Les notícies més destacades de la setmana (a 4 de novembre)

Fotografies antigues.
Anem recopil·lant notícies que no havíem publicat de l'any anterior... en aquest cas de la setmana del 4 de novembre.

Notícia comarcal / Presos polítics
Concentracions espontànees contra l'empresonament del vicepresident i set ex consellers

El dia següent, divendres, hi van haver talls en moltes carreteres reclamant l'alliberament dels presos polítics sobiranistes.
I és que La jutgessa Carmena Lamena va decidir presó incondicional sense fiança -menys per l'ex conseller Santi Vila que podia pagar-ho amb una fiança, per Junqueras i els set ex consellers del govern català cessat pel govern espanyol que no havien tornat de Bèlgica i que es van presentar davant l'Audiència Nacional.
Aquests eren els càntics escoltats a la Plaça de l'Ajuntament de Manresa [això s'escolta al tall de ràdio].


Notícia nacional catalana / Procés sobiranista / Manifestacions unionistes-espanyolistes
La manifestació del nacionalisme espanyol amb el lema “Tots som Catalunya” “Puigdemont a prisión”

“Tots som Catalunya” fou el lema de la manifestació unitària del nacionalisme espanyol del 29 d'octubre a Barcelona. La manifestació, segons dades de la Guàrdia Urbana va ser seguida per uns 300.000 ciutadans. La organització espanyolista Societat Civil Catalana, que va organitzar la manifestació, va exposar que foren 1 milió de persones -la qual cosa, per les dimensions del trajecte és improvable. Tot i això, el diari La Razón, Ok Diario, el dia següent i en portada, van donar per vàlides les dades. Durant la marxa es va cridar els càntics “Yo soy español, español” i la reclamació de “Puigdemont a prisión”. Al finalitzar la caminada, van intervenir un conjunt de ponents, la majoria dels quals es van dirigir al públic, en castellà. En aquesta ocasió, i en comparació amb les manifestacions unionistes anteriors, hi va haver major presència de l'esquerra espanyola i catalana, amb la participació, per primera vegada, del secretari general del PSC, Miquel Iceta. A continuació, Josep Borell, ex ministre socialista, Paco Frutos, ex secretari general del PCE [recordar que el PCE va comunicar als mitjans de comunicació que no feia seves les declaracions de l'ex líder del partit].

Durant la nit, grups d'ultradreta ultranacionalista espanyola van dur a terme diferents agressions i accions violentes per tota la ciutat comtal. Dos joves van ser ferits i posteriorment traslladats pel Servei d'Emergències Mèdiques a l'hospital, a causa d'un d'aquests atacs feixistes. Els intents d'assaltar el col·legi de Batxillerat CIC de Via Augusta on hi havia estudiants i professors presents i a la seu de Catalunya Ràdio, amb rojigualdes i pals, foren altres casos paral·lels de la jornada en defensa de la unitat d'Espanya.

Notícia nacional catalana / Procés sobiranista / Poc mediatitzat
La declaració d'independència queda en suspens: encara a dia d'avui no s'ha publicat a cap diari oficial i no hi ha consens politològic sobre la seva votació

Diversos mitjans de comunicació, com Público, Eldiario.es, Lainformacion.com i CTXT, així com comptes actius de les xarxes socials d'experts en Dret, politòlegs o seguidors del Procés sobiranista, han generat aquestes setmanes un debat paral·lel a la realitat política plena de sorpreses i canvis de guió. Una discussió de caràcter politològic, jurídic i periodístic sobre si realment la resolució que van votar en vot secret, entenem que els diputats de Junts pel Sí i la CUP que no ho van fer en blanc, declarava o no la independència de Catalunya. Com que hi ha mig govern català a la presó, cessat i en ple procés judicial, elements com que la Presidenta no va posar a votació el Preàmbul de la Proposta de Resolució en que s'esmentava la declaració d'independència, no se n'ha informat prou.
Després d'esperar unes setmanes, podem afirmar, des de l'equip de Gintònic de Tarda, que la declaració d'independència està suspesa, en limb legal o no es va produïr. Demanen doncs disculpes professionals davant la notícia en que vam afirmar rotundament tal fet. I és que a dia d'avui, la votació encara no s'ha publicat en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, ni hi ha cap document relacionat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) que és el vigent en el context autonòmic, ni en un suposat Diari Oficial de la República catalana, que seria la font oficial del nou marc legal i jurídic. Alguns politòlegs i juristes expressen que és una estratègia de defensa judicial davant les possibles querelles que el Fiscal General de l'Estat havia avisat que presentaria si es posava a votació la declaració d'independència al Parlament. Aquests; diuen que només es va votar la part dispositiva que és el que va dir Carme Forcadell com a Presidenta de la Mesa: aquesta part és la que posaria en marxa l'execució de la Llei de Transitorietat i fundació de la República suspesa pel TC. No obstant això, en la pàgina web del President, ja tancada pel govern central en aplicació de l'article 155, després de rebre la notificació al BOE del seu cessament, va continuar actuant com a tal en aquesta pàgina, la qual cosa, comportaria usurpació de funcions i per tant, penes de presó. Al meu entendre, com a politòleg, és que no seria lògic aquesta valentia política i la versió de que s'intenten salvar d'un judici extens, dur i amb llargues penes de presó.
En tot cas, els estats independents i mitjans internacionals de comunicació van entendre, i això és anàlisi de fets polítics consumats, que s'havia declarat la independència. El mateix Fiscal General així ho va expressar després del que avui dia podríem dir “la proclamació d'independència”. De fet, el terme proclamació, que és un avís i no comporta una maquinària jurídico-institucional darrere, és el que hi havia al programa electoral de Junts pel Sí i és el que sembla que finalment es va produïr el 27 de setembre. El que és evident, és que amb mig govern català empresonat, i amb la decisió d'ERC i PDECAT de mantenir els seus diputats i senadors en les seves cadires en les cambres d'un suposat Estat estranger, la independència no està sent efectiva políticament.
Segons el jurista Borja Adsuara del diari Ara davant la lectura de les querelles de la Fiscalía s'entèn clarament que tot i allò explicat abans es “considera que la Declaración Formal de Independencia se produjo con la presentación de los resultados del referendum”.

Notícia de l'Estat espanyol / Procés sobiranista
Els dirigents orgànics de Podem Catalunya són cessats i la plataforma ciutadana Getafe

La pluralitat ideològica i estratègica de Podemos li està generant, i no és nou, problemes de divisió interna en el si de la formació política que lidera el secretari general Pablo Iglesias. Per una banda, a Catalunya, la direcció de Podemos fa mesos que discrepa de l'estratègia electoral del secretari general de Podem Catalunya, el diputat de CSQEP, Albano Dante Fachin, i els seus companys de direcció política. Ell, que no és independentista, com tot Podem Catalunya, però que ha participat activament de l'1 d'octubre i contra la repressió política de l'Estat envers l'independentisme, ha expressat que vol teixir un bloc unitari dels que van participar aquell dia i els dies posterios manifestant-se als carrers. Pablo Iglesias i el seu entorn mediàtic i polític, ja han expressat que el millor seria que Podem Catalunya reconsiderés la seva decisió de no anar plegats amb la candidatura dels Comuns (ICV, BeC, Equo, EuiA, i independents) Catalunya en Comú, liderada per Elisenda Alamany. És per això, i segons Fachin, que “la direcció de Podemos m'ha fet un 155” en referència a l'article que suspèn l'autonomia política catalana, en el seu cas de Podem Catalunya. Per una altra banda, Ahora Getada, la plataforma ciutadana a l'estil d'Ahora Madrid de Manuela Carmena o Barcelona en Comú d'Ada Colau, cada setmana que passa té problemes interns. La regidora i ex portaveu Vanessa Lillo, va dimitir i els regidors d'Ahora Getafe del Partido Obrero Socialista Internacional (POSI) aquesta darrera setmana han comunicat que davant les carències de democràcia interna -segons el diari OKDiario ni es parlen entre ells, formaran unes assemblees per decidir el sentit del seu vot al marge dels regidors de Podemos que segons POSI decideixen de forma amagada la postura comuna de la plataforma unitària.

A la corrent interna Anticapitalistes liderada per la diputada andalussa Teresa Rodríguez i l'eurodiputat Miguel Urbán, per celebrar el naixement de la República catalana en un comunicat, també li van caure les crítiques

Notícia Internacional / Censura / Poc mediatitzat / Unió Europea
L'aprovació del Tractat de Lliure comerç entre el Canadà i la Unió Europea, més aprop

En la votació al Senat espanyol, que va aprovar l'execució de l'article 155 per suspendre l'autonomia política catalana, també es va aprovar el CETA, l'acord de lliure comerç entre el Canadà i la Unió Europea. Un tractat semblant al TTIP, l'acord de la UE amb els EUA -que actualment ha aturat el President nordamericà Donald Trump. Amb els vots favorables del PP, el PSOE i Ciutadans.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic

A la UPF es consenteix el "mobbing"?