La UAB segons les demandes del mercat

La UAB suprimeix Empresarials i crea uns estudis de banca

  1. Carreres com Genètica, Arqueologia i Musicologia s'afegiran a l'oferta
  2. L'ingrés en l'espai europeu d'educació superior origina els canvis
JORDI CASABELLA
BARCELONA
El ball de titulacions universitàries que s'acosta coincidint amb l'entrada d'Espanya en l'espai europeu d'educació superior l'any 2010 --una aposta que és equivalent en l'àmbit universitari al que va suposar en el seu dia la irrupció de l'euro per al mercat econòmic-- no té comparació amb cap altra mudança viscuda per les universitats, si més no en aquest últim segle. I n'hi ha prou amb un exemple. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) suprimirà a partir de l'any 2009 l'oferta de primer curs de la carrera de Ciències Empresarials, una de les que tenen més acceptació actualment, per substituir- la amb dues noves titulacions: els graus de Comptabilitat i Finances i Empresa i Tecnologia.
La diplomatura de Ciències Empresarials (tres anys teòrics de durada) és una de les carreres més demanades a Catalunya, i es troba situada darrere només de Medicina, Infermeria, Mestre d'Educació Infantil i Administració i Direcció d'Empreses. En aquest curs que comença ara, més de 2.000 nous estudiants universitaris van triar aquesta carrera com a primera opció.
Els estudis de banca que s'engloben sota la denominació de Comptabilitat i Finances (quatre anys) són un clàssic en diferents països europeus. A Catalunya, no obstant, ni tan sols s'impartien fins ara com a títol propi, és a dir, a preus no subvencionats i sense que s'expedís cap diploma oficial un cop s'arriba al final dels estudis. I això malgrat la demanda de professionals d'aquest perfil procedent del sector bancari.

DEMANDA LABORAL
La carrera d'Empresa i Tecnologia respon a la necessitat de formar informàtics que també disposin de coneixements del món de l'empresa, una tipologia que gaudeix d'un èxit creixent en el mercat laboral.
Els canvis arribaran a la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, on en aquest moment es fa Biologia, Biotecnologia (un dels títols del sistema universitari català que exigeixen una nota més alta d'accés, 8,56) i Bioquímica, que afegirà a la seva oferta les titulacions de Genètica i Microbiologia, habituals en l'espai europeu, però desconegudes aquí.
Entre les novetats que prepara la Universitat Autònoma de Barcelona s'hi inclouen els estudis de Criminologia com a carrera de grau, quan fins ara era una llicenciatura de segon cicle a la qual s'accedia després d'un primer cicle de Dret; la titulació de Musicologia, una raresa en el panorama universitari, que procedeix de la reconversió dels estudis d'Història i Ciències de la Música, també de segon cicle, i la carrera d'arqueòleg, inexistent com a títol oficial. Actualment, la majoria d'arqueòlegs són titulats en Història.
La vicerectora d'Ordenació Acadèmica de la Universitat Autònoma, Dolors Riba, va explicar ahir que la substitució del catàleg de títols --on la denominació i el contingut de la carrera eren proposats pel Ministeri d'Educació-- per un registre, on les propostes neixen de les universitats, està en l'origen d'aquest canvi "revolucionari".

------------------------------------------------------------------------------------------------

Dividir una carrera en dues és especialitzar-se. Això també va passar amb Polítiques i Sociologia i no em sembla pas malament si deixen com nosaltres un primer curs comú.

Una altra bona notícia són que millora la oferta en Biologia: dues carreres més.

Revolucionari vol dir passar de 2n cicle a 1r cicle? Revolucionari vol dir crear titulacions o variar-les segons el mercat laboral?

Realment comparar l'euro amb Bolonya, du al Procés de Bolonya a convertir-se en el que es va convertir l'euro: en una autèntica estafa. I així està sent.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic