Sí i No: bloquegen el Consell de Govern de la UAB

El context
Últimament l'enuig i la reassignació s'ha apoderat de bona part de la població -excloent el gran èxit de la consulta sobre la independència impulsada per BCN Decideix-. La dictadura econòmica -sempre existent- s'ha fet visible. "El dictat dels mercats" s'imposa a la sobirania dels Estats (això també ho haurem de tenir en compte el que el 10-A estàvem a les Meses electorals). Tot és una farsa: un sistema d'interessos i privilegis que fa que no puguem canviar cap element clau d'aquest estatus quo capitalista i imperialista. El món laboral funciona per endolls, amiguisme, endogàmia... El 80% dels treballs s'aconsegueixen així segons un informe laboral: és per això que l'INEM no serveix de massa. "La por a perdre el lloc de treball" del qual parlava una molt bona assagista francesa en el seu llibre "L'horrore economique" no surt als mitjans de comunicació, però és ben latent. Tots doncs, en un moment, formem part del sistema per poder subsistir (salari) del qual no podem despendre'ns -en el sector públic hi ha més marge de maniobra per part del funcionariat- perquè en depèn la nostra qualitat de vida. Cada cop, més precària, però qualitat, en tot cas.

I en tota aquesta crisi sistèmica que només està fent que reforçar el mateix sistema, creant-ne una nova versió històrica, els grans responsables, sobretot a Espanya, queden impunes mentrestant l'agència de qualificació Moodys -una estafa d'agència en tota regla- continua fent política. Al costat dels grans capitalistes, molts dels quals són xinesos ja (la banca dels EUA és Xina). Hi ha el complex militar "jugant" a Líbia amb els diners de tots. Xina a més pujarà el preu dels aliments al augmentar la seva demanda interna. La UE amb una Alemanya de vergonya, continuarà sent un "putiferri" mentrestant queda enrere una Europa federal o uns Estats Units Europeus.

LA NOTÍCIA

Uns 200 treballadors de la Universitat Autònoma de Barcelona ha impedit que l'equip rector del centre aprovés el paquet de mesures per retallar la despesa. Els empleats ho han fet irrompent en la sessió del Consell de Govern perquè asseguren que aquests ajustos s'han fet en detriment del personal del centre, on es podrien acomiadar fins a unes 1.500 persones (ENLLAÇ)

És per això que entenc els sindicats, i al portaveu de la CONC de la UAB Juanjo Bravo, quan defensen els llocs de treball -ja que no tenen més força que aquesta- criticant a l'Equip de Govern de la UAB per les retallades. Ara bé, un bloqueig a un Consell de Govern, no serveix per res i èticament és criticable. Si no acceptem les regles del joc mai podrem canviar-les. Aristòtil va defensar l'Estat de Dret en contra de la Tirania de la majoria i va acabar mort, però Gandhi va indicar el camí: la desobediència civil responsable.

A més, estratègicament està demostrat que no va enlloc. I sinó, recordem les ocupacions i tot plegat? En aquell moment, alguns ja varem alçar el crit al cel: l'estratègia i les formes formen part del contingut que volem reivindicar. No podem reivindicar democràcia i carregar-nos els únics espais de la UAB on els estudiants hi podem participar per molts estamentals que siguin. I menys havent llegit Muntanyà. Això no vol dir "baixar-se els pantalons". Sinó actuar amb diligència i intel·ligència. Així no aconseguireu res més que aturar les mesures durant un temps. El que cal és demanar transparència (rodes de premsa i Claustres) perquè la Rectora expliqui com està la situació. I hem de demanar que la UAB es planti davant els incompliments de la Generalitat, i la Generalitat davant els de l'Estat. I ho hem de fer perquè creiem en l'Estat de Dret i en les lleis. No perquè volem salvar els mobles a tota costa i sense tenir en compte altres formules i estic d'acord amb el professor Xavier Villalba que "no crec que rebentant els òrgans de govern això serveixi per solucionar els nostres problemes". El problema és que a alguns els importa ben poc s'hi s'avança o no, o si s'assoleixen objectius perquè l'agiprop i la ideologia no els deixa veure el món: i que consti que entenc els arguments.

Responsabilitat sense transparència i participació?
Com li vaig fer saber com a portaveu de GEP ahir a un responsable de la UAB: "volem participar perquè nosaltres volem debatre-ho tot, de forma pública i transparent, i fent-nos corresponsables de la reassignació i reordenació dels recursos a Postgrau".

Comentaris

Anònim ha dit…
"El que cal és demanar transparència (rodes de premsa i Claustres) perquè la Rectora expliqui com està la situació. I hem de demanar que la UAB es planti davant els incompliments de la Generalitat, i la Generalitat davant els de l'Estat. I ho hem de fer perquè creiem en l'Estat de Dret i en les lleis."

Ho esteu fent?

"Gandhi va indicar el camí: la desobediència civil responsable."

Impedir dues vegades que s'aprovi un paquet important de retallades de manera pacífica no és desobediència civil responsable? On hi veus la irresponsabilitat?

Sort que ja no hi pintes res en tot plegat.
Joan G. ha dit…
Evidentment que ens estem reunint sobre el tema.

Properament sortirà un posicionament públic i demanarem claredat.
Joan G. ha dit…
No sé què vols dir amb això de que no hi pinto res. Estic una mica allunyat -BCN (tot i que fem reunions)- i no estic tant actiu com abans (cal regeneració estudiantil).

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic

Resum de la setmana: Els estudiants diuen No al Pla de Bolonya i Vaga de fam a la UAB