Interessant Editorial del Periódico

Universitat vindicant

Després d'un període certament convuls, sembla com si les aigües de l'ensenyament superior baixessin més calmades. En comparació amb la tensió que es viu en el camp de l'educació primària i secundària, les relacions entre l'Administració i les universitats han trobat punts de trobada, amb més diàleg i més capacitat per gestionar els problemes de manera conjunta.
Però la imminència de turbulències no és en absolut descartable. De fet, la presentació, poc abans de finalitzar el curs passat, del Llibre Blanc de la Universitat Catalana, a càrrec de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), va ser una seriosa presa de posició dels rectors davant dels temps que s'acosten. La inevitable adequació dels centres a les directrius del procés de Bolonya en un període màxim de dos anys, les previsibles mobilitzacions en contra seva, el dibuix i l'aprovació del nou mapa universitari, el tràmit de reforma de la llei d'universitats (LUC) amb una demanda de més autonomia universitària, i les eleccions a la UB, la UAB i la UPF dibuixen un panorama allunyat de l'aparent calma actual.
Per si això fos poc, el Pla de Millora del Finançament de les Universitats Públiques (2007-2010) aprovat per la Generalitat preveia uns 50 milions d'euros destinats a l'ensenyament superior que les universitats temen que es convertiran en simples engrunes. És previsible (i també lamentable) que les retallades pressupostàries afectin de manera radical un sector estratègic que, pel bé i el futur del país, hauria d'estar més ben dotat que mai. Aquest serà, sens dubte, el cavall de batalla del curs que ahir es va inaugurar oficialment.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic