Comunicat del Comitè d'Empresa del PAS Laboral de la UAB

Comunicat del Comitè d'Empresa davant l'acomiadament d'una treballadora
La fins ara directora del servei de publicacions de la UAB va ser acomiadada el passat dilluns 21 de juliol de manera fulminant i amb una justificació sense cap precedent a la UAB.
(Comitè Empresa PAS Laboral-UAB) [28.07.2008 13:29] - 29 lecturas - 0 comentarios


Companyes i companys,

La fins ara directora del servei de publicacions de la UAB va ser acomiadada el passat dilluns 21 de juliol de manera fulminant i amb una justificació sense cap precedent a la UAB.

Aquest servei està des de fa dos anys en un procés de re-estructuració que ja havia comportat el desplaçament de la direcció efectiva del servei de la treballadora ara acomiadada. Aquest desplaçament responia tant a replantejaments organitzatius com a la petició dels propis treballadors, vehiculada en el seu dia pel comitè d'empresa.

Aquests processos de re-estructuració son normals a la UAB i fins ara mai s'han tancat amb l'acomiadament de ningú. Aquest fet ja és molt greu en si mateix, però les circumstàncies concretes del cas el fan molt pitjor.

Encara que en el seu moment la Gerència va presentar un pla de re-estructuració en cap moment es va plantejar la re-ubicació professional d'aquesta treballadora ni, molt menys, se'ns va avisar de la voluntat d'acomiadar-la, ni de l'existència de cap raó organitzativa que ho aconselles. Simplement, desprès de mesos i mesos d'"stand-by" es cita a la treballadora, se li notifica el seu acomiadament des de aquell mateix moment, se li envia per buro-fax, se l'ingressa la indemnització legal per aquest casos ( la mínima de vint dies per any treballat), i s'entrega copia al comitè d'empresa. Una celeritat que ja voldríem trobar a l'hora de negociar acords però que només sembla existir quan es tracta de reduir al mimin les possibilitats de resposta davant d'un fet tant greu com aquest.

Aquest acomiadament es justifica amb "raons organitzatives" i econòmiques que, tal qual, es podrien aplicar a qualsevol servei o, fins i tot a qualsevol altre àmbit de la universitat. Amb una universitat en constant transformació gairebé qualsevol acomiadament és podria justificar amb frases com "davant la existència de causes organitzatives que ho justifiquen i en la necessitat de superar les dificultats que impedeixen el bon funcionament de la entitat, i per aconseguir una millor organització dels seus recursos i una major adequació d'aquests a les nostres necessitats d'activitat." Les justificacions econòmiques son que el ingressos estant minvant i que "cada any les despeses superen les de l'any anterior. Aquest efecte és degut principalment a la despesa de personal". Una descripció que, evidentment, aconsellaria el tancament del conjunt de la UAB.

El que no es menciona en cap moment és el fet de que aquesta sigui una plaça de lliure designació. Des del comitè d'empresa portem anys reclamant que aquest tipus de places estiguin vinculades al mantenint de la confiança sobre la persona lliurament designada i que quan aquesta cesi, cesi l'encàrrec de funcions o la relació contractual que s'ha construït sobre ella. Òbviament aquest aspecte no és menciona, per que, a quatre mesos d'un nou equip de govern, la Gerència, que és qui ha teixit aquestes justificacions, no esta disposada a que un nou Rector els pugui posar al carrer amb una indemnització de vint dies per any treballat.

Per totes aquestes raons demanem la retirada d'aquest acomiadament, la reanudació de les negociacions sobre els canvis organitzatius que s'han de fer al servei de publicacions i l'assoliment d'un acord sobre les places de lliure designació en els termes abans descrits.

Ben cordialment,

Comitè d'empresa del PAS-L de la UAB.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic