La meva antiga Facultat lluitarà -per fi- contra l'autoengany en els exàmens

HONESTEDAT ACADÈMICA, HONESTEDAT PROFESSIONAL
El Degà al final de la seva etapa.
Fa un parell de setmanes, la nostra Facultat va ser notícia -trista notícia- en un diari barceloní per la denúncia sobre l'ús dels mòbils per copiar en els exàmens. Encara que sembla exagerada la magnitud que es donava a l'ús d'aquest sistema de frau acadèmic, el cert és que, junt amb altres mètodes, hi ha alguns individus que segueixen el vell costum de trair la confiança que els fa el professor i, en el fons, d'enganyar-se a ells mateixos a l'hora d'aconseguir l'acreditació d'uns coneixements que els haurien de permetre desenvolupar una alta responsabilitat professional.


El deganat fa un temps que treballa en l'elaboració d'un Codi de bones pràctiques, per tal de deixar ben establerts els criteris que cal aplicar en casos d'abús de la confiança i de frau acadèmic. Des de copiar als exàmens fins al plagi de textos, passant pels treballs de grup on uns treballen per tota la resta, ens cal establir criteris comuns de resposta clara i contundent. La nova Normativa d'avaluació de la UAB ja apunta algunes normes -un examen copiat s'ha de qualificar amb zero-, però nosaltres volem anar més enllà. Ara, a més, també la pròpia universitat està considerant establir un codi de caràcter general al qual ens podríem sumar.

Sigui com sigui, la manca d'honestedat en la relació entre professor i alumne no tan sols és èticament condemnable, sinó que degrada el treball del conjunt de la comunitat, anuncia molt poc sobre la futura honestedat professional del infractor i ens desacredita públicament. És per això que ens cal actuar amb contundència, i ho farem.


Salvador Cardús i Ros, Degà

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic

Resum de la setmana: Els estudiants diuen No al Pla de Bolonya i Vaga de fam a la UAB