Article d'Especial Bolonya: Els universitaris treballen amb feines inferiors al que estudien.

Hi ha un “desacoblament” entre les facultats i el que demana el mercat laboral

Publicat per arxiubecaris a Juliol 28, 2008

“Josep Gonzàlez Calvet -professor del departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB)- explica també que hi ha un “desacoblament” entre les facultats i el que demana el mercat laboral:La societat demana perfectes idiotes, gent que treballi molt i cobri poc”. El professor de la UB culpa d’aquest desacoblament els empresaris, “que han anat al negoci fàcil”, i els polítics, peruna “falta de valentia per apostar per la tecnologia, per crear llocs de feina de qualitat. El que no té resultats a quatre anys vista, no els interessa”.

AVUI:”Un 30% dels llicenciats fan feines de categoria inferior”

Uns 340.000 catalans amb estudis superiors ocupen llocs de treball que requereixen menys qualificació. El desajust es deu a la creació d’ocupació de baixa qualitat.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Tots ho sabíem, no és nou, però és impactant. Per damunt de tot crec que a la universitat no es ve per trobar un lloc de treball amb bon sou (realment si però no hauria de ser així), sinó que es ve a buscar moltes altres coses, més importants i més prioritàries que aquesta. La funció de la universitat no ha de ser d'ocupació laboral. Jo crec que l'Estat és qui ha de cobrir les places que el mercat laboral privat no demanda, creant nous llocs de treball amb imaginació, eficàcia i utilitat, però clar, això ja és una altra reivindicació personal. A la universitat hi ha d'anar tothom que vol. Tothom que evidentment té uns mínims educatius. El fet de la ocupació és important però, no caiguem en l'error d'entrar en aquest discurs perquè podem sortir malparats. Llavors algú es pot preguntar: "i perquè no reduïm places en aquells títols menys demandats pel mercat privat i públic?"

No voldria que caiguem en aquest error. Qui té la culpa és el mercat laboral que ens fa treballar per sota de les nostres aptituds i per tant, no aprofita tot el nostre potencial, ja que no es basa en la teoria marxista de cadascú "segons les seves necessitats i aptituds". És el mercat laboral qui ens està estafant. La solució dintre d'aquest mercat tampoc és fàcil. El mercat privat es basa en els seus barems, el currículum no és aptituds i per tant sou, és punts per ocupar aquell lloc de treball. El sou ve després i no sempre és el que pertocaria.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic