Les notícies més destacades de la setmana (a 24 de març)

Una de les darreres entrevistes. En aquest cas, al portaveu de
Salvem TV3 del Bages.
Aquestes són les notícies més destacades del cap de setmana abans de la Setmana Santa.

Recordem que en aquest cap de setmana no farem programa.

NOTÍCIA COMARCAL / ONGs / PROCÉS SOBIRANISTA
Sor Lucía Caram denuncia que “els pobres han estat les principals víctimes del 155”
Mentrestant l'abat de Montserrat i el bisbe de Solsona, Josep Maria Soler i Xavier Novell els neguen l'entrada a la presó d'Estremera per visitar els presos polítics, els Jordis, Junqueras i Forn; Sor Lucía Caram expressava que els pobres han estat les principals víctimes del 155. Això ha comportat vàries crítiques dels mitjans de comunicació espanyols com OKDiario. 

I és que des de finals del mes anterior, que els clergues catalans van firmar un manifest reclamant que es formés govern i diàleg a l'Estat, l'Esglèsia catalana està molt activa darrerament opinant en la política catalana.


NOTÍCIA NACIONAL CATALANA / PROCÉS SOBIRANISTA / POST-PROCESSISME
Primer ple d'investidura sense majoria per fer president el candidat Jordi Turull, de Junts per Catalunya

L'oposició parlamentària als partits sobiranistes va donar molta importància i reclamàven com més ràpid millor, investir president i poder tenir un govern autonomista com dèien ells “efectiu”. Tot i això, aquest dijous hi havia ple d'investidura i com era evident el bloc del 155 i Catalunya en Comú van votar que no. El president a l'exili va fer aquestes declaracions a la CUP-CC (youtube.com/watch?v=CYAvrlQALLE) però la CUP va decidir no votar a favor i recordar que el seu candidat a la presidència és precisament Carles Puigdemont. També va dir que s'havia acabat el Procés sobrianista.

Jordi Turull va ser l'escollit per ser investit com a president del govern català i va fer un discurs com va dir el portaveu del PSC-Units per Avançar “molt semblant als que feia Pujol, de llistat telefònic”, parlant de que havia fet cada Departament l'anterior legislatura. Durant la mateixa setmana, Carles Campuzano, diputat del PDECAT al Congrès de Diputats, ha recordat que “Ningú pot pretendre fer efectiva cap república només amb el suport de la meitat dels catalans”. Alhora, Jordi Turull no ha fet cap referència a la República o al mandat democràtic del referèndum unilateral sobre la independència. Per això, Carles Riera, de la CUP ha explicat la seva abstenció i no els vots a favor que necessitava el candidat convergent per ser investit president. 
Pel que a la oposició, Arrimadas de Ciutadans va dir que “qui havia trencat la convivència (segons ells), no podia ser investit per recosir-la”. Domènec dels Comuns proposava fer una moció de censura a Rajoy i el PSC i el PP es felicitaven perquè JxCat havia abandonat el projecte independentista. 

NOTÍCIA NACIONAL CATALANA / MOVIMENTS SOCIALS / PRESOS POLÍTICS / DRETS CIVILS 
Jornada de concentracions i protestes arreu del país després dels últims diputats catalans empresonats

El jutge Llarena va decidir ahir posar en presó preventiva sense fiança tan a Turull com a la resta de consellers de l'anterior govern sobiranista; representants legítimament elegits en les eleccions del 21D que se'ls està investigant per malversació de fons, rebel·lió i sedició, tot i que no hi va haver violència durant tot el Procés sobiranista per part de l'independentisme institucional i social. Marta Rovira que no fou consellera, però també havia d'anar a la presó, va decidir agafar el camí de l'exili. 

Arreu del país hi va haver concentracions pacífiques, cap de silenciosa, plena d'indignació i crits de llibertat i de solidaritat amb els presos polítics sobiranistes; així com talls de carreteres i intent d'ocupació d'establiments públics que va finalitzar a la capital catalana amb una forta càrrega policial amb 35 ferits, un dels quals ha perdut una part de la visió d'un ull. 
A Manresa es va dur a terme una concentració multitudinària a la plaça de l'Ajuntament per ANC, CDR i Òmnium amb paraules de l'alcalde contra l'empresonament per raons polítiques dels últims dirigents sobiranistes investigats. La jornada va acabar amb una marxa organitzada pel CDR manresà fins als jutjats de la ciutat on es van tirar ous a les façanes contra les decisions de la justícia espanyola. 

També ha aparegut Querellats per la República, que ha aconseguit més de 12.000 adherits al canal de difusió de telegram [actualment ...]. S'han activat escoltant la opinió de juristes i experts en constitucionalisme, catalans i espanyols com Pérez Royo i molts d'altres, que consideren o bé que els líders del Procés són presos polítics o bé que el jutge està querellant i incomplint les pròpies lleis espanyoles en tota la instrucció que els ha empresonat preventivament. I és per això que s'han organitzat per portar-lo a ell davant la justícia espanyola i el col·lectiu d'advocats contra la catalanofòbia i els atacs als drets civils dels catalans, Drets, també s'hi ha afegit per assessorar-los. 

NOTÍCIA INTERNACIONAL / POC MEDIATITZADA 
Facebook és denunciada per una altre filtració de dades privades dels seus usuaris mentrestant Telegram ha d'entregar les seves dades de xifratge al govern rus 

Entremig de tots els escàndols d'espionatge, filtració d'informació i ajuda del govern rus a la campanya de Donald Trump per acabar sent president dels EUA, la Comissió Federal de Comerç dels EUA ha obert una investigació a la xarxa social Facebook per una possible filtració de dades de 50 milions d'usuaris per ajudar també la campanya del candidat del Partit Republicà. Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, ha tardat uns dies a fer declaracions públiques en explicar si era certa o no aquesta violació del dret a confidencialitat de la companyia. La idea bàsica és que les empreses que van oferir les dades dels usuaris de Facebook i amb les que col·labora SCL Group / Cambridge Analytica, Christopher Wylie i Aleksandr Kogan, ens van certificar que van destruir les dades en qüestió. Si en canvi, ho hagués sabut, haurà de pagar una multa millionària per possible filtració de dades. 

Alhora, el gran competir de Whatsapp, Telegram ha rebut l'ordre del Tribunal Suprem de Rússia perquè la companyia de missatgeria instàntanea d'origen rus entregui les claus de xifratge perquè el govern de Putin pugui espiar als ciutadans “en pro (segons diuen ells) de la seguretat nacional”. La Comissió Europea voli fer el mateix amb Whatsapp però de moment hi ha estira-i-arronses legals. Pavel Durov, el cap de la companyia de Telegram, de moment, no ha acceptat la sentència judicial russa 

NOTÍCIA INTERNACIONAL / POC MEDIATITZADA 
El govern nord americà prohibeix la circulació del Petro als EUA

El president dels EUA Donald Trump ha firmat aquest dilluns un decret que prohibeix a ciutadans i empreses nord americanes negociar amb la criptomoneda Petro que va impulsar el govern de Veneçuela i que es recolza en els recursos naturals del país (gas, or i cru) perquè consideren que pot ser un element per saltar-se les sancions econòmiques dels EUA contra el país.
Així van explicar la notícia a la CNN: expansion.mx/economia/2018/03/19/eu-prohibe-a-sus-ciudadanos-negociar-con-petro-la-criptomoneda-venezolana
Alhora, Telegram està ideant la seva pròpia criptomoneda, anomenada gram, amb xifratge de seguretat de la companyia de missatgeria instàntanea, sumant-se a la onada econòmica de crear monedes electròniques que anem seguint a Gintònic de tarda.

NOTÍCIA INTERNACIONAL / TTIP / CENSURA / ÈXITS SOCIALS / NOTÍCIA POSITIVA 
El tribunal d'arbitratge del tractat comercial entre d'Holanda i Eslovàquia entre multinacionals i estats no és legal

Tot i que molts mitjans de comunicació no n'han informat o donat importància, des de Gintònic de tarda, volem informar d'aquesta notícia. Fa dues setmanes, el Tribunal de Justícia Europeu va dictaminar que la clàusula d'arbitratge anomenada ISDS inclosa en el tractat bilateral firmat entre l'estat holandès i eslovac que dirimeix conflictes entre multinacionals i estats no s'ajusta al Dret europeu. Aquest tipus de tribunals d'arbitratge privats s'han generat i possibilitat per l'aprovació de més de 196 tractats comercials internacionals. Tal i com explica el diari El Salto, un dels pocs que se n'ha fet ressò, “el Tribunal de Luxemburg anul·la aquesta clàusula arbitral perquè considera que, en un tractat entre dos països europeus, no es pot establir un mecanisme que resolgui els conflictes que afecten el dret de la Unió Europa per un òrgan al marge del sistema judicial de la UE”.
Això significa que potser els tribunals d'arbitratge sorgits d'aquests grans tractats comercials internacionals aprovats arreu del món tampoc s'ajustin a la llei comunitària europea i per tant quedin invalidats. 
Això per tots els moviments socials, ONGs i partits d'esquerres contraris a TTIP, CETA, i d'altres tractats recentment aprovats, seria un èxit de la resistència contra el que ells consideren tribunals d'arbitratge privats que beneficien les multinacionals per sobre de les regulacions nacionals i europees que garanteixen drets laborals i medi ambientals.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic

Resum de la setmana: Els estudiants diuen No al Pla de Bolonya i Vaga de fam a la UAB