Interessant bloc de la UAB. Interessant post.

Demagògia (?)

Llibre de castellà de 4rt d’ESO.

Representa que és a la RENFE i el diàleg fa:

Treballador: ¿Como desea la información sobre los horarios, en castellano o en catalán?
Viatjant: Me da lo mismo, ya que domino las dos lenguas.

Si ens fixem en aquesta vinyeta, la resposta del noi és legítima per la seva part, ja que dels dos idiomes en que se li ofereix la informació, a ell li és indiferent.

Ara bé, no caiguem en el parany de la demagògia.

I no perquè al noi li sigui indiferent en quin idioma rebre informació, això hagi de ser el normal en tothom.

Si bé és cert que hi ha castellanoparlants que decidiran en castellà, també n’hi ha de catalanoparlants que voldran rebre informació en català.

És per això que no crec que sigui un bon exemple per mostrar la diversitat lingüística d’Espanya, ja que aquí, en aquest exemple, es negligeix/s’oblida que les persones tenim una llengua materna, i que poca gent les dues, per no dir ningú.

Que després s’arribin a dominar totes dues amb bon nivell és una altra cosa, ja que hi ha gent que domina dues, tres o quatre llengües amb bon nivell, i per tant, el fet de conèixer i saber una llengua més o menys no depèn del país on estiguem.

El fet que m’ha dut a escriure sobre aquest tema és que la resposta del noi NO TÉ EN COMPTE que la gent prefereix rebre informació en la seva llengua materna.

I per tant, no es tracta de rebre informació en una o l’altra llengua, i de poder escollir segons en sàpigues més o menys, sinó que es tracta de rebre informació en la teva llengua materna, sobretot si el lloc on ets és llengua oficial i és un territori on històricament s’hi ha parlat, en el cas del català, en els Països Catalans.

Així doncs, per mi la resposta del noi hauria d’haver estat “qualsevol de les dues perquè les domino les dues, però prefereixo _____ perquè és la meva llengua materna”.

Estarem a Espanya, però som catalans i volem viure i viurem com a tals.

En cap moment volem més ni volem mal per ningú.

Volem respecte: respectar i que ens respectin

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic