El resum de la setmana: La cara de la UAB i Garmendia "tour"

dissabte 24 de gener del 2009

Tal i com ja vaig exposar en l'anterior post, el meu bloc sobre Universitats, UAB, Pla de Bolonya i temes educatius en general; no serà un bloc molt actiu diàriament. Romandrà obert i amb nous articles setmanals cada cap de setmana, un per setmana; si tal com vaig dir no passa quelcom molt interessant a la UAB, i per tant no postejo durant la setmana. Aquí va el resum d'aquesta setmana.

1. Escollit el nou degà de la nostra facultat: Salvador Cardús

Les notícies de la nostra facultat, tal com ja vaig exposar, estan exposades de forma molt més activa, al bloc especialitzat en la facultat: http://politiques.tk/

Els escrits de la setmana sobre la nostra facultat: Les setmanes plenes d'exàmens, Votació del Nou Degà de la facultat: el Salvador Cardús i Reunió amb el nou Degà de la facultat i dia de Jornada de Portes Obertes a la facultat

2. La "nova" cara de la UAB. La última acció lamentable dels "grups autònoms" del moviment contra Bolonya

La última cosa que ha fet, el Joan Carbonell, vice rector d'Estudiants i Cultura - per cert, la nova rectora aquest càrrec els ha inclòs en el vice rector de Graus - és contractar un autor per fer una cara l'edifici d'estudiants (ETC), una cara composta per ordinador per les diferents fotografies de tota la comunitat educativa de la UAB, allà on normalment el SEPC hi ficava la seva gran pintada. Això ha estat enllaçat amb la imatge de la UAB a la Jornada de Portes Obertes, on moltes pancartes han desaparegut, i s'han tret la majoria de pintades. Tot i això a la nostra facultat, hi havia moltes noves pancartes sobre expedients i "el que no explica la UAB"; i per tot el Campus de la Autònoma, sobretot per FGC, es repartien dos fulletons, un del SEPC i un de la CAF sobre dades molt interessants que deixaven força malament les institucions de la UAB. Doncs aquesta cara ha durat poc. A mi personalment em desagrada que ens gastem diners -molts- en "art" i "imatge" quan tenim treballadors precàris/es. No obstant, fer-hi una pintada a sobre, em sembla que és fer-li un broma de mal gust a un autor que res té a veure amb la acció -> reacció institucional i d'un sector estudiantil. A part que les pintades del SEPC i d'altres col·lectius indepedents o anarquistes (en massa quantitat, grandioses, algunes irrespectuoses, etc.) també costa molt diners netejar-les.

23

Això s'ha debatut en molts fòrums. En "La veritable cara de la UAB.SA." d'Especial Bolonya, on s'exposa que aquest autor és del Fòrum de les Cultures (com si això fos interessant, és una forma de legitimar l'acció, que sigui del que molts consideren, un fòrum hipòcrita?)) i del retrat d'Obama a la platja de Barcelona (que em va semblar fatal per contribuir a una BCN electoralista i parcial amb Obama). Tampoc m'agrada que s'hagin borrat murals com els dels micos a Psicologia. Tampoc calia.

Aquests són els meus comentaris:

#6.- Molt ben dit Joan Gil Oliveras|23-01-2009 09:57

Completament d'acord amb tu Arantxa. Anava a posar exactament el mateix.

Ja és hora de parar de fer el ridícul i perdre el temps "visibilitzant" el conflicte, o millor dit, creant-lo i portant-lo al límit com ha passat últimament a la UAB.

(...)

#8.- Bé, si comencem així entrarem en debats Joan Gil Oliveras|23-01-2009 13:10

Si comencem a usar arguments propis, ho sigui, arguments que no tenen cap més mena de legitimitat que la de la teva pròpia raó; sense tenir en compte la opinió de tothom, ni tampoc la del propi autor, anem malament perquè la Universitat no és un espai anàrquic. Ho dic "joan" perquè estàs iniciant un debat molt interessant, que podria acabar en el típic debat: Grafits, art o marranada? Grafits, llibertat d'expressió o limitació de la privacitat?, etc.; i no hi vull entrar perquè és un debat que no està consensuat. Hi ha una legalitat això si. No obstant, no és que sigui jo un anti-grafits; n'hi ha que són molt bons i a mi (argument propi) em semblen art i em semblen bé, però depenen en quins espais (n'hi ha que trenquen el paisatge històric de la ciutat i això que també és discutible a mi em fa molt mal), etc.

El cas és que això no només és "art" o "expressió del sentiments de l'autor"; sinó que ara és propaganda política, és "art polititzat". Evidentment és una acció autònoma d'un grup que no s'ha preocupat per saber la opinió de tota la comunitat educativa, que li és igual si això s'ha aprovat en Consell de Govern, i que encara és permet el luxe de criticar la obra. Això se'n diu anarquia i acaba sent una imposició.

quancostalartdelauabsaMural de la Facultat de Psicologia fet durant les ocupacions de facultats contra el Pla Bolonya, desembre de 2008. Esborrat per l'Equip de Govern davant les Jornades de Portes Obertes (Gener 2009)

Joan Gil Oliveras ha dit:

Ja és hora de parar de fer el ridícul i perdre el temps “visibilitzant” el conflicte, o millor dit, creant-lo i portant-lo al límit com ha passat últimament a la UAB.

Això és “acció-reacció” i no va enlloc. I per cert, això ja no és art, ara és propaganda política.

Rentar les pintades d’un sindicat concret també comporta malbaratament de recursos. Fins i tot diria, que la comunitat educativa estaria més d’acord en gastar-s’ho amb una obra com aquesta que amb les pintades. Tot i que és una suposició…

3. Accions sindicals davant els nous esdeveniments: CGT i CAU-IAC

A. CienciesA.Ciencies

A CARTA A LA RECTORA DEL SEGON SINDICAT DE PAS A LA UAB, el CAU-IAC s'ha queixat de que la rectora no digui res - del seu silenci - davant les demandes, protestes, etc.; i li ha enviat una altra carta on exposa a part d'un queixa per la seguretat policial davant la seva possessió del càrrec de rectora, d'altres coses com:

"(...) Iniciem amb tu, una segona etapa, encara més agressiva, de “policialització” dels conflictes al sí de la Universitat? (...)

Tant ens hem allunyat d’aquella Autònoma progre, enveja de tantes universitats, capaç d’abordar qualsevol conflicte des de la perspectiva del consens i diàleg, i sense haver de recórrer a la força o al principi d’autoritat? (...)

No et quedis callada, vulguis o no valorarem la teva acció política tant pel que facis com pel que no facis, tant per les teves paraules com pels teus silencis. (...)"

No m'agrada doncs que es digui entre estudiants, que no tenim rectora, degut als mecanismes no democràtics d'elecció de representants (vot ponderat, etc.).

Cartell on es mostren els resultats de l'elecció a rector pels estudiants

És fort que no se us convidi com a claustrals a la possessió al càrrec perquè si (sense identificació, cap estudiant, ni assemblearis/es ni no assemblearis, etc.), per la mateixa raó (la por de què faríeu) de la Junta irregular de Lletres, etc. La qüestió no és continuar amb aquesta situació sinó solucionar-la.

3. Altres accions estudiantils arreu dels PP.CC. i d'Espanya

Arreu d'Espanya continuen les mobilitzacions per aturar el Pla de Bolonya o per re orientar-lo:

"Estudiantes de la UdG se encierran de nuevo en la Facultad de Educación"

A la UB continuen tancats

DIario de Córdoba - 14 de gener 2009Diario de Córdoba (14 de gener 2009)

I també han crescut els escrits contra Bolonya:

4. Els escrits d'Enric Canela sobre millor finançament en investigació i R+D+I
5. El debat sobre la mercantilització de la UPF, posada sobre la taula per AEP-UPF (després pel SEPC) i debatuda per mi i l'Enric Canela; continua donant arguments en contra i a favor de les afirmacions d' AEP-UPF

En el resum de la setmana passada comentava l'article de l'AEP-UPF sobre la mercantilització a la UPF (la relació UPF i Mediapro), això va ser comentat pel professor en el seu bloc amb aquest comentari: "Aquests estudiants de la UPF es fan una empanada mental confonen la part de Mediapro amb la de la UPF, etc. Reconec que el tema no és senzill però abans de llençar acusacions cal informar-se molt bé".
La federació de l'AEP a la UPF li va contestar amb un altre escrit. Els hi va molestar "expressions com «empanada mental» no contribueixen al debat, que portat en altres termes és sempre sa i enriquidor", però realment el van contestar i per aprofundir en el debat i afirmar altre cop que hi ah mercantilització a la Universitat UPF. Sempre n'hi ha hagut, sinó que ho digui l'ex-rector Josep Ferrer, tot i que crec que el professor no tenia mala intenció, en aquesta expressió ja que només volia aportar més informació al debat.

Més informació a La UPF en mans de l’empresa, http://www.aep.cat/upf/mediapro i a http://www.aep.cat/upf/mediapro/laep-a-la-upf-respon-a-enric-i-canela-sobre-mediapro-i-la-upf

6. El manresà Màrius Rubialta, secretari d'estat d'universitats, no escolta als estudiants catalans. A què és degut?

El Ministeri de Ciència i Innovació escolta i escoltarà a tothom
  1. Segons Rubiralta ja porten reunint-se amb les principals associacions d’estudiants?

    Que digui quines? Jo no en tinc constància.

    Comentari per Joan Gil Oliveras — 20 Gener 2009

  2. Joan,
    A Catalunya tenim un problema. El Ministeri parla amb la CREUP. Han posat també un representant de la CREUP al consell assessor de l’ANECA. la CREUP és la que està internacionalment reconeguda.
    Si els estudiants catalans, des d’un punt de vista organitzatiu no feu res, o que deu fora voluntàriament o no pinteu res.

    Comentari per enriccanela

7. La taula rodona sobre finançament de JEV va aconseguir acostar posicions entre estudiants/es universitàris/es de diferents ideologies en pro d'un finançament públic suficient a les Universitats públiques catalanes i la Formació Professional

Joves d'Esquerra Verda organitza una taula rodona sobre el finançament de la universitat pública

"A l’acte, que va comptar amb la presència de més d’una trentena de persones, hi van participar algunes de les joventuts polítiques convidades (JNC, UJ i JSC, a més de JEV) i d’alguns sindicats (AJEC i AEP). Montse Farell, escollida Vicerectora d’Estudis de Grau aquell mateix dia, va participar-hi des del públic. (...)

D’aquesta taula rodona en sortirà un document que serà enviat a tots els participants i als col•lectius de la Universitat Autònoma de Barcelona perquè tinguin l’oportunitat de donar-hi suport. Posteriorment, es farà arribar a la nova rectora, Ana Ripoll, per tal d’establir les bases d’un diàleg que s’espera que sigui constant i productiu."

Altres qüestions:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic