Crònica per Manresainfo.cat: debat electoral manresà sobre cultura

Els candidats estan d'acord en no reduir el pressupost per a cultura

Dijous, els representants dels diferents partits polítics menys el PP, van oferir un segon debat centrat en la cultura. Crònica de Joan Gil

 
Excepte el PP, totes les formacions van assistir al debat de cultura. Foto: Oriol Ges


A les 7 en punt, davant de la Plana de l'Om, a l'Auditori de la Fundació Caixa Manresa, es respirava un ambient de campanya electoral. Organitzat per l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural del Catalunya (APGCC), el debat sobre les polítiques municipals en cultura, va poder oferir un tast de les opinions, projectes i visions de les diferents opcions electorals de Manresa. De CiU, hi va assistir Joan Calmet, copropietari. Del PSC, el Primer Secretari de les JSC de la Catalunya Central, un jove Oriol Puig. D'Esquerra, el metge i cap de llista, Pere Culell. D'ICV-EUiA, el regidor, geògraf i alcaldable, Xavier Rubio. De la CUP, el treballador i membre de Manresa en Bici, en Jordi Masdeu. De MOVEM, el cap de llista i empresari, Joan Porras. De Plataforma per Catalunya (PxC), Sebastià Llord. De Solidaritat Catalana per la Independència (SI), l'assessor empresarial, Josep Selga. De Manresans (MNRS), l'alcaldable i cineasta Joan Soler. Excepte el Partit Popular (PP) que no va assistir-hi, totes les forces polítiques hi van estar presents. El debat el va moderar Joan Piqué.


Cap representant de la llista del PP es presenta al debat
Increïble va ser la no presència de cap popular en el debat d'ahir davant d'un públic d'una 80 d'assistents. Una bona forma de quedar malament davant el món cultural manresà que els hi pot costar car a nivell electoral. Aquesta deixadesa per part del PPC a Manresa és poc justificable en un partit d'aquestes característiques. Avui mateix, pel Twitter, ja es podia llegir alguna piulada d'una adherida a Solidaritat Catalana, criticant-ho. Hagués estat millor haver dut un representant poc brillant que donar aquesta sensació de desinterès i deixadesa. Al PP de Manresa hi ha prou militància com per no haver fet un trist paper.


Comentaris sobre els candidats
A tall de resum, voldria comentar com em van anar semblant els candidats a nivell de contingut polític. Tot i que és ben cert, que un mal debat el pot tenir tothom i és humà que així sigui, el més fluixet fou el de PxC. És d'agrair que ciutadans de la nostra ciutat, en temps de desprestigi d'allò públic, es dediquin a la política local. Tot i això, caldria evitar llegir constantment els fulls de paper. També cal reconèixer la humilitat com a valor. El mateix representant de PxC ja va exposar que "estava nerviós i que era el seu primer debat en públic". Reconèixer les febleses és molt positiu, i més davant tant "cregut" dintre del món polític. Tot plegat, ho dic amb tot el respecte a la persona, no a l'ideari del partit. En Jordi Masdeu (CUP) tot i centrar el seu discurs en el seu electorat (targuet electoral) va oferir una proposta prou seriosa i àmplia d'un partit municipalista com la CUP que ha fet un molt bon paper al Ple de l'Ajuntament, amb un molt bon cap de llista.


En Joan Porras (Moviment Veïnal Manresà) fou breu però alhora, concís. En Pere Culell (ERC), tot i estar molt ben informat -possiblement és el que millor ho va demostrar- i buscar el diàleg i el consens entre la resta de candidats entorn projectes de ciutat; li faltava certa claredat i ordenació discursiva. Des d'ICV-EUiA, Xavier Rubio necessita rodatge, tot i això, es nota que el partit a nivell local té ben clar quin és el projecte i la visió de futur del país. De forma clara: "economia social verda per sortir de la crisi". Aquesta síntesis és molt positiva en un partit que a nivell local a vegades cau en discurs massa complex per a una ciutadania desafecte amb la política. Des del PSC, Oriol Puig va demostrar que el fet de ser jove no és cap handicap. Un discurs ben travat i centrat, ponderat i ampli, com necessita un partit de les característiques del PSC. Des de SI, en Josep Selga, va estar molt correcte i tot tenir poc temps va mostrar que SI pot tenir un projecte municipal i un paper a Manresa. Des de Manresans, tot i que l'alcaldable fou prou clar i correcte, li mancava fortalesa en un discurs com el cultural, que si bé va exposar que "coneix prou bé" no ho va demostrar en la seva màxima expressió.


