El resum de la setmana: Engripats i la UAB als tribunals

diumenge 18 de gener del 2009

Aquesta setmana he estat engripat, lo qual m'ha fet pensar que millor que escrigui durant el cap de setmana tot el que ha passat durant la setmana i així el bloc quedarà més clar. Si la notícia és molt important, potser penjaré la anàlisi durant la setmana. Però vull que el bloc es converteixi en més anàlisi (com abans) i menys calaix de sastre (com ja vaig exposar fa un temps a LV.es). Per cert, la entrevista la vaig fer canviar un xic perquè quedés més clar el que volia dir, per possibles malentesos posteriors. L'equip de LV.es em van deixar fer aquests canvis, des d'aquí gràcies.

1. Engripats a la facultat
A la nostra facultat no he estat l'únic engripat, molts més estudiants no han pogut anar a classe a causa de la grip. Es veu que hi havia una passa.

2. La rectora pren possessió
Ana Ripoll, Josep Huguet i Lluís FerrerAquest dimecres al matí la rectora electe prenia possessió del càrrec. Des d'aquí desitjar-li el millor al Rector sortint, Lluís Ferrer, tot i les crítiques que li he llençat des d'aquest bloc, li desitjo el millor en el seu futur professional. Els representants del Claustre per les Assembles de la CAF, volien llegir un comunicat durant l'acte -exposant algunes coses que ja vaig exposar en la Carta a la Rectora-, però es veu que els guàrdies de seguretat privat només deixaven entrar a estudiants acreditats. Segons fonts del Comitè contra Bolonya.
Ella ha llegit el seu discurs. Davant d'algunes autoritats, com el mateix Ferrer i el Conseller Huguet, que fa uns dies el vaig sentir a la ràdio tornant a exposar que cal que Empresa i Universitat estiguin més vinculades.

3. Pau a Palestina, també des de la UAB

Diversos col·lectius d'estudiants, molts d'assemblees, de l'AEP, del SEPC, professors com l'Arcadi Oliveres d'Aturem la Guerra, i molts d'altres que s'han apuntat a la concentració de dimarts a la Plaça Cívica que es va dur a terme, d'entre altres actes a la UAB. En defensa del poble palestí.
Han demostrat com la UAB per aquests fets sempre es mobilitza.

Alguns professors (sobretot de Lletres), com el Culla, o d'altres, molt vinculats a un pro-israelisme sospitós de justificació de violació de drets humans -el que n'anomenen sionisme- han estat potser linxats d'una forma poc justificable. Tot i això, jo ja feia temps que m'adonava que a Lletres, personatges com el Joan B. Culla tenien un discurs molt proper a Pilar Rahola, sionista per excel·lència. El dilluns ho vaig comentar amb uns companys de la facultat. Hi ha plataformes de professors a la UAB, que són d'aquest estil. A Catalunya plataformes Israel-Catalunya o d'altres -que no cal que esmenti però que en tinc dades fiables- sota la promoció de certs ideals amaguen el sionisme més espantós. El debat està molt bé, defensar els israelians en contra de Hamàs també. Justificar una massacre: no pas.

4. Expedients. La història de la acció -> reacció, no acaba i ja surt fora de la UAB
No obstant això, sembla que la Rectora ha acceptat la decisió pressa per Ferrer. Fa temps, el tema, ja estava en boca de persones de fora la UAB, com Rosa Canadell de la USTEC que donava suport als companys expedientants/des. Fa poc fins i tot l'ajuntament de Sabadell es posicionava en contra. Així com algunes seccions locals de les CUP. La última acció lamentable fou la de pintar de vermell la Comissionada d'universitats durant aquesta setmana, el dimecres, al sortir de l'acte de l'Anna Ripoll agafant possessió com a rectora de la UAB.
A més, tal com exposa l'Especial Bolonya: 28 estudiants i cinc organitzacions polítiques demanden a la UAB per vulneració de drets fonamentals en el tema dels expedients. Els estudiants ja havien posat recursos administratius per altres faltes greus que havia comès la UAB. I que també vaig denunciar a la Carta a la Rectora.

En La UAB als jutjats (article de l'Enric Canela) es mostren notícies sobre el tema.

5. Les irregularitats de la institució de govern de la UAB
Aquí l'Especial Bolonya ens mostra la majoria d'irregularitats comeses per la institució i que subscric (potser el llenguatge utilitzat no):

Democràcia UABera en xifres:
  • Estudiants ferits en diverses manifestacions al campus.
  • tancada de Lletres-4 de Març- 50 ferits.
  • Consell de Govern d’abril - 10 contusionats pels membres de seguretat
  • Consell de Govern a Sant Pau- més de 5 parts mèdics per la càrrega dels Mossos d’Esquadra.
  • Cops que s’ha reunit el Claustre de la UAB: desde novembre de 2007… cap ni una més…estem a gener de 2009.
  • Data d’elecció dels nous membres de Claustre: Novembre de 2008. A dia d’avui encara no han pogut prendre possesió.
  • Data d’elecció de la nova rectora: 15 Desembre. Investidura: un mes desprès.
  • Data de reunió del Claustre, tenint en compte que hi ha hagut ocupacions, accions, expedients, … CAP.
  • Cops que l’ex-rector de la UAB ha informat al Claustre del que suceeix al campus de la UAB. Zero.
  • 33 estudiants expedientats (després reduït a 28), dels quals: sis expulsats i 22 sancionats.
  • 15 imputats en un procés penal pels mateixos fets.
  • La instrucció diu que no preval el tema penal perque “desconeix l’existència del procés penal”.
  • Dues Juntes Permanents de Lletres impugnades i en contenciós administratiu. Canvi de calendari acadèmic de Lletres impugnat pel sindicat CGT.
  • 28 demandes contencioses.
  • 20 seguretes dedicats en cos i ànima a perseguir a l’Assemblea de Lletres, les seves activitats i controlar l’entrada a la Facultat després de Nadal.
Mentrestant Professorat de la Facultat d’Econòmiques de la UAB denúncia més irregularitats (Font: E.B.)

6. Era de preveure. Bolonya: de malament a pitjor.

Els rectors espanyols (CRUE) volen treure la convocatòria de setembre perquè la avaluació continuada no cal que la contempli. No obstant això, la passaríem a fer a juliol! (i el temps dedicat a estudiar?)

Aquesta és la notícia.

7. Mercantilització a la Universitat pública. La UPF i la seva relació empresarial.

El SEPC ja havien fet algunes accions contra la privatització.

> El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha decidit iniciar una campanya de difusió d’aquest fet
. En aquestes noves instal·lacions de la UPF s’ha posat de manifest, un cop més, les estretes relacions que hi ha entre la universitat pública i l’empresa privada (concretament amb l’empresa MediaPRO). < El SEPC de la UPF denuncia el Govern de la UPF per aquests fets:

- Hi ha nombroses aules del nou campus de la UPF instal·lades dins mateix de l’edifici MediaPRO.
- El Parc Barcelona Media, nom que rep tot el complex on hi ha instal·lades les facultats de la UPF, està co-gestionat per l’empresa MediaPRO.
- El fundador de MediaPRO, Jaume Roures, va realitzar la lliçó inaugural del curs 2006-2007 dels estudis de comunicació audiovisual de la UPF.
- El senyor Woody Allen va ser investit doctor honoris causa per la UPF, just en el moment que s’estrenava la pel·lícula que havia co-produït amb l’empresa MediaPRO. [A això em sembla buscar-li dos peus al gat]
- L’empresa MediaPRO és membre del Fòrum Social i Empresarial de la UPF, que s’encarrega d’assessorar al Consell Social. [Molt ben trobat!]

AEP UPF al seu web també ho exposa: La mercantilització de la UPF al servei de Mediapro

L’estudiantat feia temps de dèiem que rere el procés de Bolonya s’hi amagava una voluntat de posar al servei directe del mercat la Universitat. La Universitat Pompeu Fabra ha aconseguit donar-nos un exemple claríssim del què vol dir mercantilització: prepara als estudiants i les estudiantes per treballar a Mediapro i ho disposa tot per tal que els coneixements generats en el sí de la comunitat educativa passin a ser patrimoni d’aquesta empresa en particular, amb el perill que això suposa que, a mitjà termini, sigui Mediapro qui decideixi en què s’ha de fer recerca i en què no. La construcció del campus de Ca l’Aranyó no ha sigut només un atac a l’autonomia universitària, sinó també una maniobra de màrqueting i un moviment per enriquir Mediapro a força de contractes immobiliaris.

Qui ha pagat el campus de la comunicació de la UPF (Ca l’Aranyó)?

Quines empreses hi han estat involucrades?

Podrà Mediapro disposar del material del campus de la comunicació?

Títols honorífics en venda: el cas de Woody Allen

[ Es mercantilitza la Universitat? ]

8. La relació dels agents socials i els nous postgraus públics a preus no assequibles.

L'ETC en el seu web ha posat de manifest la diferència de preus públics dels pocs Postgraus públics d'arreu de l'estat. Així com lo cars que són, una de les crítiques contra el Pla de Bolonya que no té encara cap resposta oficialista. I ho dic per la pàgina web de la UAB pro-Bolonya, a la qual uns companys/es ja li van donar resposta: El compte de la lletera: resposta a la pàgina propagandística de la UAB.

Aquesta notícia demostra que no només TVC (que té dos postgraus a la UAB) podria tenir interessos en els postgraus de la UAB:

UGT pondrá en marcha la semana próxima la tercera edición del posgrado de Periodismo Sociolaboral en colaboración con la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El secretario general de UGT Catalunya, Josep Maria Álvarez, inaugurará el curso junto al profesor Josep Oliver.

9. La lluita contra Bolonya: escrits contra el Pla de Bolonya arreu de l'estat.

A la UAM encara lluiten contra el Pla de Bolonya i diuen que el volen aturar. El millor a hores d'ara seria reorientar el procés cap a l'EEES. El S.E. (Sindicato de Estudiantes) que ara està molt actiu, parla d'una vaga general el 4 de març. Alguns assemblearis d'En Lluita hi podrien estar d'acord.

Aquesta setmana hi hagut molts escrits sobre el Pla de Bolonya:
10. Garmendia i Rectors espanyols. I el PP fent campanya.

"Bolonya si, però amb més diners". El lema preferit de la CRUE. Però que Garmendia tampoc vol sentir perquè no hi ha diners per tot ara a les Arques de l'Estat Espanyol. Ni pel finançament autonòmic català.

Mentrestant Cristina Garmendia diu que "Ningún alumno se quedará sin ir a la universidad por motivos económicos" Caixa Manresa beca 502 joves de tot Catalunya perquè puguin començar els seus estudis universitaris. Això vol dir, que amb les beques que actualment hi ha, ja hi ha problemes per entrar-hi ara. No cal parlar de grau o postgraus. Per cert, el Grau de Física de la UAB és més car. M'ho ha explicat el Cristòfol Torra, un amic meu, i representant d'estudiants al Claustre per la PEF.

Un altre debat interessant que hi hagut a Lletres a part dels seguretates que es passejaven per la facultat, ha estat que El Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres decideix allargar el semestre.

Mentrestant el PP aprofita per desgastar el PSOE: "El PP pide explicaciones al Gobierno sobre el Plan Bolonia" (trobat en el bloc de l'Enric Canela) la rectora de la Carlos III (molt adaptada als Reials Decrets i la LOMLOU que no és el mateix que adaptatada a l'EEES) diu que "Algunos profesores han manipulado a los alumnos" i altres afirmacions sesgades per exposar que ara gràcies als graus els estudiants van a classe, estudien entre setmana, i vaja, acabés traient una conclusió: que no són uns dropos com ho devien ser abans (lo qual et fa pensar que tot el que diu no és del tot cert).

La CRUE (rectors espanyols) no vol Bolonya com a reforma a quasi cost zero i es queixa aquesta setmana pel tema de les beques, el finançament universitari (demanen 100 milions d'euros addicionals), el preu dels postgraus, i l'horari lectiu (aquí no hi estic d'acord). La majoria de posicionaments de la CRUE versades als mitjans estan recullides al bloc de l'Enric Canela: Els rectors exposen la seva postura sobre la convergència europea.

11. Debat sobre mi al Patatabrava.com (fòrum de facultat) d'una persona que per culpa de la avaluació continuada del Pla pilot a la facultat no pot estudiar i treballar alhora (i per això ara no estudia però si que ho farà quan tingui diners):

Te declaro persona non-grata, JGO! (del Rafa)

Jgo, lo siento tio, pero no eres un buen lider...

Careces de carisma y te excedes en retórica.

Dime jgo, podré el año que viene ir a estudiar? O la asamblea seguira siendo lo que ha sido los últimos años?
(...)

Contestació meva (jgo):

Jo no tinc la intenció de ser un líder, sinó d'aportar debat en el sí del moviment estudiantil i de tots els estudiants d'arreu de Catalunya. I això si que ho estic aconseguint.

Precisament de retòrica n'utilitzo poca perquè sempre intento ser clar, altre cosa és que me'n vagi per les branques perquè com tinc molta informació i no la sintetitzo això fa pesat molts dels meus escrits. En això tens raó però això no és retòrica.

Crec però que no t'has llegit gaires articles meus, perquè la teva forma de generalitzar sobre el moviment estudiantil, fa que caiguis en molts errors que tants cops he descrit. Si tu no vols que usem el teu nom, tant sigui el sindicat, la Assemblea, el moviment estudiantil en general; doncs em sembla molt bé, però si molts altres estudiants que si baixaren a les assembles del vespre i si treballen de matins. Els conec quan jo anava de tardes. Smurfy, tu també caus en la generalització al dir que tots són uns ganduls. No perdem de vista, que hi ha un sector que ha liderat les protestes a la UAB, però que en som molts més els que no ho hem pogut fer i que volem un canvi. Una re orientació del moviment estudiantil. Amb actituds poc constructives no farem res. Jo he defensat els estudiants en totes les reunions on he estat. Us ho ben asseguro, i ho continuaré fent, aquest cop sense que defensi al Rafa, si així com ho desitja.

Fa uns dies es va fer un debat a la ETC sobre finançament universitari i beques. Algú hi va anar? El varen promoure companys meus. Però no ha tingut el ressò que es mereixia, perquè van unir sindicats i joventuts de partits. Del PP a la Esquerra Independentista (aquests finalment no van assistir-hi). Segurament t'interessa el tema de les beques oi Rafa? Doncs a alguns com jo també, però a les assembles aquests debats no surten i no s'aprofunditzen, baixeu i canvieu les tornes, és responsabilitat de tots.

Estic una mica fart que tothom em demani canvis a la Assemblea i en la facultat, quan ningú baixa a la Assemblea per decidir-hi coses.


12. Altres notícies de la setmana: Professorat crític i entrevista a la Comissionada Blanca Palmada sobre la transferència de beques
.

Los criterios subjetivos de los 'rankings' internacionales de universidades
Se les reprocha que conceden mucha importancia a la investigación en materia científica, en detrimento de la enseñanza y de las ciencias sociales.

Sobre la Diferencia entre la Innovación y la I+D

Del bloc del Canela
'El Pla de Bolonya és un acte de normalitat i significa estar a Europa'

Perquè les competències en beques fa temps que haurien d’estar transferides.

Tenim una sentència favorable del Tribunal Constitucional del 2001, però l’Estat espanyol no les transfereix. De les 10 universitats de l’Estat a

mb un percentatge més baix de becaris n’hi 7 de catalanes. És escandalós. I l’altre problema és que els nostres estudiants no saben prou anglès.

I com es pot aconseguir millorar l’anglès dels estudiants catalans?

Anglès obligatori a totes les titulacions. I per a titular-se els estudiants hauran d’haver assolit un nivell que s’adapti a les necessitats de la titulació. Si aconseguim que els nostres estudiants parlin bé l’anglès, la qualitat científica de les nostres universitats està garantida.

Estaríem parlant d’incrementar les classes fetes en anglès?

Nosaltres recomanem a les universitats que la manera de millorar l’aprenentatge de l’anglès sigui a través d’assignatures impartides en aquesta llengua. Preferim això que enviar als estudiants a acadèmies.

Així per quin model lingüístic s’aposta a les universitats catalanes?

És un model trilingüe, on el català és la llengua pròpia d’ús general de les universitats. I es garanteix la seguretat lingüística, la promoció i la qualitat de la llengua. És la primera vegada que es vinculen els recursos a la promoció del català. I pel que fa l’anglès, nosaltres preferim que els màsters siguin en anglès i globals, que no pas en castellà que tenen un públic més concret.

Per culpa de la grip em vaig perdre aquest acte:

JEV DE LA UAB ORGANITZA UNA TAULA RODONA SOBRE EL FINANÇAMENT DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA
Joves d’Esquerra Verda aconsegueix reunir diverses joventuts polítiques i sindicats d’estudiants en una trobada per discutir sobre la universitat a la Sala d’actes de l’edifici d’estudiants de la Universitat Autònoma.

L’objectiu d’aquesta trobada, celebrada dimecres, ha estat situar el debat actual sobre el futur de la universitat pública entorn al finançament, perquè “si bé ja és un problema en el sistema actual, la situació no farà més que agreujar-se en el procés de convergència cap a l’Espai Europeu d’Educació Superior”, ha afirmat Gerard Sentís, responsable del grup de JEV a la UAB.

L’acte, que ha estat seguit per més d’una trentena de persones, ha comptat amb la presència d’algunes de les joventuts polítiques convidades (JNC, UJ i JSC, a més de JEV) i d’alguns sindicats (AJEC i AEP). La ponent de JEV, Delfina Rossi, ha declarat “que no es pot deixar de banda que la universitat ha de ser pública” i que s’ha d’entendre “dins d'un model global de sistema educatiu i de societat”. A més, ha recordat que “la despesa en universitats ha d’augmentar fins a l'1,6% del PIB i anar acompanyada d’un fort sistema de beques”. Per últim, ha posat de manifest la necessitat de revaloritzar la formació professional.

D’aquesta taula rodona en sortirà un document que serà enviat a tots els participants i als col•lectius de la Universitat Autònoma de Barcelona perquè tinguin l’oportunitat de donar-hi suport. Posteriorment, es farà arribar a la nova rectora, Ana Ripoll, per tal d’establir les bases d’un diàleg que s’espera que sigui constant i productiu.

Anàlisi del dimecres i del debat al bloc d'Histèries (d'un company de facultat): Debats, rollos i... torero ka mo milo

13. Una anècdota: la opinió de NNGG-UAB sobre les ocupacions


NGU-UAB denuncia que las protestas contra Bolonia se han convertido una lucha contra el derecho a estudiar

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic