L’ACUP presenta el seu Llibre Blanc en un acte protocolari tancat a la comunitat universitària

Avui 12 de juny ha estat presentat el Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya. Estratègies i projectes per a la Universitat catalana, a càrrec de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) en la que participen els rectors i les rectores de totes les universitats públiques de Catalunya (UAB, UB, UdG, UdL, UPC, UPF, URV i UOC). Segons els autors, a partir d’ara, s’obre un procés de consulta i debat en el si de la comunitat universitària i de la societat per modificar el que s’ha anomenat "el full de ruta de la Universitat de Catalunya " que aportarà "un punt de vista català a la reflexió europea sobre la Universitat".

L’esdeveniment s’ha celebrat al Paraninf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, i l’ha presidit el President de la Generalitat José Montilla. L’obertura anava a càrrec del rector de la UB Josep Samitier, i comptava amb convidats com José Mariano Gago, ministre de Ciència, Tecnologia i Educació Superior de Portugal, Luc E. Weber, expresident de la Conferència de Rectors de Suïssa, i Cristina Garmendia, ministra de Ciència i Innovació. La presentació, a càrrec de l’actual presidenta de l’ACUP i rectora de la Universitat de Girona Anna Maria Geli, ha consistit en una breu presentació sobre els aspectes més rellevants de l’estudi.

Cal destacar que a l’acte no ha estat convidat cap representant de l’alumnat o del moviment estudiantil. Front les protestes de l’AEP sobre aquest fet fonts de l’ACUP han assegurat que aquesta presentació era purament protocolària i que es realitzaran actes específics que no diferiran molt en el contingut, tot i que no està clar quin serà el format, composició i objectiu d’aquestes trobades addicionals.

El text preliminar (de 213 pàgines) consta de 7 capítols en els que es desenvolupen fins a un total de 64 estratègies i 73 projectes diferents emmarcats en 11 eixos:

  1. La Universitat de Catalunya.
  2. Una Universitat compromesa amb la societat, els valors democràtics i la cultura catalana.
  3. Una Universitat amb una formació de qualitat, centrada en els estudiants i integrada en l’Espai Europeu d’Educació Superior.
  4. Una Universitat intensiva en recerca i al centre del sistema científic, tecnològic i cultural.
  5. Una Universitat que sigui motor de desenvolupament, innovació i benestar.
  6. Una Universitat europea amb vocació global.
  7. Una Universitat al servei de les persones, que genera equitat i oportunitats de progrés.
  8. Una Universitat amb polítiques de personal àgils, encaminades a fomentar el talent i la confiança.
  9. Una Universitat basada en una àmplia autonomia institucional i un sistema robust de rendició de comptes.
  10. Una Universitat basada en un bon sistema de governança i una gestió eficient.
  11. Una Universitat amb un model de finançament adequat i basat en objectius i projectes.

Podeu consultar el resum executiu prement aquí.

D’entre les intervencions, cal citar com a més polèmica la de Luc E. Weber, que en el seu discurs ha descrit l’educació com "un privilegi" i ha citat la universitat americana com a model a assolir, i entre les seves qualitats ha destacat "la selecció d’estudiants per excloure aquells que no estan preparats per assolir el nivell exigit, millorant l’eficiència [rendiment acadèmic dels i les estudiants] i assegurant la qualitat de l’elit acadèmica", o un finançament diversificat "amb una gran part provinent de la matrícula dels estudiants i de les donacions tant d’antics alumnes com d’altres fonts de mecenatge", a banda de l’alta inversió privada. També ha descrit models com l’alemany, en el que assegura que es "potencia el finançament de les universitats elitistes punteres", condició al seu parer indispensable per l’assoliment de "l’única estratègia que pot aplicar la universitat europea: la societat basada en el coneixement".

Des de l’AEP creiem que és una falta de sensibilitat de cara a l’estudiantat presentar un document tan transcendent i tan llargament anunciat i esperat per la comunitat universitària en plena època d’exàmens. Altre cop no s’ha convidat a tots els col·lectius de la comunitat universitària (professorat, PAS i estudiantat), i el text base ha estat redactat en absolut secret en el si de l’Associació, fet que resulta simptomàtic en la manera de fer de l’ACUP i no augura un procés democràtic ni transparent, tal com s’ha assegurat repetidament durant l’esdeveniment. Ara fa mig any, representants de la PMDUP es reuniren amb la Conselleria i la Presidenta de l’ACUP i acordaren que la PMDUP seria escoltada per tenir en compte la seva opinió alhora de redactar aquest document. Malauradament mai es va cridar als estudiants a parlar, oblidant el compromís que es prengué en aquella trobada.

Un altre dels indicadors de que aquest procés dista molt d’aspirar a assolir una universitat veritablement pública i de qualitat és que entre els patrocinadors de l’acte hi trobem entitats bancàries privades com Caixa Catalunya i Banco Santander, com comença a ser massa freqüent.

Per tot això, des de l’AEP ens mostrem escèptics. Tot i així, anunciem que presentarem una anàlisi del document en breu i que farem el que calgui per ser escoltats. Entenem que el Llibre Blanc ha de ser un document de referència i per tant animem a tota la comunitat universitària, molt més enllà dels rectorats, i a la societat en general a criticar i esmenar aquesta proposta. Es necessària la implicació i el diàleg entre totes les parts. La "Universitat Catalana" som tots i totes! Què no ens la facin!

Per una universitat veritablement pública i de qualitat!

AEP-Associació d’Estudiants Progressistes

Barcelona, 12 de juny de 2008

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic