El "problema" de la capella de la UB

El moviment estudiantil de la UB,
concentrat en "perdre miserablement
el temps amb autèntiques ximpleries".
Quasi completament d'acord amb la postura de la Federació Nacionalista d'Estudiants de Catalunya (FNEC) sobre la capella de la UB:

"El debat sobre la capella de la UB és una problemàtica fictícia. Ha aparegut del no-res i ha creat un conflicte inexistent. Des de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) així ho hem denunciat des del primer dia. Existeixi la capella des del 1988 i, fins ara, no havia generat cap mena de confrontació.
Alguns sindicats d’estudiants, però, han entomat aquesta qüestió com si es tractés d’un element vital pel desenvolupament de la vida universitària. Mentre uns la defensen a ultrança, uns altres la voldrien enderrocar. És sorprenent que, després de més de 20 anys instal·lada a la universitat, sorgeixi ara aquest conflicte. 
Ara, el que és realment preocupant és que mentre s'està discutint sobre la capella s'estan deixant de banda els veritables problemes i mancances de la universitat. El problema de la universitat no és la capella. No ens enganyem. Abans de debatre sobre temes superflus hauríem de parlar de la retallada de recursos que pateix la universitat, la poca rellevància que té en el panorama internacional o la poca valoració dels actuals títols universitaris."
No estic d'acord del tot amb el seu posicionament, per dos qüestions elementals. Tot i que no sigui el tema més important a debatre -completament d'acord-, qualsevol tema ha de ser debatut a la Universitat Pública i més si pot estar relacionat amb la relació entre ciència, aconfessionalitat, pluralitat i funcions socials bàsiques de la Universitat Pública. Ara bé, això no té res a veure amb els plans d'estudi -per tant, no toca el cor de l'essència universitària-; sinó que estem tractant de l'ús d'un espai públic. És també per aquesta raó, que no el trobo un debat superflu, com al final de la meva carrera no vaig trobar superflu debatre sobre l'ús del Local d'Estudiants per part de l'Assemblea. És interessant debatre tots els temes i arribar a posicionaments concrets. Tot i això, la FNEC té raó en que no hauria de ser un greu problema per encendre aquest debat i moviment estudiantil contrari (més que a favor) quan hi ha altres qüestions molt més urgents. 

Cal exposar que a mi no em desagrada l'idea -com passa amb el SAFOR de la UAB- d'un local on els estudiants -de totes les confessions (i recalco això)- poguessin resar i fer-hi els seus cultes religiosos. Forma part de la realitat de molts estudiants (jo no ho faria en un espai universitari, però no sóc jo qui hagi de jutjar on fer-ho i on no fer-ho-). I s'ha de normalitzar aquest fet, com la presència en el debat universitari dels col·lectius minoritzats, com per exemple els LGTB. Considero que a la Universitat Pública plural que jo m'imagino que ha d'existir, tots puguin expressar lliurement les seves sexualitats i confessions. Es tracta doncs de que la Universitat Pública hi pugui conviure tothom.

El Servei d'Atenció i Formació Religiosa de la UAB (SAFOR) no és res més que una associació estudiantil que no es pot registrar com a tal a l'ETC de la UAB, i que té un local de l'associació -com totes les associacions amb molts membres i una rellevància important, haurien de tenir-. Aquest local, doncs hauria de ser usat com es vulgui -respectant uns mínims- pels estudiants que s'agrupen per voler-hi resar.

La cultura catalana era molt present abans
a la FMUAB. També calia doncs marginar
aquesta expressió social?
Entenc doncs que són dues coses diferents. A la UB hi ha un conveni amb l'Església catòlica per tenir un espai universitari amb capella per fer misa (això deu ser un "sacrilegi" per molts puristes anticlericals!); i a la UAB, hi ha un local d'una associació estudiantil que ofereix un servei religiós. Aquesta capella estava situada en un altre lloc fa uns anys i ara l'han situada més visiblement en algun dels passadissos de la UB on hi passen més estudiants. D'això, alguns sindicats n'han fet la "gran batalla". Doncs que vulgueu que us digui: em sembla una parida molt gran i per això no havia escrit cap opinió al respecte fins a dia d'avui. 

Tot espai públic amb criteris d'exclusió -com els de formar part d'una associació estudiantil- és usat de forma no universal (no tothom hi pot entrar ni fer-hi activitats perquè està cedida a un col·lectiu concret). Amb aquest criteri jo posaria al mateix nivell el local d'un sindicat d'estudiants a una Universitat Pública al fet de tenir-hi una capella dintre d'aquest. Alguns diran que els sindicats d'estudiants fan una feina de representació estudiantil molt important a la Universitat, i els donaré la raó. Però el grup excursionista de la UAB quina funció universitària fa a la UAB per tenir un local a l'Edifici d'Estudiants? Altres em contestaran que l'esport és molt sa i que va molt bé per estudiar i mil arguments que segurament tindran molta raó. I doncs, els que creuen en la religió no poden treballar el seu esperit i omplir-lo de joia? No és això, similar a l'esport pels que no hi creuen? És més, no és incompatible perquè són dues formes diferents d'omplir-te d'energia interior positiva.

Una Universitat plural i per a tothom
No ens enganyem: a Catalunya encara hi ha un sentiment anticlerical que fa pudor a socarrim, i que alguns estudiants tenen inserit. Confonen Església amb Poder. Veuen la religió com una forma de control social i opressió del sistema capitalista. I no ha estat ni és sempre així. La religió cristiana a Amèrica del Sud ha contribuït -amb els casos de la Teologia de l'Alliberament- a organitzar els pobres en contra de les classes poderoses.

A més d'això, el que cal a la Universitat Pública és reflectir i acceptar l'expressió de la realitat diversa de la societat. No m'agrada la gent que exclou i margina expressions de la realitat dels estudiants: aquí tothom ha de tenir el dret de sentir-se a gust estudiant a la Pública i ningú té el dret de dictar on estan els límits de la llibertat d'expressió en termes de religiositat, i en d'altres també d'igualment importants.

El que sí m'ha agradat de tot plegat, és el que informa el meu antic sindicat (AEP): s'ha fet públic el Concordat de l'Església catòlica amb la UB. Com més transparència; millor.

També estic d'acord que la sala hauria d'estar oberta a totes les religions; tal i com diu l'Assemblea de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB on s'ha reemplaçat la capella: "Ara, aquest espai té un caràcter privatiu i excloent, que obre tan sols una hora a la setmana i que genera un tracte privilegiat a una confessió religiosa." Ara bé, això de dir que s'usa de forma privativa i exclusiva: i com s'usa la sala de l'AEP, del SEPC i totes les altres? I pot entrar tot quisqui? És que flipo amb les parides que es poden arribar a dir. 

A més, des d'aquesta assemblea assenyalen la necessitat d'eliminar-la perquè allà hi anava una sala d'estudi:

MANIFEST
Durant el curs 2008-2009 i amb l’objectiu de disposar d’una aula d’estudis, l’estudiantat de la Facultat d’Econòmiques UB, organitzats en assemblea, van dur a terme un procés de reivindicacions per posar de manifest els seus interessos. Una de les facultats més grans de Catalunya no comptava encara amb un espai de funcionament i d’ús per a tots els i les estudiants. A causa de la pressió estudiantil, finalment l’objectiu es va assolir i l’aula d’estudi va entrar en funcionament.
A dia d’avui, i amb el consentiment del Deganat de la Facultat, aquest espai ha estat reemplaçat per una capella. És a dir, les raons privades s’han imposat a les raons públiques. Ara, aquest espai té un caràcter privatiu i excloent, que obre tan sols una hora a la setmana i que genera un tracte privilegiat a una confessió religiosa. La realitat es que des dels anys vuitanta la UB manté un conveni amb l’Arquebisbat de Barcelona i, amb motiu d’aquest, la UB està obligada a cedir terrenys i espais a l’Església.
L’Assemblea de la Facultat considera aquesta situació com intolerable i impròpia d’una institució pública com és la Universitat de Barcelona. Creiem que aquesta ha de continuar en el camí ja iniciat però insuficient d’abandonar herències ideològiques del passat, i aprofundir en el seu caràcter públic i laic. Està a les nostres mans, estudiantat, professorat i treballadors i treballadores, construir una universitat per a tothom.
És per això que, davant aquesta situació, exigim:
  1. Disposar d’un espai d’ús i funcionament propi de tot l’estudiantat en que es puguin compaginar diferents activitats.
  2. L’eliminació immediata a la Facultat d’Economia i Empresa de la capella.
  3. La supressió del conveni que la UB manté amb l’Església Catòlica.
Dijous 25 de novembre de 2010
-Assemblea de la Facultat d’Economia i Empresa-

Això és una excusa barata: acabem amb tots els locals per a associacions d'estudiants i tindrem desenes de sales d'estudi! És més, quan diuen per fer-hi totes les activitats no s'adonen que eliminar la possibilitat als que volen resar si no hi ha una capella? O no volen que es faci aquesta activitat dintre de la Universitat?

Per què hauria de ser incompatible tenir una sala religiosa, amb sales d'estudi i locals per a associacions d'estudiants a la UB? Aquest és el meu plantejament i l'inici d'un debat sincer al respecte d'aquest tema, que la veritat, no és prioritari.


Postures com les de la Coordinadora d'Assemblees de la Diagonal són, profundament contestables per la seva incoherència:
"La nostra posició com a estudiants de la Universitat pública és la de defensar la llibertat per a tothom, cosa que implica sense cap mena de dubte l’eliminació d’espais exclusius i privatius, com pot ser, la pràctica religiosa (..) La laïcitat és la característica pròpia d’un espai realment públic, obert a tothom i sense cap tipus de privilegi confessional (..) Que s’aturi l’activitat religiosa en els espais destinats al culte de dins de la universitat fins que aquesta decisió no estigui pressa"
Podria entendre que tampoc és prioritari tenir un local per resar a la Universitat, com també entenc que aquest debat no és prioritari; però no veig que els arguments "privatiu" i "exclusiu" només siguin "propietat" de la capella de la UB. Com he exposat abans, d'altres espais tampoc estan oberts a tothom que en vulgui fer ús. Per exemple, els locals d'associacions d'estudiants, els laboratoris pels estudiants de Ciències (els de Socials no els podem usar!), etc. Alguns diran que tothom pot formar part d'una associació i per tant, fer ús d'aquest local associatiu. Jo crec que és el mateix que una sala religiosa. Tothom en pot fer ús si hi creu (tant en el que hi reivindica el sindicat d'estudiants, com en el que es practica en la capelleta de la UB). És més, què vol la Coordinadora? Un espai sense privilegis confessionals, o que no n'hi hagi cap d'espai per aquestes confessions? Jo aposto per la segona; per tant, intentem parlar clar des del principi. I no fer-nos trampes.


El laïcisme universitari és excloent
I és que al darrere de tot això hi ha un concepte de laïcisme que no em satisfà gens, perquè la seva definició, sí que és exclusiva. En aquest concepte del que és laic, la religió no té espai per expressar-se públicament, i per tant, té poca presència socialment visible. És una estratègia anticlerical i anti tota religió per tal de marginar la presència de les comunitats de fe, també a la Universitat Pública. Però el que és pitjor: privilegia un tipus de creença; aquella que no creu en res (l'ateisme que no agnosticisme); ho sigui, el Dogma de la Ciència. Aquesta creença de no creure en res (o de negar la religió) sí té espai -marginant la resta- a la Universitat. Aquesta postura sobre el laïcisme és la que fa uns dos anys vaig prendre; des de llavors estic d'acord amb l'aconfessionalitat, i no pas -com havia cregut i dubtat- amb el laïcisme. Jo no dic que posin elements bíblics als plans d'estudi (ans al contrari!) ni cap ximpleria, a la qual estic acostumat a respondre quan plantejo la religió en l'àmbit públic en la lògica amb la que sovint ho poso sobre la taula.


Per exemple, m'estimo més aquest plantejament i priorització de les lluites estudiants que es fa des del Consell de l'Alumnat de la UB: "El Consell de l’Alumnat exigeix sales d’estudiants a totes les facultats".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Torno a reobrir el bloc

Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia? (Part 2)

Per què no s'ha de votar Ciutadans?