La Gaceta opina

La universidad necesita más capital privado

Aquest és el titular de GACETA DE NEGOCIOS. Increïble, com és pot opinar només creant un titular. "Necessita"? Això és objectiu? Qui ho diu? Quines alternatives hi ha? És inevitable? Preguntes que tot professional s'hauria de fer abans d'escriure aquest penós titular, molt però que molt tendenciós.

Faltan patentes: Los éxitos de la ciencia española, sin salida

Això és un problema de que les patents són majoritàriament ofertes per empreses privades molt conservadores. Tal i com exposa l'escrit. Conservadores en el sentit de que no arrisquen, no parlen de "llarg termini".

Més notícies sobre universitat a l'estat espanyol:

Investigación público-privada : un conflicto de intereses

Discurs del Rector de la UB


Aquest discurs va ser interromput per CCOO. Alguns/es ho han criticat. Clar, és molt millor fer vagues a casa teva i sense que ningú li causi cap problema. Home, si se'l va tallar em sembla irrespectuós per la forma. Tot i això, era durant aquell mateix dia, quan hi ha els MMCC (el 4rt Poder) per pressionar al Rector en funcions de la UB. Ben fet CCOO!

Comunicat de la secció sindical de Comissions Obreres a la Universitat de Barcelona

Companya / company

Amb motiu de l’acte d’inauguració del curs acadèmic del sistema universitari català que avui 22 de setembre celebrava la nostra Universitat, la Secció Sindical de Comissions Obreres de la Universitat de Barcelona havia pactat amb el Rector J. Samitier, la intervenció en l’acte amb la lectura d’un manifest on es reflectien els greus problemes que actualment té el col·lectiu universitari de la UB.

Malgrat aquest acord, un cop iniciat l’acte, el Rector s’ha retractat del seu compromís i ha impedit la lectura del text que us adjuntem.

Creiem que aquest greu atemptat a la llibertat d’expressió per part del Rector en funcions és una demostració més de submissió del principal òrgan de govern de la UB a uns poders externs que cada vegada més, volen decidir el nostre futur i el de la Universitat Pública Catalana que defensem.

Salutacions,

Secció Sindical CCOO-UB

El discurs que volia llegir a l’acte és el següent:

Inauguració Curs Acadèmic 2008-9

Companys i companyes universitàries.

L’any 1933, ara fa just setanta-cinc anys, el govern de la 2a República va aprovar l’Estatut d’autonomia de la Universitat de Barcelona. Aquests dies celebrem el seu 75é aniversari. Als anys 30 alguns dels objectius que es marcava la Universitat de Barcelona eren els mateixos que ara ens plantegem: exigència i excel·lència universitària, caràcter públic de la Universitat i enfortiment de la democràcia.

Aquesta tradició va inspirar tant la Llei catalana d’Universitats, com els Estatuts de la nostra Universitat. En ells es diu que els objectius fonamentals de la Universitat són: la creació, transmissió i difusió de la cultura i dels coneixements, el foment del pensament crític i de la cultura de la llibertat i el pluralisme, l’enriquiment del patrimoni intel·lectual, cultural i científic de Catalunya, i la difusió del coneixement i la cultura a través de l’extensió universitària, la prestació de serveis a la comunitat universitària i a la societat i la formació continuada al llarg de tota la vida.

I s’afegeix a continuació que per al desenvolupament correcte de les seves activitats, la Universitat de Barcelona fa seus els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidaritat.

Avui, com durant la República, no tenim prou amb establir els objectius, si no que ens hem de preguntar què necessitem per fer-los realitat. Ens hem de preguntar, i ens preguntem, què ens cal per afrontar amb garanties les exigències de la Convergència europea (el conegut procés de Bolonya), i fins a quin punt s’està apostant de debò per enfortir la Universitat pública, o estem en una situació en la que els objectius que van fixar la Llei catalana d’Universitats, els Estatuts de la UB i que ja es van anunciar durant la 2a República, es converteixen progressivament en expressions retòriques buidades de contingut.

Des de la Secció Sindical de Comissions Obreres manifestem la nostra preocupació i crítica envers l’orientació que se li està donant a la Universitat pública catalana. També manifestem, en tant que representants dels treballadors i treballadores de la Universitat de Barcelona, la nostra preocupació davant la dificultat d’establir marcs de negociació i de participació universitària que permetin resoldre problemes que afecten directament al personal universitari i, al mateix temps, les reticències a complir els acords als que arribem.

Com ja sabeu, la UB presenta un dèficit endèmic que, any rere any, contamina el dia a dia de tothom que treballa en aquesta casa. L’actual equip rectoral va encarregar dos informes (informe Costas i informe Bosch) per tal de cercar mesures que permetessin trobar vies de solució no traumàtiques al problema. Aquests informes van fer una anàlisi econòmico-financera i van proposar actuacions per controlar i reduir el dèficit existent.

