Menys pressupostos, menys democràcia: desballestament de la Universitat Pública
El Govern català critica el Govern central pel mateix que els Rectors (ACUP) critiquen la Generalitat
![]() |
L'educació superior es veurà greument retallada. |
El Govern de CiU ha fet retallades per reduir el dèficit públic. A les Universitats serà del 10% i tot i que al principi el Conseller Mas-Colell parlava de reduir la despesa universitària amb "taxes de matrícula progressives segons el nivell de renda" (formula progressista i justa), al final, ha optat per fer pagar el doble o triple als repetidors. Entre d'altres mesures. També s'ha parlat, com informa el catedràtic E. Canela, de reduir el pressupost del sincrotró Alba. Exposat pel Conseller i la Ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia; fa uns pocs dies. A la UAB també hi hagut retallades per part de l'Equip del Rectorat: pàrquing de pagament, augment de la taxa complementària per l'ús del campus virtual, etc. Mas-Colell amb aquesta notícia de reduir el 20% del finançament a Universitats, ha posat altre cop als Rectors ha fer més "Plans de xoc" per reduir despesa universitària. El PDI i el PAS de la UAB ja n'estan informats per part de la Rectora, via correu electrònic oficial. És per això que s'esperen més retallades pressupostàries a la UAB, després del PRIM i del Primer Pla de xoc pressupostari. Cal recordar que el moviment estudiantil (CAF, EPICA i E-UAB) conjuntament amb bona part del PDI i del PAS de la nostra Universitat va presentar diverses mocions aprovades en l'últim Claustre en les quals demanaven que no s'apliquessin les retallades previstes (perquè anaven en una direcció antisocial i antilaboralista) i que es fessin un altre tipus de reduccions pressupostàries (reducció del sou del Gerent -que feia poc se l'havia augmentat considerablement-, etc.).
![]() |
Les subvencions a la CEOE no es retallen pas. |
Diners als bancs, eliminació impost de successions: aquí no es retalla

![]() |
En educació obligatòria (la bàsica) també hi ha "tisoradetes". |
Des del segon govern tripartit que la Universitat Pública no podia contractar nou professorat. Ara, el Govern de Mas demana reduir el professorat (un 5%) que ja treballa a les Universitats catalans. És un autèntica broma de mal gust. Ja hi ha hagut prejubilacions, jo en conec alguns professors que ja no exerceixen tot i encara tenir edat i virtuts per fer docència i recerca; com el gran professor d'Anglès, Jeroni Sureda.
També s'ha parlat de reduir el número de màsters. Però un 50%!!! (n'Enric Canela ho comenta en un article al seu bloc). Una cosa es reordenar el mapa de màsters, al qual hi estic molt d'acord, i l'altre posar un número concret i tant exagerat i amb tant poc temps. És que és el súmmum!!! I en educació bàsica, la consellera Rigau vol reduir milers de professors!!!
Segons informa un company de la UAB, en Cuquet, "a la UAB ja estan acomiadant a treballadors amb contracte indefinit." En Xavier Villalba parlava d'on es podria retallar: OPQ, SID'S, etc.
Mobilitzacions a Europa
El mateix Cuquet explica al seu bloc que a part de "l’últim anunci del nou Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, és d’una reducció del 10% en els pressupostos a les universitats, que es traduirà en un augment de les taxes als estudiants, la no contractació de personal nou després de jubilacions i la no cobertura de baixes temporals", a tot Europea hi hagut retallades (i n'hi haurà més) a la educació superior i que la resposta ha estat més manifestacions i més protestes que les poques que s'han fet aquí:
"Sí que han despertat, però, a molts altres llocs. Ja he anat comentant com ho han fet a Itàlia i el Regne Unit, i com s’està despertant una lluita universitària contra l’austeritat. Però les notícies es multipliquen: a Portugal, on fa poc hi va haver una enorme manifestació contra la precarietat, sembla que milers de professors poden perdre la feina; a Montreal, la policia utilitzava granades atordidores per dispersar les protestes d’estudiants contra l’augment de taxes; a Corea del Sud també protesten contra aquests augments; a la Universitat Pública de Navarra, centenars d’estudiants protestaven contra la nova normativa que els impedeix recuperar assignatures suspeses; a Xile tenen la sort que els propis rectors protesten contra el baix pressupost destinat a l’educació superior; i a Colòmbia, els estudiants lluiten contra la llei que permet a les universitats convertir-se directament en societats amb ànim de lucre. "
Comentaris