"Què enteneu per Cultura?", primera pregunta formulada pels organitzadors del debat
CiU va exposar la seva visió de la cultura centrada en "la indústria cultural" i va dir que la difusió i el consum eren elements que ja funcionaven bé. És també d'agrair, que de tant en tant, es parli bé de l'actual equip de govern, sobretot per l'oposició que té opcions de governar, per tal de no entrar en discursos tremendistes. El PSC va entomar un discurs més ampli, de model de ciutat -amb això no vull dir que CiU no en tingui, però en el debat no es va poder mostrar-. Per Oriol Puig (JSC/PSC) "és una eina de cohesió social i un punt elemental per a la capitalitat de la vegueria central". El seu model són "serveis municipals de proximitat" i va posar com a exemple "l'Ateneu Les Bases". Per Esquerra és "el dret democràtic al seu accés, un fet integrador i un element de participació de la ciutadania molt important". Pere Culell, qui s'havia après perfectament tot el que han fet els seus companys de files -Ramon Fontdevila i Ignasi Perramon- aquests darrers anys. Va explicar que actualment el 6% del pressupost va destinat a polítiques culturals -en la seva definició més àmplia-. Uns 7 milions d'euros, que incorporant l'Ateneu Les Bases, el pressupost arribarà a un percentatge del 6,5. També va aprofitar, de forma molt intel·ligent i interessant, per explicar allò fet pel Pla d'Acció Municipal -PAC-: "augmentar un 50% els usuaris, en 4 anys, que gaudeixen de serveis culturals, el treball del Consorci de Normalització Lingüística, etc".


ICV va començar el seu discurs, emmarcant-lo en la seva visió de país: "la cultura forma part d'una sortida justa, solidària i verda a la crisi perquè significa ocupació, coneixement, cohesió, diversió, pluralisme, coneixement, etc". Va apostar per la formació cultural dels joves com a inversió de futur i teixir el mapa cultural des del Kursaal a les Escodines. També vol incorporar la cultura a una nova Agenda 21 que "amplïi el PAC". Per la CUP és una "eina de transformació social: llengua, etc..." Va posar èmfasi en projectes culturals barats, de carrer, que són molt importants i que no són "un problema de pressupost, tot i que no s'ha de retallar perquè té retorn". Per MOVEM, entre d'altres aspectes, són "llocs de treball, folklore,..." Per PxC és "benestar i integració". Un exemple: les xerrades de la gent gran als petits. Per SI és un "motor de futur, però cal trencar amb la multiculturalitat" com a guetos i "connectar les diferents cultures que habiten el país". Per SI, cal fer un pla cultural que no es basi en l'urbanisme: "el tripartit ha basat la seva estratègia política en l'urbanisme -Ajuntament A- i d'aquí han sorgit la resta de polítiques -cara B de l'Ajuntament-". Per MNRS és "cultura i coneixement". Cal "recolzar les iniciatives privades, reduir la burocràcia i recolzar els artistes manresans, poc recolzats".


Elogis a les associacions i artistes de la ciutat
La majoria van elogiar l'associacionisme cultural -present a la sala- per ser "un element clau de la bona dinàmica cultural que té Manresa". La majoria van citar un bon exemple, del creixement del prestigi de la cultura manresana: "el teatre el Kursaal i la feina del Galliner". Elogis també per la Fira Mediterrània, la Fira de l'Aixada, el FECINEMA, les sales de concert, etc. Tot i que amb diferents propostes per a millorar aquest capital que té la ciutat. Des de CiU, es troba a faltar "una marca municipal a nivell cultural" que uneixi "tota expressió cultural" de Manresa.


Propostes d'interès
Gairebé tots coincidien en que en temps de crisi, "cal prioritzar" però alhora de concretar-ho, pocs s'atrevien a explicar com i per què. Precisament, qui es va atrevir més fou CiU. "Hi ha crisi, per tant es recolzarà allò que valgui la pena". Tot i això des de Manresainfo.cat recollim algunes propostes del debat.


Des de MOVEM volen "més punts d'informació", convertir els antics jutjats "en un espai per a pintor i exposicions per donar vida al barri antic" i "allargar l'horari de la Biblioteca del Casino, demanda dels joves de Manresa". Des de la CUP volen "més col·laboració del Museu Nacional per dotar del Museu manresà d'un relat històric i de ciutat, global". Des de Manresans es vol aprofundir en "el turisme religiós ja que tenim Montserrat i Sant Benet al costat". Alguns candidats van criticar centrar el turisme "en l'àmbit religiós" ja que s'hauria de donar una "visió global de la ciutat"; sobretot la CUP. Tant des del PSC com des de la CUP s'apostava per "potenciar les arts plàstiques". Oriol Puig deia que caldria dedicar el Museu a aquestes arts.. CiU va dir que "el Museu és un magatzem de quadres i que cal tematitzar-lo" enfront de postures com la de la CUP que volien un "museu que expliqui Manresa des del naixement a l'actualitat, construint un relat coherent". ICV vol un "museu més modern, ja que és un instrument del segle XIX que cal actualitzar". Per MNRS "no hi ha diners pel Pla Director del Museu".


Des de CiU "cal buscar vies d'autofinançament i les subvencions han de ser finalistes". Per MNRS cal "adequar els locals de les Escodines i convertir-lo en un barri d'artistes". SI comparteix l'estratègia de dinamitzar la ciutat a través de la cultura, i d'aquí "vindrà turisme, creixement econòmic i prestigi ciutadà". ICV substituiria "subvencions" per "contractes programa"i aposta perquè "els rics paguin més pels serveis culturals i es creí més xarxa, també amb el Tercer Sector posant com a exemple Solidaria de Flors i Sirera". El PSC aposta per "consecions i convenis i per augmentar la cooperació público-privada". MNRS es va erigir com "l'altaveu de les associacions" perquè no "se sentin soles" davant l'Ajuntament. MOVEM "no vol mantenir vives, estructures de l'Administració de cultura que no funcionen". El PSC aposta per les entitats perquè "estan arrelades" i per això vol continuar millorant la participació d'aquestes en la gestió dels equipaments locals.


ICV va tenir la valentia de criticar "Caixa Catalunya per no treure tot el potencial de la Fundació Alícia i Sant Benet"; assegut en una taula signada per aquesta entitat. Per PxC la Biblioteca s'assembla "al Carrefour i ningú va a llegir-hi res allà perquè es llegeix poc"; per això aposta per acabar amb el "discurs políticament correcte en cultura". ICV també voldria agafar més "fons de finançament supralocal per cultura". Per ERC, cal "buscar més espònsors privats". Aquestes mesures són per fer front a la crisi que farà que "no augmenti el pressupost en cultura de l'Ajuntament". Per MNRS, caldria "no dedicar ni un cèntim a gàbies i més a cultura", per tant, caldria millorar el pressupost en global. Per CiU, es retallarien tècnics: "tècnics municipals; els justos", potenciant el voluntariat. Per la CUP l'aposta és "per les iniciatives que no calen grans inversions i que no es recolzen i són de ciutat", així com "disminuir els tràmits burocràtics.


Diferències: Festa Major i Sala Ciutat
La Festa Major no va rebre elogis. El més agosarat: Xavier Rubio. La qual cosa, era necessària, atenent-nos a la suavitat i el discurs políticament correcte que imperava en el debat. Es preguntava si aquest model de festes és la que necessita una ciutat com Manresa. Que la cultura es reparteix al llarg de l'any. La FM ha de ser una "aparador cultural" com ho és ara. El calendari -també criticat per SI- i la falta de màrqueting de ciutat són handicaps de la FM de Manresa. "El Correfoc és molt bo" -reconegut per tots els ponents-, però "té l'Akelarre que li fa la competència a nivell de calendari". Per CiU "la festa major, no és major, és una festeta". "Té potencial" però, no està ben gestionat i calen "més recursos". PxC va exposar que a "l'agost tothom se'n va de vacances i que aposta per un model de festa propera al carrer -com la de la CUP-".


Per SI cal potenciar la cultura, així el seu "aparador" (FM en el sentit actual) "millorarà". Per MNRS cal "obrir-ho a altres barris i no centrar-ho només al Barri Antic". I potser "sí, que caldrà reduir el pressupost dedicat a la FM; potser és millor potenciar el que tenim", exposava Soler. Pel PSC "caldria més oferta per la gent jove". Per Esquerra, que recorda la "disminució del 40% del seu pressupost", expressa que cal continuar amb "aquesta despesa i arribar a un acord entre tots ja que tenim el millor Correfoc i un molt bon castell de focs". Per la CUP, també la Festa Major Alternativa és "un èxit" i caldria que la FM oficial tingués una vessant "més popular", per exemple, "deixant que els Gegants ballin sense tanques entre el poble". També va recordar que la FMA és una festa "autogestionada" tot i que Pere Culell li va preguntar sobre algunes ajudes de l'Ajuntament que segons la CUP són "mínimes: lavabos,..."


A la pregunta d'un assistent i de Manresainfo.cat sobre la Sala Ciutat, es va generar un intercanvi d'impressions molt enriquidor.


Des d'Esquerra s'aposta per "enderrocar-ho tot i crear un espai per a joves artistes, però resta oberta al debat per arribar a un consens i estudiar totes les propostes". Per MOVEM és un "espai que es podria dedicar a les persones que no tenen local o a les arts escèniques". Pel PSC, es vol "rehabilitar, però quan hi hagi diners". MNRS recorda que hi havia "projectes de tirar a terra el Conservatori, el Kursaal i la Sala Ciutat" i que no entén que "ara el tripartit digui que no ho vulgui enderrocar" -referint-se sobretot a Puig del PSC-. Joan Soler va dir que "no es podia perdre un altre espai i que si el tripartit està d'acord amb que Manresa necessita una Sala Polivalent, millor no tirar-ho a terra". La CUP també va recordar que fa quatre anys es parlava de fer una sala polivalent a la Sala Ciutat i que no s'ha fet, i que a més, tenen molts pobles de la comarca i la capital, no. Xavier Rubio d'ICV li va contestar que al 2007 no es veia a venir la crisi. Per CiU "si no s'usa, millor enderrocar-ho ja que és caríssim rehabilitar-ho" com va comentar Pere Culell d'ERC. Per PxC podria ser un "bon lloc pels nouvinguts, perquè ens ensenyessin les seves activitats culturals". Per SI es vol "un espai obert a la creació". També la CUP va fer èmfasi en la creació durant tot el debat davant una crisi que eixuga els pressupostos municipals de Manresa.


Consens: "No reduirem el percentatge del pressupost en cultura d'un 6%"
Per aquest mateix argument, l'APGCC va preguntar sobre quin percentatge del pressupost municipal dedicarien a Cultura. Aquí, la majoria varen coincidir, en major o menor mesura. "No reduirem el percentatge del pressupost en cultura" era la frase més usada pels candidats. Un titular, una promesa electoral, que caldrà que compleixin si volen mantenir la seva credibilitat. Tot i això, per CiU era "difícil quantificar la partida de cultura". El PSC també hi estava d'acord ja que toca diversos àmbits de l'Ajuntament. Per les noves formacions "caldria esperar a veure com estan els comptes municipals". Pel tripartit, i sobretot per qui més va explicar l'obra de govern, en Pere Culell (Esquerra), el pressupost rondava al 6% i era "el correcte".


"Què és la CRICKA?"
El moment divertit va ser quan es va pregunta què era la CRICKA -grup d'artistes de circ del Bages- i cap dels candidats va saber respondre a la pregunta, la qual cosa, va comportar l'explicació de l'assistent que ho havia preguntat, membre de l'associació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article "Salut mental i capitalisme: Què en diuen les dades i certa filosofia?"

Gràcies per ser el meu amic

Resum de la setmana: Els estudiants diuen No al Pla de Bolonya i Vaga de fam a la UAB