Contestació a Enric Canela

Aquest és el post d'Enric Canela sobre els preus de les matrícules. Usa una "notícia" del diari del PSC-PSOE per referir-se a "l'abaratiment" dels preus de les matrícules. D'entrada si ara tindrem un primer cicle en comptes d'un segon cicle, el normal és que ens rebaixin el preu al preu real que tindria un primer cicle (una diplomatura). De segon, ja pagarem el triple de car el preu del màster per tenir un segon cicle, lo qual tampoc compensarà. I cal tenir en compte que un primer cicle són 60 crèdits antics, és cert, que no es poden comparar amb els crèdits nous ECTS perquè aquests comptabilitzen altres coses. Per tant encara és pitjor perquè abans no comptabilitzaven això i per tant no pagaves per estudiar a casa. Si hi ha menys crèdits vol dir que hi ha menys estudi, menys coneixement; per tant, si devaluen la titulació reduint assignatures és normal que baixin el preu. Si una llicenciatura eren 80 crèdits per curs i una diplomatura eren 60 crèdits per curs, és normal que si ara són 60 ECTS, el grau sigui una devaluació del títol i per tant te'l facin pagar menys car. Però això també és fals. Perquè tot i que hi hagi menys crèdits (i per tant es pagui menys), no vol dir que sigui més barat. Aquest any el preu per crèdit augmentarà un punt per sobre de l'IPC a la UAB.


A part de que crec que Enric Canela confon mercantilització amb elitització de la universitat. Que siguem considerats com a mercaderia no és pel preu de les matrícules sinó per la competència entre universitats i el mercat que es vol crear amb la educació.

Us deixo amb el seu escrit:

"Els “greus efectes” de la mercantilització universitària

Classificat com a: Universitat, Articles Enric I. Canela — enriccanela @ 5:29

Enric I. Canela

Es pot llegir a El Periódico que el Govern té previst aprovar en la seva reunió de demà, dimarts, el decret de preus universitaris per a l’any acadèmic 2008-2009 en què es fixa que, en el cas de la vintena de graus adaptats a l’espai europeu d’ensenyament superior, els estudiants hauran de desemborsar per un curs complet (60 crèdits) entre 795 i 1.155 euros, en funció del tipus d’estudis, segons ha pogut saber aquest diari.
En el cas de les ensenyances no adaptades a Europa, que segueixen constituint el gruix de l’oferta, les taxes oscil·laran entre els 848 i els 1.232 euros, és a dir, el 5,5% més que fa un any.

De fet hi haurà diferents preus per als crèdits en funció de si són ECTS o dels “antics”. De moment “la mercantilització” de la universitat està provocant un estalvi als estudiants i una pèrdua de recursos a les universitats. Mateix preu i més feina. Anem bé."

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic