El virus anti-bolonya s’estén

El virus anti-bolonya s’estén

A l’Estat espanyol, les mobilitzacions i protestes estudiantils de Madrid, València, Andalusia i Catalunya van prenent més força a través de diferents accions i discursos d’una forma cada vegada més coordinada. Pel que fa la situació d’avui a Catalunya, a la UAB les facultats més actives són Filosofia i Lletres i Comunicació (encara que es preveuen noves accions a altres facultats). El Campus Mundet, la facultat de filosofia i lletres del Raval, la facultat de Biologia i l’edifici històric són per ara els punts calents de la UB.

La reacció dels rectors

Davant aquest panorama, els rectors de les universitat espanyoles, conscients del caràcter estatal de la protesta, han demanat suport del Govern central alhora que aprofiten també per “colar” unilateralment les seves reivindicacions, que poc tenen a veure amb les del estudiantat.

Tanmateix els rectors de les universitats públiques de Madrid es manifestaran el pròxim 10 de desembre davant de la Conselleria d’Educació de la Comunitat de Madrid denunciant la reducció del pressupost per les universitat, la congelació de les partides per despeses corrents i personal, la disminució d’un 60% de la inversió i l’endeutament per la suspensió unilaterals dels pagaments per part de la Comunitat de Madird. Una de les denúncies que planteja el moviment anti-Bolonya és el subfinançament i l’endeutament de les universitats públiques.

Protestes, accions i propostes

A l’espera d’un referèndum legal i vinculant, a la UAB la Coordinadora d’Assemblees de Facultat i el Sindicat d’estudiants dels Països Catalans (SEPC) han organitzat un referèndum en el que es preguntava: “S’ha de congelar l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) i iniciar un procés de debat sobre el futur de la Universitat Pública?”. A la Facultat de comunicació, el passats dies 25, 26 i 27 van votar-hi el 35% dels estudiants, un 98,4% va respondre afirmativament.

A la tancada de l’edifici històric de la UB han fet una crida al professorat i al PAS per tal de començar a generar un espai ampli de participació amb tota la comunitat universitària.

El procés dels expedientats de la UAB continua endavant

Una de les demandes del moviment contra Bolonya és la retirada dels expedients dels representants estudiantils expedientats a la UAB. El passat dia 27 es va saber que els 33 expedients disciplinaris tres han estat arxivats i la proposat de sancions de la resta es troba entre un i 11 anys (en total sumen més de 85 anys d’expulsió). Com a conseqüència, el divendres 28 de novembre, una cinquantena d’estudiants de la UAB van baixar a les vies de Ferrocarrils de la Generalitat i van tallar la comunicació de trens durant una hora.

Per la seva part, un grup de professors i professores de la UAB han convocat una reunió el proper dimarts dia 2 a les 14h a la Sala de Juntes de LLetres una reunió dirigida al professorat per mirar de buscar una solució dialogada al conflicte.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic