Primera notícia de Festa Major
Joan Gil Oliveras | Actualitzat el 25/08/2011 a les 16:28h
Expectació i força públic a les Descobertes del Museu Comarcal
Les descobertes del Museu Comarcal de Manresa. Foto: AjM
Quasi un centenar de persones, èxit de convocatòria
L'Associació per al Museu Comarcal de Manresa ja fa anys que du a terme aquestes activitats -en aquest cas, era la vintena- per la Festa Major de la ciutat. Tot i això, no s'esperaven quasi 100 persones. Això es va fer evident per la falta de cadires per seure. Unes 40 persones es van asseure al principi, i després van arribar unes quantes cadires més, fins que al final, menys de la meitat dels assistents van haver d'estar drets.
Bernat de Manresa, època mitjaval, heràldica, art funerari, etc.
No obstant això, l'activitat va ser prou amena pels visitants -pels asseguts i pels que van quedar drets-. Mentrestant escoltaven les diferents xerrades, els hi passaven unes quantes fitxes per complementar les explicacions. A l'inici fins i tot, hi va haver una petita prova. Una fitxa va ser passada per tots els assistents per ser omplerta. Eren els escuts de les principals famílies nobiliàries del Bages. Calia reconèixer cada nom per cada escut. Per exemple, un escut en que hi havia pinyes, era l'escut dels barons de Pinós o l'escut que hi ha en un carrer de Manresa en que hi ha dos mans apretades, és l'escut d'una família de juristes de l'època mitjaval, l'Amigant. Al descobrir les respostes, alguns dels assistents van demostrar saber-ne bastant. Va ser una petita activitat que va agradar força al fer participar al públic.
La xerrada emperò, es va centrar en explicar una peça del Museu poc coneguda -d'aquí, el nom, de "descoberta"-. Aquesta, la làpida sepulcral de Bernat de Manresa, fou el centre pel qual girà tota l'explicació de Mireia Vila i Cortina. Explicació resumida en una fitxa repartida a tot el públic. També es va parlar de l'art de heràldica (dels escuts), com a símbol de la distinció de la noblesa, i en l'aspecte més funcional, com a forma en les guerres per identificar el teu grup i els enemics a batre. També es va parlar de Bernat de Manresa, que era un "català" -un dels defensors del castell de Manresa, situat al Puig Cardener.
L'agraïment a l'ex regidor de Cultura
Al finalitzar la xerrada sobre la descoberta els visitants van poder veure la reformulació i reformes del Museu Comarcal de Manresa. Abans però, el regidor i l'alcalde van fer uns petits incisos al que veuríem. El regidor de Cultura, Calmet, i l'alcalde Valentí Junyent van agrair el treball d'Ignasi de Perramon, l'ex regidor de Cultura de l'anterior govern d'esquerres. Allà també hi havia l'ex director del Centre de Promoció de la Cultura Popular, R. Fontdevila, el regidor d'Esquerra, P. Culell, etc. El regidor actual va explicar algunes de les remodelacions a nivell de colors, plafons, web, documentació, recol·locació, etc, i l'actual director del museu va explicar que "encara no estava del tot acabat però que els agradaria rebre'n impressions i crítiques per millorar". Així, deia l'alcalde, els manresans "no viurem d'esquena al Museu". La gent va semblar quedar satisfeta i va sentir curiositat per uns plafons explicatius de la història del relleu natural de Manresa que es movien.
Dies 27 i 28 d'agost a les 11h.
Visita Teatralitzada: "Històries de la història del Museu"
Passeig pel Museu, per conèixer la seva història petita i gran a partir de les vivències que, en primera persona, ens explicarà un bon manresà de la primera meitat del segle passat
Dies 26, 27, 28 i 29
Divendres i dissabte de 10 a 14h. i de 17 a 20h.
Diumenge i dilluns de 10 a 14h.
Comentaris