés al centre

La veritat depen la acció crec que no cal d'aquesta manera, encara no són majors d'edat. Que consti que jo no sóc qui per dir que fan els altres, i menys en instituts on no faig gaires coses contra Bolonya.
No sé, no m'acaba d'agradar.

Des del Rectorat de la UB (l'ocupat) s'estan enllaçant lluites i això està molt bé:

Convocatòria de reunió del PDI i PAS universitari: 28 de febrer, 10:30 h, edifici del rectorat de la UB.

Només exposo la meva preocupació pel mètode d'algunes accions i per l'edat dels joves, sobretot.

2. Els posts del bloc de la facultat
:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic