Les notícies més destacades de la setmana (a 3 de març)

I seguim recopil·lant les notícies més destacades de la secció del programa de ràdio que condueixo "Gintònic de tarda".
Una fotografia del segon programa conduït per aquestes boniques
periodistes amateur.

Notícies comarcals / Sallent / Manresa
L'ICL Manresa continua la seva ratxa i guanya a Osca de forma consecutiva el seu sisè partit
Avui l'equip de basquet manresà ha aconseguit una  victòria esportiva important davant de l'equip aragonès d'Osca, la sisena victòria consecutiva.
Notícies nacional catalanes / Notícies de l'Estat / Presos polítics / Procés sobiranista
El raper Pablo Hasel és condemnat a 2 anys de presó per enaltiment al terrorisme i injúries a la Corona
La Secció Primera de al Sala del Penal de l'Audiència Nacional ha valorat una cançó i les piulades a twitter del raper lleidetà Pablo Hasel com a delictes d'enaltiment al terrorisme, calúmnies a Institucions de l'Estat i injúries a la Corona. Per aquest motiu estarà 2 anys i un dia a la presó, així com haurà de pagar una quantiosa multa econòmica. La magistrada Manuela Fernández de Pardo va voler fer un vot particular portant la contrària a la resta de magistrats expressant que no ho considerava delictes d'odi, i que per tant no havia de ser condemnat.
Tan Hasel com el seu company raper Valtonick, també condemnat a anys de presó per les seves cançons, duran aquestes sentències judicials al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.
Apel·lar als tribunals internacionals era molt comú en el cas dels independentistes bascos, fóssin terroristes d'ETA o no, durant la pitjor etapa d'ETA i els GAL. L'advocat dels presos polítics sobiranistes i relator especial per als drets humans a la ONU, Ben Emmerson ha dut al Regne d'Espanya davant el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides per violar els drets bàsics del seu defensat, el President Puigdemont, recollit en la Declaració de Drets Humans i el pacte de Drets Civils i Polítics.

Notícia de l'Estat espanyol / Notícia nacional catalana / Moviments socials
Els jubilats espanyols i catalans es manifesten per una millora en les pensions públiques
Convocats per la Coordinadora estatal de pensionistes, una marea de jubilats i prejubilats, milers en cada gran ciutat de l'estat com Barcelona i Madrid, s'han manifestat criticant la pujada del 0,25% de les pensions que no s'iguala a la pujada de més de l'1% de l'IPC (l'Índex de Preus al Consum). El Ministre d'Hisenda Cristobal Montoro i el president espanyol Mariano Rajoy han declarat que no hi ha marge pressupostari per augmentar les pensions i han recordat que el govern de Zapatero les va congelar, i per tant, no les va incrementar gens. No obstant això el secretari d'hisenda espanyol ha indicat que podria ser possible un petit increment però amb un acord en el marc del Pacto de Toledo, per tant, amb el vot favorable del PSOE. L'oposició ha criticat la minsa pujada i tan Podemos com Ciutadans recorden que cal millorar els sous de la població activa actual que és qui paga les pensions actuals, i Podemos també ha expressat que a diferència de la proposta liberal de PP-Ciutadans les pensions no s'han d'equilibrar a la situació econòmica -que per cert, indiquen que si fos així també haurien d'augmentar força més les pensions tan contributives com no contributives; sinó a l'IPC, per tal de mantenir la capacitat de compra de primeres necessitats.
Cal esmentar que per primera vegada, una manifestació ha desbordat la muralla policial davant del Congrès de Diputats i s'ha pogut veure a gent gran apartant tanques per poder concetrar-se davant dels lleons d'aquest edifici. Una fotografia històrica pels moviments socials als quals, a diferència dels pensionistes, se'ls ha impedit concentrar-s'hi davant i a alguns convocants com els líders dels indignats de Rodea el Congreso han estat multats econòmicament. Cal recordar que una bona de bossa de votants del PP són els pensionistes espanyols.

Notícia internacional / EUA
Continuen les mobilitzacions estudiantils per regular la venda d'armes als Estats Units
Després del darrer tiroteig en un centre educatiu, els adolescents i joves nord americans estan liderant les protestes contra la venda d'armes als EUA. S'hi sumen familiars d'algunes víctimes i molts ciutadans nord americans més.
El president nord americà Donald Trump es va reunir fa dues setmanes amb algunes famílies de joves assassinats per algun company armat i desequilibrat per tractar la problemàtica als centres educatius. La seva proposta després d'escoltar-los va ser armar als professors però n'hi havia un a la sala que li va dir que això empitjoraria la situació i que ell ja tenia prou responsabilitats com per afegir-lis d'extres. Mentrestant alguns ex defensors ferms de la tinença d'armes privades han gravat com destrossaven les seves i reclamàven una major regulació i control d'armes. En tot cas, el nivell de mobilització social és continu i sembla que es pugui produïr un canvi substancial de la facilitat per comprar armes recollit en la II esmena constitucional, esmena que molts ciutadans veuen com a base de la seva llibertat individual i llibertat nacional com a país. La protecció d'aquesta llibertat individual és segons ells garantida per tenir armes.

Notícia nacional catalana / Procés sobiranista / Presos polítics
La CUP-Crida Constituent s'abstindrà en la proposta d'investidura de Jordi Sánchez acordada per Junts per Catalunya i ERC
Després de més de dos mesos de negociacions polítiques entre Junts per Catalunya (i PDECAT) i ERC per la investidura, i d'estira-i-arronses, els dos grans grups parlamentaris independentistes van arribar ahir a un consens per investir Jordi Sánchez -el qual els jutges podrien impedir-li assistir al Ple tot i que JxCat i ERC recorden que un etarra si va poder anar a votar en una investidura al parlament basc.
S'han barallat diferents noms, com Oriol Junqueras, el qual ERC ha volgut recordar seguint una lògica legitimista -per jerarquia de l'anomenat govern legítim, ja que seria el següent en la línia de govern com a exvicepresident al consensuar que no es pot investir al president exiliat. Mentrestant, i seguint els avisos del Tribunal Constitucional, la CUP ha retirat una proposta parlamentària per revalidar la DUI -pressionada per JxCat i ERC. I alhora han votat una resolució que legitima a Carles Puigdemont com a president legítim del país, ja que seguint els consells dels lletrats del Parlament, la Mesa del parlament va aplaçar el ple de la seva investidura. I és que el president Carles Puigdemont aquesta setmana ha acceptat que un altre candidat de JxCat sigui investit com a president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Sánchez. A canvi, ERC i JxCat han acordat constituïr un Consell de la República presidit per Puigdemont amb els membres del govern autonòmic a l'exili que s'encarregui de la internacionalització del cas català, del Procés sobiranista.
Tot i això, sona Elsa Artadi, de JxCat, com a darrera opció a presidenta a llarg termini si tècnicament i judicialment els empresonats, exiliats i encausats se'ls impedeix poder ser presents presencialment al ple o els empresonen després d'un temps.


Notícia positiva / Presos polítics / Llibertat d'expressió / Repressió espanyola
El Tribunal Suprem absol a Cassandra pels seus tuits

El Tribunal Suprem absolt de la condemna a un any de presó per delictes d'odi a l'activista social Cassandra Vera. L'havien condemnat per la seva piulada ofensiva mofant-se de l'atemptat d'ETA que va patir l'aldmirant i ex president espanyol durant la dictadura Carrero Blanco.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic

Resum de la setmana: Els estudiants diuen No al Pla de Bolonya i Vaga de fam a la UAB