Sobre el fenomen migratori
El fenomen migratori és un repte, no un problema. Les persones tenen dret a la lliure circulació com ho té el capital, sinó seria un greuge comparatiu. Òbviament cada territori s'estructura en base a unes normes de convivència que un ha d'adoptar o intentar canviar democràticament.
Tot fenomen social aporta avantatges i desavantatges, en aquest cas, ja que ens centrem en la nostra perspectiva (també caldria escoltar la del migrant), per la població autòctona. Avantatges: d'entrada, riquesa cultural.
Catalunya és efectivament la tercera regió del món que més immigració ha rebut en menys temps la última dècada i mitja. En una dècada i mitja hem crescut de 6 milions a 8 milions. La natalitat no ha estat la gran causant d'això perquè tot i la fecunditat alta de moltes nouvingudes, la fecunditat (majoritària) autòctona és molt minsa. Com arreu d'Europa, el creixement demogràfic ve per la immigració i no per la fecunditat dels autòctons. Venen molts nouvinguts joves en edat de treballar (i sobretot, amb ganes de treballar). Això és el que fa que sigui sostenible el sistema públic de pensions.
El problema de fons és que vivim en un país pensat per 6 milions, en què hi habiten 2 més. Les retallades socials de Mas i Zapatero no s'han revertit i sense recursos no es fan miracles. La immigració genera riquesa. Totes les nacions que s'han tancat en si mateixes (autarquia, proteccionisme, majors fronteres) han caigut en desgràcia. Llegiu el llibre "Per què fracassen els països?" Però la immigració, com tot procés d'adaptació i arrelament genera uns costos afegits (aules d'acollida, cursos d'integració, etc.).
El procés d'arrelament a Catalunya és un complet desastre i ho venim denunciant fa anys alguns que hem treballat en polítiques d'acollida. Ha millorat en algun aspecte (hem passat del NIE sense dret a treballar a que tots els NIE tinguin dret a residència i treball). L'acollida a Catalunya es fa per ser espanyol i en castellà. Això és un drama, perquè no volgudament, l'immigrant es converteix en un agent de desnacionalització. Jo he treballat (i fet hores extra no remunerades) per fer més cursos de català a Barcelona. Però el model català d'acollida no dóna resposta a la demanda de voluntat d'integració de molts immigrants. I sinó, per què es queden milers de nouvinguts sense plaça de català però no de castellà, a la mateixa Catalunya?
Si el catalanisme vira cap a l'extrema dreta, oblida't d'integrar ningú
Comentaris