L’actual President del Consell Social no va acceptar aquests treballs i, amb el suport financer del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i la Comissionada d’Universitats, va encarregar a l’auditora KPMG un “Pla d’estabilització pressupostària” per la UB. No es tractava tant d’un desacord amb la part més objectiva: l’anàlisi econòmica, com d’un desacord amb les mesures proposades. Calia ser més dur.

Les conclusions i propostes d’actuació que fa el informe de la KPMG són duríssimes i del tot inacceptables. El Pla d’Estabilització proposa, entre altres mesures, organitzar la UB en 5 Campus; reduir les actuals 19 biblioteques a 5 (amb l’amortització de més de 60 llocs de treball); agrupar els 105 Departaments en Unitats superiors; externalitzar tasques de poc valor afegit per l’organització (exemple: Servei d’Esports, telefonistes,…), també es volen reduir plantilles a l’àrea d’informàtica, a les unitats de tallers de l’àrea de SSR, eliminar les Secretaries de Departament; per evitar problemes d’excedents de càrrega docent, anticipar l’edat de jubilació del PDI funcionari als 65 anys (amortitzant les places), tancar els Menjadors Universitaris i, en resum, CONGELAR I REDUIR LES PLANTILLES, de forma molt especial a algunes Facultats considerades deficitàries.

Segons KPMG, la seva proposta tracta d’incrementar l’eficàcia de la UB i de reduir costos, però, en realitat, és un informe que aplica criteris de rendibilitat empresarial a la Universitat i als serveis que presta, sense tenir en compte que la Universitat de Barcelona és una institució que dóna un servei públic que no genera benefici econòmic d’empresa. De fet, ja és significatiu que la Universitat depengui d’un Departament que es diu de “Innovació, Universitats i Empresa”. Per tant, és un informe que no té en compte els beneficis públics i socials que es deriven dels serveis prestats per la Universitat i que tracta l’àmbit universitari com si fos un mercat on no existeixen criteris de servei públic. A més, és un informe que ignora la realitat universitària i que és INVIABLE DES DEL PUNT DE VISTA SOCIAL I LABORAL.

El moment que han triat per fer públic aquest Pla d’estabilització ha estat forçat per la marxa del Rector Rubiralta. Tant fa que sobre la mesa n’hi hagi una RLT del PAS que contempla la creació de llocs de treball, ara més hipotecada, o un pla d’estabilització que afecta a tot el personal, directa o indirectament. Les retallades estan servides!

Una de les actuacions proposades és el tancament dels Menjadors Universitaris. Per ara s’ha obert la cafeteria i un servei de càtering, però el propòsit és tancar els menjadors universitaris, en comptes de veure quin servei està prestant, quins col·lectius l’estan utilitzant i buscar fórmules de finançament compartides que garanteixin un servei bàsic per la comunitat universitària com és el servei de menjador.

El que està en joc és el model d’Universitat que tindrem durant les properes dècades, el model d’Universitat en el que estudiarem i treballarem. Està en joc com s’aconsegueix que la Universitats sigui lliure, democràtica, justa, igualitària i solidària. Aquesta va ser la responsabilitat que es va afrontar fa 75 anys, aquesta és també la responsabilitat actual de tots nosaltres.

Demanem a l’Equip de Govern un posicionament clar sobre l’informe KPMG. Exigim la retirada de l’informe KPMG com a eina, o “full de ruta”, en la discussió de les mesures de millora de finançament de la UB.

Per afrontar els reptes que avui tenim plantejats:

1. Cal un finançament adequat, que posi la Universitat catalana al nivell dels sistemes universitaris europeus més avançats. I no a l’inrevés com ara succeeix.
2. Cal que les condicions de treball siguin adequades. Una part important de la plantilla encara no està estabilitzada. És inacceptable el manteniment de situacions de precarietat estructural que s’arrosseguen des de fa molt de temps.
3. Cal que l’activitat universitària sigui considera i valorada en la seva amplitud i no des d’una visió miop i reduccionista.
4. Cal que es pensi des d’una perspectiva plural com la Universitat es relaciona amb la Societat. La gran empresa és una part important de la Societat, però no és la Societat.
5. Per últim, cal que hagi informació i debat tant a nivell universitari com a nivell social.



Llegeixo a la revista “Cinco días” que un estudi de la patronal espanyola de la indústria del metall, indica que en algunes províncies espanyoles el sou mig d’un peó és superior al d’un llicenciat.


Facultats per a un sol alumne No estic d'acord amb el que exposa. Cal que hi hagi més demanda, doncs, incentivem-la!


Beques a Espanya


Dos models d'universitat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic