Les notícies més destacades de la setmana (a 17 de març)

A partir d'aquesta publicació afegirem si cal els vídeos i sons que incloem en el programa de ràdio i que fan més amè i complementen les informacions escrites de la secció Les notícies més destacades de la setmana.

Una fotografia dels inicis del programa; ja fa molt de temps.
Notícies comarcals / Repressió política / Tardo-franquisme / Memòria històrica
40 anys de l'assassinat del sallentí Agustín Rueda
Aquest dimecres es complien 40 anys de la mort en mans de la policia del jove sallentí i activista àcrata, Agustín Rueda. Rueda, fill de nouvinguts, nascut a la colònia minera sallentina La Butjosa, va ser assassinat a base de tortures per la policia de la presó de la Carabanchel. El digital El Crític ha recordat aquesta i altres morts de la transició política espanyola que, com bé explica el periodista Sergi Picazo, al no ser considerades morts de la dictadura franquista per part de la Llei de Memòria Històrica, han estat oblidades per la majoria de mitjans de comunicació i no reben gairebé cap record social ni cap homenatge institucional. A excepció dels actes de memòria que s'estan realitzant arreu del país per part del grup d'Amics d'Agustín Rueda. Aquesta jornada d'actes commemoratius en record de la persona, l'assassinat i l'anarquia acabaran aquí a Sallent, demà diumenge, al matí a les 11:30h a La Butjosa, el carrer 215, i finalitzarà al cementiri.

Notícies comarcals / Notícia nacional catalana / Procés sobiranista / Notícies de l'Estat / Moviments socials
La plataforma Som Escola i la Marea Pensionista omplen les places del país
Avui al matí s'han tornat a convocar manifestacions de pensionistes acompanyats per adults i joves que els recolcen amb la seva reinvindicació d'unes pensions dignes i convocats per les marees de pensionistes i la Coordinadora Estatal pel Sistema Públic de Pensions. A Barcelona la Guàrdia Urbana ha contabilitzat 30.000 persones, i hi ha hagut manifestacions a moltes ciutats de l'Estat com Manresa.
I en aquests moments, fa poc més d'una hora que ha començat la manifestació de la plataforma unitària de la comunitat educativa i cultural Som Escola a favor de l'escola catalana i de l'immersió lingüística en que hi formen part la FaPac, Òmnium Cultural o la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, amb el suport de la majoria d'entitats educatives i de tot tipus del país com Súmate, així com sindicats i patronals, i partits polítics; a excepció dels qui ho estan en contra: PP, Ciutadans, Societat Civil Catalana i l'Associació per l'Escola Bilingüe. [Actualitzat]: tampoc les patronals de les concertades van convocar.

Notícies comarcals / Notícies de l'Estat / Procés sobiranista / Moviments socials
La mort de Mame Mbaye Ndiaye reobre el debat sobre el racisme institucional
Des del dijous que hi ha concentracions i manifestacions a Madrid, sobretot al barri de Lavapiés, i també els últims dies arreu de l'Estat, contra el que consideren racisme institucional. A Manresa, el SEPC va convocar una concentració en solidaritat amb el manter mort.
La comunitat senegalesa, els estudiants, el moviment antiracista i molts ciutadans anònims es concentren i es manifesten per recordar i denunciar les accions policials contra els manters i els llauners -molts, d'origen senegalès, que segons s'havia entès al principi, havia estat la causa de l'aturada cardíaca de Mame Mbaye. Aquell dijous a la tarda hi va haver una redada policial contra l'activitat il·legal dels manters al barri de Lavapiès, en la qual un madrileny d'origen senegalès va tenir un infart i desgraciadament va morir. A falta d'una investigació. Però tot i que va ser en el context d'una redada, i a falta d'una investigació més a fons, la Policia Urbana no va perseguir-lo i va anar a acudir-lo. Tot i això els representants de l'Associació de Manters i de Llauners de la capital espanyola no estan d'acord en aquesta versió dels fets i atentent-se a les opinions a internet d'alguns policies, que ho enmarquen en el que consideren racisme institucional. Tan que el compte de twitter del Foro de la Policia Nacional ha estat suspès temporalment per la empresa per denúncies d'odi.
La majoria de manifestants, milers, han estat pacífics però hi va haver alguns incendis, càrregues policials i llençada de cadires contra els antidisturbis que van protegir el cònsol senegalès que va arribar hores tard a una concentració en record del manter mort.

Notícia de l'Estat / Moviments socials / Moviments veïnals
Continuen les mobilitzacions pel soterrament de l'AVE Múrcia
Aquest dimecres, la policia va anar armada amb subfúsils d'assalt per impedir les concentracions que aturen la construcció de l'AVE a la ciutat de Múrcia. El moviment veïnal es va queixar d'aquest armament i gràcies als partits polítics i als mitjans regionals la delegació del govern central a la ciutat ha retirat aquests subfúsils que havia activat, segons ells i justificant-ho, seguint el protocol d'amenaça terrorista.
Després de l'acció de solidaritat amb els activistes dels hotelers dels pirineus catalans que els han hostatjar gratis aquest hivern, es preveu una concentració catalana aquest abril per sumar-se a les protestes veïnals dels murcians.

Notícies nacional catalanes / Moviments socials / Procés sobiranista
L'Assemblea Nacional Catalana elegeix el seu Secretariat en ple debat per l'exclusió de Baños
Avui s'està elegint el nou Secretariat Nacional de l'ANC per part dels seus associats de ple dret. Hi ha varis candidats per presidir l'entitat sobiranista, entre els quals, els més coneguts i amb més possibilitats: l'ex cap de comunicació de l'entitat, Adrià Alsina, David Minoves, militant d'ERC i ex director de l'àmbit de cooperació del tripartit i actual portaveu de CIEMEN, David Fernández, vicepresident del CCN. Cal recordar que en dues ocasions Liz Castro va guanyar en vot directe per ser la presidenta de l'ANC i en canvi, com ho decideix el Secretariat Nacional en reunió interna, va ser rel·legada i van elegir a Jordi Sánchez -actualment diputat de Junts per Catalunya i pres polític, com a president de l'ANC.

Notícies internacionals / Veneçuela
Els "bitckoins" comencen a estendre's pel món
Com hem anat explicat a Gintònic de tarda, a Veneçuela van presenta una nova moneda, la moneda electrònica anomenada Petro. Doncs l'Estat de Camboja els ha seguit amb aquesta iniciativa i està ideant una nova moneda electrònicapel seu país i per tant seguirà els passos de Veneçuela.
I parlant de veeçeula, Veneçulea éstà en precampanya electoral per la presidència del país. El Partit Comunista de Veneçuela ha decidit que tornarà a donar suport polític i electoral a la candidatura que presenta altre cop a Nicolàs Maduro. Per part del chavisme crític, anomenat chavisme dissident, i membres de la societat civil i l'esglèsia veneçolana, així com una part de l'oposició han presentat la seva coalició electoral Frente Amplio Venezuela Libre.

Notícia positiva / Èxits socials / Procés sobiranista
Caixa d'Enginyers celebra una assemblea de socis reconeixent que l'augment de socis va tenir un punt àlgid l'1 d'octubre
Caixa d’Enginyers, la cooperativa de crèdit que va solidificar-se amb la crisi financera a diferència de les entitats bancàries tradicionals que es van veure afectades de ple per la crisi econòmica, ha reconegut que creix un 140% en benefici econòmic des de 2008, mentre el resultat de la resta del sector financer retrocedia i admet que el major creixement el va tenir arran de l'1 d'octubre quan molts altres bancs catalans van canviar la seva seu social de Catalunya a la resta de regions espanyoles.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic

A la UPF es consenteix el "mobbing"?